Siguran put do savršene linije: Fitness tajne najzgodnijih žena

Getty Images
U velikom fitness vodiču otkrijte kako do vitkih nogu Mirande Kerr i Shakirinih savršenih trbušnih mišića...
Vidi originalni članak

Zavidite holivudskim zvijezdama zbog vitkog struka, ravnog trbuha, izvajanih nogu ili ruku? E pa, i vi možete imati zanosno tijelo: vrijeme je da "poradite" na svojim kritičnim točkama.

Popijte kavu prije treninga

Možda niste znali, ali kofein je odlično posticajno sredstvo za energiju, zbog čega fitness stručnjaci savjetuju njegovo konzumiranje prije treninga, da bi učinak vježbanja bio što bolji. Osim kave, većina energetskih napitaka sadrže kofein i omiljena su pića većine sportaša. No, ako niste ljubitelj kave, niti energetskih napitaka, zeleni čaj je dobra alternativa. 

Istraživanja su pokazala da on ubrzava metabolizam, pa tako povećava potrošnju energije za četiri posto tijekom 24 sata, ali i potrošnju kalorija iz masnoća, te potpomaže proces mršavljenja i konzerviranje mišićnog glikogena. A ako vas brine sadržaj šećera u ovim napicima (zbog naglog pada razine glukoze u krvi nakon konzumacije napitka), prije odlaska u teretanu pojedite bananu, čime ćete osigurati sporo oslobađanje energije. Banana je višestruko korisna, jer sadrži mnogo minerala i vitamina.

Za sjajne noge, poput onih kojima zavodi Miranda Kerr, fitness stručnjaci preporučuju kickbox. Ako vam to djeluje previše agresivno i intenzivno, primjenjujte drugi oblik aktivnosti kojima se istovremeno aktiviraju mišići nogu i stražnjice, kao što su klasični čučnjevi.

Ako želite ostvariti maksimalan učinak (a sigurni smo da želite!) uključite skokove. Dakle, spustite se u čučanj, a onda skok i ispružite ruke iznad glave. Ponovite ovu vježbu od 15 do 20 puta. Za uklanjanje celulita, fokusirajte se na izgradnju mišića u toj oblasti, što će učvrstiti i zategnuti kožu. O kojim je vježbama riječ? O starim, dobrim sklekovima i čučnjevima! 

Zategnite i oblikujte ruke

Zaista, nema neprivlačnije slika od opuštenih nadlaktica u haljini, ili majici, bez rukava! Dakle, da bi vaše ruke izgledale izdefinirano morate raditi vježbe koje sagorijevaju mason tkivo oko tricepsa, što će istaknuti mišiće. Kako? Osim izvođenja klasičnih vježbi za bicepse i tricepse s utezima (znate ono: držite uteg u ruci i spuštate ga uz tijelo do razine bedara, a potom ga privlačite ramenu), treba nastaviti s jednom modifikacijom ove vježbe. Držite podlakticu pod pravim kutom u odnosu na nadlakticu pet sekundi. Ovaj potez vrši pritisak na mišiće i pojačava učinke vježbi. 

Uzimajte dovoljno proteina

Proteini su osnovne hranjive tvari, ne mogu se zamijeniti, niti skladištiti kao masti i ugljikohidrati. Zbog toga, treba ih konzumirate nakon treninga, jer oni potpomažu proces obnavljanja mišićnih vlakana. Ali, da biste ostvarili ovaj efekt, važno je da ih konzumirate tijekom prvih deset minuta nakon vježbanja. 

Kombinirajte vježbe 

Sudeći prema onome što tvrde fitness stručnjaci ali i po izgledu mnogih poznatih faca, bavljenje različitim oblicima fizičkih aktivnosti daje odlične rezultate - i održava motivaciju. Primjerice, poznati model Behati Prinsloo i glumica Molly Sims redovito prakticiraju nešto što se zove "Jukari Fit To Fly" (osmislili su ga stručnjaci iz tvrtke Reebok). Jukari podrazumijeva izvođenje akrobatskih pokreta pri kojima se vježbač drži za trapez. Ako vam to djeluje ekstremno, uvijek možete kombinirati manje zahtjevne treninge - aquaerobik, pilates, vožnja bicikla ...

Vježbajte uz glazbu

Ukoliko ne možete zamisliti život bez glazbe, ova informacija će vas sigurno dodatno motivirati. Stručnjaci kažu da glazba treba biti obavezna komponenta svakog treninga, jer potiče energiju i raspoloženje i tako sprječava dosadu i odustajanje. Brzi ritam će vas najprije pokrenuti i održavati tempo vježbanja. Osim toga, rezultati istraživanja su pokazali da glazba može poboljšati rezultate trkača. Zato, slušalice na uši i pravac na obližnji fitness centar.

Sagorite više kalorija

Tijekom treninga naizmjenično izvodite intenzivne vježbe i one manjeg intenziteta, da biste ubrzali rad srca i sagorjeli više kalorija i masti. Primjerice, sprintujte tri minute na pokretnoj traci, a potom džogirajte još tri minute. Ili, penjite se uzvišice tri minute, a onda džogirajte tri minute po ravnom terenu. Krećite se velikim koracima, za aktiviranje gluteuse (mišići stražnjice) i poboljšali stupanj izdržljivosti.

Stvorite rezerve zdrave hrane

Budući da nijedan fitness program nije dovoljno učinkovit, ukoliko se prehrana ne korigira, fitness stručnjaci preporučuju listu obveznih namirnica: zobene pahuljice, med, posni jogurt, integralni kruh i peciva, piletina, tofu, riba i bobičasto voće.

Povremeno uživanje u slasticama (samo s umjetnim sladilom) je dozvoljeno, ali konzumiranje alkoholnih pića je strogo zabranjeno (pola litra piva sadrži više od 100 kalorija).
 
Ojačajte mišiće

Vježbe snage su od vitalnog značaja za ubrzavanje metabolizma, sagorijevanje masnoća i stvaranje mišićnog tkiva (bez sala!). Stručnjaci kažu da je čisto mišićno tkivo "peć za sagorijevanje masti", koja funkcionira čak i kada ne vježbate. Da biste pojačali ovaj efekt, koristite sportske rekvizite (utege i medicinku) tijekom treninga i nemojte se razočarate ako vaga ne pokaže gubitak težine - ipak ćete izgledati mnogo bolje.

Zategnite trbuh

Za ostvarivanje ovoga cilja, neophodno je ojačati mišiće središnjeg dijela tijela. Da biste imali ravan, seksi trbuh kao Shakira, stručnjaci predlažu izvođenje pet setova trbušnjaka (svaki po pet ponavljanja). Uvrstite u svoj fitness plan i preskakanje konopca, trčanje i boks i, za šest mjeseci, vidjet ćete "kako se prave trbušnjaci." Što se tiče prevencije nadimanja i osjećaja težine u trbuhu, suzdržite se od konzumiranja ugljikohidrata pred neki važan događaj.

Posjeti Miss7.24sata.hr