Šibenska slastičarnica koju nećete htjeti zaobići

Yum Pastry
Mladi, ambiciozni i kreativni par svom je gradu dao nešto novo i drugačije te stvorio slatki kutak modernijeg pristupa gastro slastičarske ponude u Šibenku
Vidi originalni članak

Čim smo na Instagramu vidjeli Yum Pastry, novu modernu slastičarnicu u samom srcu Šibenika - dogodila se ljubav na prvi pogled. Riječ je malenoj "homemade" slastičarnici iza koje stoji chefica Antonia Drezga i njezin dečko Aleksej Klarić. 

"Od trenutka kada sam shvatila da je slastičarstvo moj poziv i moja strast, nastala je i ideja o otvaranju vlastite slastičarnice. Tada je to, naravno, još bio samo san i ideja, a danas evo, na moju veliku radost, taj san se i ostvario. Budući da sam rođena u Šibeniku, velika mi je želja bila podijeliti svoju ljubav i strast s gradom s kojim živim i kojem pripadam.“

Antonia Drezga samouka je slastičarka koja je ljubav i strast prema slastičarstvu otkrila još u ranoj fazi svog adolescentskog životnog doba. Ljubav i zanimanje za slasticama rodilo se gdje drugdje nego u bakinoj i maminoj kuhinji. "Njuškajući naokolo i ometajući baku i mamu svaki put kada bi se doma radile slastice, radoznalo sam se raspitivala i kako one danas u šali kažu, neumorno tražila odgovore na sva, poneka dobra, poneka nelogična pitanja. Vrlo sam brzo spoznala kako me taj svijet jako interesira, raduje i opušta pa sam se nekako spontano time i počela baviti. Uz mamine kritike, koje od svih najviše cijenim jer tko zna ako mama ne zna odlučila sam se posvetiti slasticama kao hobiju onoliko koliko mi je tada to vrijeme dozvoljavalo budući da sam u to vrijeme pohađala fakultet Prometnih Znanosti. Završila sam fakultet, ali se u tome nikad nisam pronašla pa sam se izravno usmjerila na svoj dotadašnji hobi i malo po malo pretvorila hobi u užitak i posao. Oduvijek sam htjela više. Gledajući sve te prekrasne kreacije poznatih slastičara diljem svijeta, znala sam da je to ono što želim, što me zanima i ispunjava. Čitala sam dosta i samostalno se izučavala, istraživala, osmišljava i zapravo se igrala te time započela svoje profesionalno, a zapravo samouko usmjerenje."

Antonija sama osmišljava sva glavna slastičarska jela, a svaki kolač priprema ručno i na jedan pomalo homemade način. Svi su recepti autorsko djelo njenih ruku i u njihovoj izradi ne koristi nikakve umjetne tvari. Trenutno u ponudi imaju osam kolača, a jedna od najzanimljivijih namirnica koja se može pronaći u Antonijinoj kuhinji su prirodne boje u obliku cvjetića koje krase i dekoriraju slastice, a dolaze iz Belgije.

Tako u YUM-u možete uživati u cheesecakeu s kremom od vanilije ili jednoj od tri vrste moussea: od limuna i ljubičice, od kokosa i marakuje ili onom od tamne čokolade i želea crvene naranče te krokantom badema. Krema od indijskih oraščića s narančom i kakao glazurom zvuči gotovo dobro kao i pistachio krema sa želeom od maline i kremom cvijeta ruže; a od curda marelice sa kremom od karamele i biskvitom od vanilije već nam cure sline...

A ako vas zanima odakle ime ove preslatke slastičarnice, odgovor je toliko simpatičan da nema šanse da vas ne nasmije. "Naziv Yum nastao je sasvim spontano i slučajno. Jedan dan smo se okupili s našim dragim prijateljima i obitelji te smišljali raznorazne nazive. U nastojanju da odaberemo jedan od mnogobrojnih ideja, u jednom trenutku trogodišnja kćerka moje prijateljice, jedeći kolačić izustila je riječ - NJAM! Na naše oduševljenje, sasvim nam je nevino i nesvjesno dala odgovor na naše glavno
pitanje. Od tog trenutka odlučili smo ili bolje rečeno Bepina je odlučila, da će se slastičarnica zvati YUM."

Moderniji pristup gastro slastičarske ponude u gradu, prijateljski i domaći ambijent u kojem imaju priliku podijeliti svoju strast i ljubav s brojnim ljubiteljima slatkog, ono je što Antoniu i Alekseja pokreće svakoga dana. "Svom gradu želimo dati nešto novo i drugačije, a ako time možemo utjecati na razvitak njegove ponude, privlačnosti i ljepote, vizija i misija je i više nego uspješna!"

Posjeti Miss7.24sata.hr