Shabby chic za romantičan dom

Chic & Antique
Shabby chic stil uređenja je definitivno jedan od najpopularnijih. Kombinacija bijele boje i pastelnih nijansi prije svega oduševljava žene i djevojke koje vole tople interijere. Među njima je i Ankica Juričević, vlasnica salona Chic & Antique.
Vidi originalni članak

"U čemu je tajna shabby chica? Ovaj stil odaje dojam nesavršenosti, topline i romantike koji nas vraća u duh prošlih vremena i dobra je protuteža današnjem modernom stilu i ubrzanom načinu života. Posebnost ovog stila je što se namještaj i sitnice moraju doimati starima", objasnila je Ankica.

Danas shabby chic detalje možete pronaći svuda: u specijaliziranim salonima namještaja, gift shopovima ili pak velikim trgovačkim centrima. Međutim, kupovina novih stvari iziskuje novčana ulaganja, a Ankica ističe kako je jedna od prednosti shabbyja to što uz malo mašte ne morate kupovati gotov namještaj i detalje, nego samo trebate prilagoditi već postojeće komade s tavana ili iz podruma.

"Najbolje od svega je da ne možete pogriješiti obzirom da se ova tehnika sastoji od nekoliko jednostavnih koraka", savjetuje vlasnica specijaliziranog salona, "Bitno je samo da je namještaj od punog drva. Potrebno ga je pripremiti za bojanje tako što ćete ga prebrusiti brusnim papirom i ukloniti mu sjaj i nečistoću kako bi boja što bolje prianjala. Namještaj se ne može oštetiti. I ako niste zadovoljni bojom koju ste nanijeli uvijek možete prebojiti drugom bojom koja vam se više sviđa. Najbolje je koristiti akrilne boje na bazi vode koje se brzo suše i dobro slažu sa drugim tehnikama."

Ankica Juričević iz Chic & Antiquea kaže kako se pripremljeni komad najprije boji slojem tamnije boje, a za shabby efekt se rubovi i mjesta oko ručkica premazuju pčelinjim voskom ili pastelnim bojicama. Nakon toga se nanosi završni sloj boje koji bi trebao biti u svjetlijoj nijansi s mat efektom, a nipošto visokog sjaja.

"Boju nanesite kistom i nije bitno ostavlja li kist trag. Kad se osuši, brusnim papirom odstranite dio gornjeg sloja boje. Ako želite jači shabby efekt onda na nekim mjestima pređite više puta skidajući boju brusnim papirom", objasnila je.

Kao najpopularnije boje nameću se prljavobijela, nježna nijansa ružičaste, svijetlo plava, siva, nježna tirkizna ili boja lavande, a osim namještajem, shabby dom može se postići i detaljima:

"Neizostavne su i sitnice kao što su svijećnjaci, lampice, porculan, ogledala, slike, satovi i slično. Svijećnjake, okvire ogledala i slika možete također bojati kao i sam namještaj. Neizostavno je i svježe cvijeće, kojega nikako ne može biti previše, a također jako lijepo pristaju suhe ruže i hortenzije. Uz sve ove detalje bitno je imati puno jastuka, stolnjake i zavjese koji su obično od prirodnih materijala kao što je lan i pamuk. Tekstil se najčešće bira u nježnim pastelnim bojama sa cvjetnim uzorcima, prugicama i kockicama", kaže Ankica.

Za kraj je naša suradnica dodala kako u uređenju interijera ne smije postojati strah da nećete uspjeti. Bez obzira o kakvom domu se radi, prema Ankici, ova vrsta uređenja se lako prilagođava prostoru. Ističe kako nije niti potrebno imati cijeli dom u shabby stilu, nego je dovoljno urediti jedan kutak i uživati u njemu.

Posjeti Miss7.24sata.hr