Šegrt Hlapić, Gita, Malik Tintilinić, Regoč... Danas je rođendan Ivane Brlić-Mažuranić i zato se prisjećamo njezinih pet nezaboravnih likova

Vidi originalni članak
  • Danas je rođendan naše spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić 
  • Ispisala je stranice prepune likova koji su obilježili naše djetinjstvo
  • Među omiljenim likovima nalaze se šegrt Hlapić, Gita, div Regoč i Malik Tintilinić

Spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. godine, a danas bi proslavila svoj 145. rođendan. Jedna od najomiljenijih hrvatskih književnica tijekom svoje plodonosne karijere mnogo se bavila dječijom književnošću i razvila je cijeli niz likova koji danas tvore bazu hrvatske književne povijesti. I, iako su preživjeli cijelo stoljeće, još uvijek nastanjuju dječju maštu i miljenici su brojnih klinaca. Obilježili su i naše djetinjstvo, a mnogih od njih se rado i često sjećamo:

1. Šegrt Hlapić

Malen kao lakat, veseo kao sunce i hrabar kao kraljević Marko - sve je to šegrt Hlapić. Postolarski šegrt zlog majstora Mrkonje otisnuo se u bijeg iz radionice i krenuo u beskrajan niz avantura sa svojim psićem Bundašem. Cijelim tim putem iskazivao je ljudima toplinu, brižnost i ljubaznost, a život ga je u konačnici i višestruko nagradio. Mali šegrt oduvijek je bio inspiracija mnogima,  a posebno popularan postao je nakon crtanog filma u kojem je bio prikazan kao miš. Ipak, ne padaj u zabludu, Hlapić je originalno mali dječak, a ne miš!

2. Gita

Hlapićeva partnerica u avanturama bila je djevojčica Gita, mala cirkusantica za koju se kasnije ispostavilo da je kćerka majstora Mrkonje. Ova slatka avanturistica svojim je likom brojne djevojčice poticala na hrabrost i odvažnost, a od nje smo naučili i to da svakom zlu dođe kraj. Mnoge djevojčice ime su dobile baš po njoj i jasno nam je zašto.

3. Malik Tintilinić

U "Šumi Striborovoj", Ivaninom drugom najpoznatijem djelu, pojavljuje se Malik Tintilinić. Malik je, naime, mitološko biće i ima niz manifestacija. Može biti vražićak, dječak s crvenom kapicom ili, pak, iskakati kao plamičak iz vatre. U "Šumi Striborovoj" Malik je pomagao baki koju je mučila zla snaha. On je, naime, pomagao u priređivanju različitih spački i svojim ognjem definitivno raspirio dječiju maštu. Baš nam je divnih ideja dao! 

SAVJETI Ovo moraš znati: 7 načina kako da ne dobiješ šlaufić oko struka

4. Regoč 

Priča o vili Kosjenki i divu Regoču povela nas je u Legengrad i istovremeno nas raznježivala i tjerala nam strah u kosti. Glavna ideja ovog djela bila je zapravo ta da prijateljstvo može nadići sve granice. I u visini i u težini! Vila i div iz bajke postali su najbolji prijatelji, a nas usput naučili da je prijateljstvo vrijednost koja se ne izdaje. 

Ivanini likovi obilježili su mnoga djetinjstva, a ona je stekla nadimak hrvatskog Andresena i popularnost kakvu su književnice tog vremena rijetko uspjevale steći. I, da, danas smo posebno sretni jer je baš ona bila važni dio povijesti ženskog pisma u Hrvatskoj! 

Posjeti Miss7.24sata.hr