Šarenilo boja splitskih interijera

Split je dobio novi dizajn hostel. Hostel Emanuel je smješten u Tolstojevoj ulici i dio je stambene zgrade iz prve polovice 20. stoljeća. Mila i Toni Radan, vlasnici hostela, adaptirali su potpuno derutan stan u hostel s 15 kreveta.
Vidi originalni članak

Putnici koji danima, a ponekad i mjesecima lutaju gradovima u potrazi za avanturom su oni koji su oblikovali ideju hostela. Međutim, danas hosteli nisu više puka prenoćišta za studente, nego atraktivna mjesta dobrog dizajna.

"Toni, koji se i inače bavi adaptacijama sličnih objekata, kreirao je forme i razmještaj prostora, a dizajn interijera i vizualnog identiteta oblikovala je splitska dizajnerica Lana Vitas Gruić (studio Atom Design)", objašnjavaju vlasnici kojima je cilj bio postići ugodan, funkcionalan i suvremen prostor koji utjelovljuje živopisne splitske ulice.

"Dizajn je nastao kao produkt fuzije, spoja značenja imena hostela, identiteta mediteranskog podneblja i tendencije kreiranja dizajn hostela. Stil je eklektičan, što se vidi iz kontrasta jasnih, suvremenih linija formi kreveta sa stolicama i detaljima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća", ističu.

Kreveti na kat koji izgledaju poput raznobojnih kutija, morski detalji poput koluta za spašavanje, stolice raznih oblika, veličina i materijala te slikoviti murali su ono što ovaj hostel čini posebnim. Upravo murali preslikavaju splitske ulice.

"Da bi izbjegli banalizaciju, motivi fototapeta nisu razvikani splitski motivi poput zvonika, peristila, rive ili ulični trenuci prepunog pazara i peškarije. Nastojali smo postići fini spoj vanjskog i unutarnjeg života, uličnog objekta poput bačve uz fotelju koja je dio nečije dnevne sobe. Iz takvog pristupa iščitavamo ležernost, gotovo skromnost, koja ipak ne nastaje slučajno, nego kao rezultat promišljenog rada i iskustva", izjavili su.

Milin i Tonijev cilj je i da hostel Emanuel, osim tranzitne spavaonice, bude i mjesto za druženje i ugodan prostor koji nije samo usputna postaja.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr