Šareni plod Novog svijeta koji je pokorio sve kuhinje

Stock Food
Donosimo vam ukusne recepte za jela s paprikom koju možete puniti, peći, kuhati, jesti sirovu...
Vidi originalni članak

Slatke ili iznimno ljute, mogu se naći u svježoj salati, aromatičnom umaku, zimnici s okusima i mirisima ljeta, gustoj kremastoj juhi ili omotaču za ukusan nadjev prema vašem izboru.

Veganski čili s paprikom i tofuom

Sastojci: 3 crvene paprike, 2 češnja češnjaka, glavica luka, 2 šalice graha, 2 šalice kukuruza, veća limenka pelata, 200 g tofua, 2 čili papričice, žličica crvene mljevene paprike s aromom dima, žličica kajenskog papra, vezica peršina
Priprema: Na malo ulja pržite luk i češnjak dok luk ne postane staklast. Dodajte tada kockice paprike, čili papričice, mljevenu crvenu papriku i kajenski papar te pirjajte dok povrće ne omekša. Primiješajte nasjeckane pelate, dodajte kuhani grah i kukuruz te posolite. Neka krčka desetak minuta. Prije kraja dodajte komadiće tofua i nasjeckani peršin.

Pizza s palentom i paprikama

Sastojci: 200 g palente, češanj češnjaka, 50 g maslaca, 2 crvene paprike, glavica luka, 3 žlice balzamična octa, 3 žlice koncentrata rajčice, 100 g gljiva, 3 žlice maslinova ulja, 100 g mozzarelle, grančica ružmarina
Priprema: Na žlici maslinova ulja pirjajte kriške luka dok se lagano ne karameliziraju pa mu dodajte balzamični ocat i pirjajte dok ne ispari tekućina. Paprike narežite na krupnije komade, a gljive na komadiće. Skuhajte palentu u kipućoj slanoj vodi u koju ste stavili češanj češnjaka. Palentu skuhajte prema uputama i maknite na stranu da se lagano ohladi. Kalup za pečenje pizze premažite uljem ili obložite masnim papirom. Ravnomjerno rasporedite palentu po kalupu za pizzu. Nakapajte potom palentu maslinovim uljem i premažite koncentratom rajčice. Pospite naribanom mozzarellom te po njoj rasporedite pečene paprike i kriške luka. Po vrhu natrgajte iglice ružmarina i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pikantne punjene paprike 

Sastojci: 500 g mljevene junetine, glavica crvenog luka, 2 češnja češnjaka, 100 g gljiva, nekoliko grančica svježeg timijana, sol, žlica sojina umaka, svježe mljeveni crni papar, 4 crvene paprike, čili papričica, 2 mlada luka, 100 g cheddara
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja te pirjajte sitno nasjeckane luk i češnjak. Kad luk omekša i zamiriše, dodajte mljeveno meso. Pirjajte miješajući dok ne poprimi smećkastu boju. Dodajte gljive narezane na četvrtine, nasjeckan čili, žlicu sojina umaka i listiće timijana te pirjajte još desetak minua. Posolite i popaprite. Paprike operite i prerežite napola te ih očistite od sjemenki. Posolite ih i napunite nadjevom od mesa. Pecite 20-25 minuta, dok paprike ne omekšaju. Pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu na još desetak minuta dok se sir ne rastopi i zapeče. Na kraju pospite narezanim mladim lukom i poslužite.
 

Posjeti Miss7.24sata.hr