Samobor - republika u kojoj je zabava tradicija

Goran Jakuš/Pixsell
Samobor je 6. Veljače 189. put postao Fašnička republika, a sve je počelo devedesetih godina 19. stoljeća. Rijetki pisani dokumenti iz tog doba pokazuju da se na ulicama tad još malenog Samobora održavalo fašničko veselje, zapravo ples pod maskama u općinskim prostorijama.
Vidi originalni članak

Tako najstariji poznati podatak potječe iz zapisnika općinske sjednice iz 1828. godine koji se može pronaći u samoborskome muzeju. Na sjednici se vijećalo o molbi Jurja Herdiborskog za najam prostorija općinske vijećnice “za držanje balov čez fašinek kak i leto lanjsko“. Samoborski je fašnik poznat i po kritici politike, a davne 1904.  o tome su počeli pisati i u fašničkom listu Sraka. Ne čudi, dakle, da se ova manifestacija, pretvorila u najveći i najvažniji turistički događaj grada. U to vrijeme godine posjeti ga oko 200.000 ljudi. Među njima je i Davorka Kuhar koja se u fašnik zaljubila dok je radila kako odgojiteljica u vrtiću.  Ova rođena Zagrepčanka dobila je posao u područnoj školi Manja Ves u Rudama nedaleko od Samobora. Tamo se zaljubila pa i ostala. No kako je sve počelo, ispričala nam je sama. 

"Kao odgojiteljica u vrtiću radila sam 17 godina i tu je počela moja ljubav prema fašniku. Trebalo je obući svu djecu pa i moju. Cijeli radni vijek, pa i danas,  članica sam raznih amaterskih kazališta. Kao voditeljica Botaničkog vrta, ljekovitog bilja Buban, goste sam dočekivala kao selska snaha Barica, i to je uloga u kojoj igram i na festivalu Dragi naš kaj i u raznim prigodama. Samoborski fašnik ima tu posebnost da svake godine ima temu i poznati satiričko-politički štih", ispričala nam je 53- godišnja Davorka. Ove godine je tema savršena – film. Za večernji izlazak bit će glumci i glumice nijemog filma, a na pozornici će, kako kaže,  njezin dragi i ona izvesti prvu hrvatsku romantičnu komediju, za koju očekuje mnogo smijeha. Simpatična Davorka kaže da voli glumiti i nasmijavati druge, pa ju je jednom prilikom dugogodišnja samoborska Sraka, Ranka Novosel, zamolila da bude njezin Mali tić- veliki krič, odnosno mala Sraka. 

"U ulozi sam se dobro snašla i pet godina bila samoborska fašnička princeza Sraka. Nekoliko godina radila sam u organizaciji fašnika i brinula se o gostovanjima stranih grupa, dječjem fašniku, radila s mjesnim odborima",  ispričala je gospođa Kuhar. Svoju je ljubav prema maskiranju i svemu što ima veze sa Samoborskim fašnikom prenijela na svoju obitelj i dva sina. Davorka kaže da oni požele masku, a mama pomogne. Isto je i s nećacima, prijateljima..."Meni najdraža maska bio je Mali bijeli medo Marko, kojeg je tata Cigo vodio na lancu. Stali bi na trgu i medo je plesao pa su ljudi davali novac", kroz smijeh se prisjeća Davorka, pa se šali da se nakupilo novca i za luna-park, za koji danas, priznaje, nema želudac. Ona i njena obitelj za fašnik su se počeli pripremati  već nakon Nove godine. Tad, kaže, svi daju ideju, što bi ove godine mogli biti. Onda kreće šivanje, lijepljenje, rezanje i kaširanje. 

Do sada su ona i suprug osvojili mnoge nagrade.Tjedan Londona, ljetovanja, skijanja, vikende, poklon-bonove...A bit će toga još! "Ovaj zaštitni znak Samobora pun je smijeha, veselja i prijateljstava, onoga što bismo trebali imati svaki dan", kaže Davorka i dodaje: "Jednom smo se prilikom s drugima kladili je li moj muž muško ili žensko. Te godine je bio Monika Ševinski i izgledao je savršeno, a obrijao je i brkove. Oklada je završila tako da smo jeli odojak, a on je rekao da više nikad neće obuti cipele na petu ni biti žena", prepričava Davorka i dokazuje da tijekom fašnika ne nedostaje zabave.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

 Super Milu prati  i na Facebooku

Posjeti Miss7.24sata.hr