Sad ozbiljno - zašto vikend treba trajati 3 dana

miss7
Sigurno si već vidjela na Fejsu izjavu koja često kruži: „I need one more day between Saturday and Sunday“ (Treba mi još jedan dan između subote i nedjelje)
Vidi originalni članak

I to je istina – dobro bi nam došao još jedan dan odmora za opuštanje, ljenčarenje ili pak za izglačati hrpetinu rublja. 

U nedjelju se i tako teško potpuno pustiti: predvečer, kad sunce polako zalazi, nadolazeći ponedjeljak „osjeća se“ kao kamen u želucu. Taj osjećaj – koje već mnoge muči u nedjelju, ima čak i naziv: „Neuroza ponedjeljka“ (u slobodnom prijevodu). Hm, zvuči kao bolest… i prava je epidemija. 

Dakle, ako u ponedjeljak imaš toliko volje i radosti koliko osjećaš prije odlaska zubaru, onda patiš od „neuroze ponedjeljka“. Kad bi ponedjeljak pripadao vikendu, to bi bilo zdravije za nas. To su nedavno potvrdili i znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State. Istraživali su više od 32 godine čak 7500 osoba. Rezultati su jasni: tko radi više od 60 sati tjedno, trostruko je veći rizik da će doživjeti infarkt ili moždani udar, rak, dijabetes ili artritis. Čak 72 posto ispitanika priznalo je da radi više od 40 sati tjedno. 

Rad, rad i samo rad

Ali to nije sve. Puni radni tjedan te samo dva dana vikenda utječu na nas tako što opterećuju naš osobni razvoj, upozorava profesor David Spencer u jednom intervjuu: „Većina ljudi su toliko zadubljeni u svoj posao, da nemaju energije i vremena za sebe. Ukratko: naše sposobnosti, naši talenti i potencijal pate pod poslovnim pritiskom.“ 

„Ne živim kako bih radio, radim za život“ – sigurno si i to već negdje čula ili pročitala. Međutim, nitko od nas ne može živjeti jedino od sunca i zraka. Trebamo krov nad glavom, određenu količinu živežnih namirnica, odjeće, a povremeno si želimo priuštiti i neki „luksuz“. Ti zahtjevi se povećavaju ako želimo imati djecu. Dakle, za vlastitu financijsku dobrobit bilo bi kontraproduktivno kad bismo mogli smanjiti radne sate (primjerice, raditi na pola radnog vremena). Naravno, i puno se teže (ili je gotovo nemoguće) uspeti se na poslovnoj ljestvici. 

Međutim, ipak postoji rješenje: potraži si posao koji te uistinu ispunjava, pa te višak radnih sati automatski ispunjava! To je samoostvarenje – koje se nalazi na najvišoj stepenici osobne piramide potreba! Ako ti to uspije, potom je moguće da vikend traje tri dana, jer jedan dan sigurno možeš odraditi „od kuće“. 

Posjeti Miss7.24sata.hr