S ovom hranom nikada ne smiješ hraniti svog psa, može biti jako opasno

Shutterstock Namirnice s kojima ne smiješ hraniti psa
Vidi originalni članak
  • Tko može odoljeti tim velikim ljupkim očima šteneta koje bulje u tebe, tražeći poslasticu? 
  • Uobičajena je pojava u većini domova s kućnim ljubimcima da im dajemo malo „slatkiša“ samo kako bismo ih usrećili
  • A ponekad se i sami posluže sa stola, kante za smeće ili s poda… 

Zastrašujući dio je što ih ponekad hranimo nečim štetnim, a da toga nismo ni svjesni. Naime, hrana koju jedemo može biti sigurna za nas, ali može biti jako otrovna za psa. Pas će se razboljeti, a ponekad čak može doći i do gubitka kućnog ljubimca koji je podlegao bolesti uzrokovanoj hranom. 

Premda nas te molećive oči mogu dovesti u iskušenje da podijelimo sve sa psima, moramo biti svjesni onoga što bi im moglo nanijeti štetu, a da to ni ne znamo! Stoga donosimo popis namirnica s kojima nikada ne bismo smjeli hraniti svoje pse. 

1. Avokado

Avokado slovi kao vrlo zdrava namirnica pa je šokantno i pomisliti da je otrovan za tvog krznenog prijatelja.

Međutim, avokado sadrži tvar koja se zove persin. Kada psi jedu avokado, to može izazvati povraćanje i proljev. Da ne spominjemo ogromnu košticu u jezgri avokada, smrtonosnu opasnost od gušenja za tvog ljubimca.

2. Kava

Nije neuobičajeno da pas skoči s prednjim nogama na stolić i uzme malo jutarnje kave. Premda je to otrovno za njih, vjerojatno nije dovoljno za nanošenje veće štete.

Međutim, ako pas unese u sebe velike porcije kofeina, ovisno o unosu i tjelesnoj težini, to može uzrokovati smrt. Drugi smrtonosni izvor kofeina su neke vrste tableta za mršavljenje. Ako tvoj pas pronađe i pojede nekoliko njih, to također može dovesti do vrlo ozbiljne hitne medicinske pomoći.

3. Jezgra jabuke

Ako imaš djecu u kući, iz prve ruke znaš kako ponekad ostave napola pojedenu jabuku negdje u kući, a ako gladan pas traži međuobrok i slučajno je zgrabi, možda će imati problema.

Naime, sjemenke jabuke prilično su otrovne za pse jer sadrže cijanid. Premda jedan incident možda nije problem, s vremenom ponovljeni unos sjemenki jabuke može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema kod tvog ljubimca.

Life&style 5 najposlušnijih pasmina pasa koje je najlakše izdresirati od svih

4. Sirovi krumpir

Krumpir je povrtno povrće i sadrži nešto što se naziva solanin, a to je otrovno za pse. Stoga, kad guliš i sjeckaš krumpir, nemoj psu baciti komad.

Tijekom kuhanja ili pečenja, toplina smanjuje većinu solanina u krumpiru, što ga „popravi“ (ali ipak pokušaj izbjeći davati ga svom četveronožnom prijatelju).

5. Grožđe i grožđice

Premda nije sasvim poznato zašto su grožđe i grožđice toliko otrovni za pse, ono što znamo je da su toliko otrovni da rezultati njihova konzumiranja mogu biti kobni.

Grožđe i grožđice također su vrlo popularni kod djece. A po čemu su djeca poznata? Po hranjenju psa. Ovo je izvrsna prilika za razgovor s djecom i daj im do znanja da je ta hrana zaista opasna za njihovog voljenog ljubimca. 

6. Koštuničavi plodovi

Neki koštuničavi plodovi otrovni su za pse, ali to nije upravo ono što zabrinjava.

Koštice mogu stvoriti pustoš u probavnom sustavu psa. Problem je u tome što često nećeš znati da postoji problem sve dok ne postane ozbiljno. 

Želiš psa koji malo laje? Ove pasmine pasa su najtiše i gotovo da uopće ne laju

7. Čokolada

Vjerojatno znaš da je čokolada loša za pse, ali ipak vrijedi podsjetiti se, jer doista je užasna. Male količine čokolade ne bi trebale biti razlog za paniku, ali će tvom psu vjerojatno uzrokovati želučane probleme. 

U većim količinama, teobromin u čokoladi može dovesti do unutarnjeg krvarenja pa čak i do srčanog udara. Ako je tvoj pas pojeo čokoladu, pazi na ozbiljnu hiperaktivnost koja može biti prvi znak trovanja teobrominom. 

Alternativa čokoladi koja je sigurna za pse (ako im želiš napraviti domaću poslasticu) je rogač!

8. Orasi, pekani, bademi, makadamija i pistacije

Orašasti plodovi, možda zbog sadržaja masti, kada ih konzumiraju psi izazivaju priličnu smetnju u njihovoj probavi, uzrokujući povraćanje, proljev i depresiju. 

9. Alkohol

Općenito pravilo koje većina zna, ali za svaki slučaj ćemo ponoviti:  nemoj davati alkohol psu. Psi nemaju kapacitet jetre za pravilno filtriranje alkohola pa ovaj vrlo brzo ima otrovni učinak.

Premda psi jako vole pivo i možda bi bilo smiješno dati im gutljaj, budi oprezna jer bi rezultati mogli biti smrtonosni ako dobiju previše. 

10. Češnjak i luk

Postoji cijela vrsta biljaka koja se zovu allium, a biljke „lukovi“ mogu imati štetan utjecaj na crvena krvna zrnca tvog psa. S vremenom bi to moglo dovesti do anemije kod tvog voljenog ljubimca.

Male količine češnjaka i luka često se nalaze u hrani za kućne ljubimce, ali to je još uvijek u redu. Međutim, ako tvoj pas pojede više od male doze, možda će imati problema. 

Life&style Ovo je 20 najodanijih pasmina pasa na svijetu, je li i tvoj ljubimac među njima?

11. Kukuruz na klipu

Na koliko si roštilja bila na kojima ljudi bacaju klipove kukuruza psima da ih žvaču neko vrijeme? To nije neuobičajen prizor.

To je, međutim, nevjerojatno opasno. Kukuruzni klipovi mogu uzrokovati crijevnu opstrukciju kod psa koja može biti smrtonosna. Ako si primijetila da se tvoj pas ponaša letargično, povraća ili se čudno ponaša na bilo koji drugi način, a sumnjaš da je progutao klip kukuruza, odmah se obrati svom veterinaru.

12. Plavi sir

Psi obožavaju sir! U trgovinama za kućne ljubimce sir ćeš pronaći prerađen u kosti, poslastice i hranu. Pa zašto je plavi sir s plemenitom plijesni na ovom popisu? 

Kad plavi sir sazrije može proizvesti nešto što se zove roquefortine, što je otrovno za pse. Toliko otrovno da može dovesti do smrti. Ako nisi sigurna je li sir otrovan ili ne, jednostavno prati ponašanje svog psa na moguće nuspojave i po potrebi ga odvedi veterinaru.

13. Tijesto od kvasca

Pazi, tijesto od kvasca vrlo je opasno za pse. Zašto? Jednostavno zato što se kvasac širi na vrućini, a to će se dogoditi u želucu psa te može uzrokovati nadutost i potencijalno uvijanje crijeva, uzrokujući ozljede opasne po život.

14. Rajčice

Baš kao i krumpir, rajčica proizvodi selanin, element otrovan za pse. Osobito je prisutan u zelenim, nezrelim rajčicama i treba ih čuvati od kućnih ljubimaca.

15. Žvakaća guma i zaslađivač ksilitol

Žvakaće gume i slastice zaslađene ksilitolom drži podalje od svog psa. 

Posjeti Miss7.24sata.hr