Ruža - idealan saveznik u borbi protiv bora

Ruža je oduvijek bila inspiracija pjesnicima i drugim umjetnicima, ali niti kozmetička industrija nije odoljela njenom zanosnom mirisu i njegujućim svojstvima. Zašto je ruža tako popularna otkrila je Matilda Ivaniš knez, aromaterapeutkinja iz Bio Vege.
Vidi originalni članak

"Lijepa poput ruže" je izreka koja u različitim verzijama postoji u većini država, a to ni malo ne čudi uzmemo li u obzir da se radi o kraljici cvijeća. Ruža, međutim, nije lijepa samo izvana, nego u sebi sadrži brojne hranjive sastojke koji vam pružaju užitak za sva osjetila. Ulje ruže djeluje antidepresivno, antiseptički, antibakterijski te umiruje i njeguje sve tipove kože. Trebate li još razloga da ove sezone uvrstite ovu mirisnu biljku u svoju beauty rutinu.

"Jedna od blagodati ružinog ulja je da značajno reducira posljedice stresa, smiruje nas i psihički otvara (dok nas stres ubrzava i kontrahira). To je idealno ulje i za oporavak nakon gubitaka ili za period promjene bilo koje vrste. S druge strane, miris ruže, pošto je dubok, intenzivan i izrazito ženstven, povoljno djeluje na ženski reproduktivni sustav. Ruža je stoga idealna za njegu osjetljive, zrele kože", objašnjava Matilda.

Ono što će mnogi primijetiti je visoka cijena proizvoda koji sadrže ružino ulje. Tajna visoke cijene se krije u teškom i zahtjevnom procesu izrade ovog ulja. Latice se moraju ručno ubrati prije svitanja, a za jednu litru ulja potrebne su četiri tone latica. "Želite li koristiti čisto ružino ulje i sami praviti svoju kozmetiku s ružama, važno je da ulje na pakiranju ima navedeno latinsko ime (Rosa Damascena), da je organskog uzgoja te pakirano u male bočice. U pravilu je nemoguće naći velika pakiranja takvog ulja zbog visoke cijene, a bočica mora biti od tamnog stakla koje štiti od svjetla te je uglavnom dozirano po 1 ml", otkriva poznata aromaterapeutkinja.

Kod ruža se mogu iskoristiti različiti dijelovi – latice, listovi, biljne stanice i cvjetni pupoljci, koji će vašu kožu učiniti prekrasnom. Njen najpopularniji učinak je očuvanje mladolikosti kože zahvaljujući posebnom utjecaju na gornje slojeve epiderme, pa je ruža i njeno ulje čest gost u kremama za njegu lica ili okoloočnog područja.

Ruža se u kremama ne nalazi samo zbog svojih ljekovitih svojstava koja brišu bore i daju koži čvrstoću, nego i zbog svog senzualnog mirisa. Neki od najpopularnijih ovosezonskih parfema bazirani su upravo na ružama koja se u te svrhe koristi već stoljećima. One kojima je ruža previše napadna u parfemima oduševit će gelovi za tuširanje i kupke za tijelo ili pak kreme za ruku s ekstraktom i mirisom ove plemenite biljke.

Posjeti Miss7.24sata.hr