Rođena četiri mjeseca prerano - upoznaj najmanju bebu na svijetu

Screenshot(Smitsonian Channel
Unatoč svim izgledima, djevojčica je živa i zdrava, a liječnici ju nazivaju pravim čudom
Vidi originalni članak

Sa samo 21 tjedan i četiri dana, rođena je kći Courtney Stensrud, beba teška oko 400 grama. Liječnici su tvrdili kako ne mogu učiniti puno, ali njezina je majka, prisjeća se, u srcu osjetila da će njezina djevojčica ipak preživjeti. Naime, Stensrud je prijevremene trudove osjetila nakon "preranog raskidanja membrana" kao i bakterijske infekcije naziva chorioamnionitis. Rodila je u srpnju - oko četiri mjeseca prije njezinog termina u studenom.
Za sve bebe rođene prije 22 tjedna, šanse za preživljavanje gotovo su nepostojeće, a "Američka Akademija za Pedijatriju" tvrdi i kako je oživljavanje istih uzaludno budući da se nisu imali priliku u potpunosti razviti. Ali, liječnici su se smilovali zabrinutoj majci, te ubrzo započeli "žestoko oživljavanje". Nakon potrage za bebinim otkucajem srca i postepenom davanju kisika kroz tube, njezina se boja iz plave postupno počela pretvarati u ružičastu, a onda je i službeno oživljena.
Bila je toliko mala da je čak i nakon tri tjedna u bolnici beba uslikana s majčinim vjenčanim prstom oko ruke.
Četiri mjeseca nakon intenzivne njege, djevojčica je konačno puštena kući. Danas ima tri godine, a liječnici smatraju kako je ona najranije rođeno nedonošče zabilježeno u povijesti. Dr. Kaashif Ahmad, neonatolog, za CNN je rekao kako je bitno biti vrlo oprezan s generaliziranjem budući da je možda riječ o jedinstvenom slučaju te isto ne bismo trebali očekivati od drugih beba. Kaashif je objasnio kako bebe rođene mlađe od 22 tjedna "nisu dovoljno razvijene da bi preživjele", a čak i ako prežive, prijete im poteškoće u razvoju, ali i dugoročni zdravstveni problemi poput cerebralne paralize, sljepoće ili poteškoća pri hodanju.
Po svemu sudeći, Stensrudina kći nije razvila nijedan od spomenutih problema te se navodno razvija jednakom stopom kao i ostala zdrava djeca.


Majčina je želja da njezina priča pruži nadu svim majkama nedonoščadi koje uvjeravaju kako oživljavanje nije vrijedno rizika. Njezina je kći danas živa i zdrava te ju s ljubavlju naziva "svojim malim čudom".

Posjeti Miss7.24sata.hr