Renata Carola Gatica o novom Hamletu

Jurica Galoić/Pixsell
Argetinska redateljica sa zagrebačkom adresom, Renata Carola Gatica, u listopadu na daskama &IT-a postavlja novu predstavu „Čuj Hamlete, čuj“ u kojoj glume mladi, ali već afirmirani glumci. Kako je nastala nova predstava te što od nje može očekivati publika, detaljno nam je otkrila sama redateljica.
Vidi originalni članak

Što gledatelji mogu očekivati od predstave Čuj Hamlete, čuj?

Jedan novi pogled na Hamleta. Suvremeni pogled. Od svih pitanja koje nudi ovaj veliki tekst, odlučili smo se baviti problematičnim odnosom oca i sina.

Duh oca traži Hamleta da učini nešto čime će ići protiv svoje prirode, konkretno, traži da ubije nekoga. U predstavi, dok se Hamlet pita biti ili ne biti, ubiti ili ne ubiti, mi se pitamo što je to što naši roditelji očekuju od nas i kako ćemo ispuniti te njihove zahtjeve, uglavnom, pitamo se koji je naš biti ili ne biti...

Posebno se ističe kako je riječ o slobodnoj verziji ove drame - gdje točno možemo osjetiti tu slobodu?

Prvenstveno u tekstu. Predstava je nastala iz improvizacije. Cijeli proces je autorski, glumci su zajedno s dramaturginjom i sa mnom pokušavali odgovoriti na krucijalna pitanja u predstavi te je iz toga i nastao finalni tekst.

U najavi se naglašava kako klasici postaju ona djela koja razotkrivaju pitanja koje povijest nastoji zaboraviti. Prema vašem  mišljenju, koja su to pitanja i zbog čega ne želimo o njima otvoreno pričati?

Ima jedno pitanje koje po meni definira ovu našu predstavu i to je pitanje, na koje mi je zbog ljubavi i poštovanja koje gajim prema svojim roditeljima, jako teško odgovoriti, ali mislim da je potrebno o tome pričati kako bi ja bila sretna i zadovoljna sa sobom..

Hamlet pita duha svoga oca: Ako me voliš, zašto si me stavio u ovaj položaj?. Doista je teško ispuniti očekivanja svojih roditelja, puno puta zbog ljubavi, poštovanja i nekakvog osjećaja duga ne radimo ono što smatramo da je ispravno,  nego radimo ono što se očekuje od nas kako ih ne bi povrijedili ili razočarali.

U predstavi glume mladi, no već afirmirani glumci. Kako su se snašli u novim ulogama?

Oni su svi odlični glumci, ali od njih smo tražili korak dalje. Cijeli projekt je počeo kao neka radionica, pokušavali smo angažirati glumce kao dio autorskog tima. A veliki uspjeh je osjetiti kako predstava nije više moja, nego je sada naša predstava. Nosi male komadiće svih nas…

Redatelji se često vraćaju Shakespearu. Što je toliko fascinantno u njegovim djelima?

Fascinantna su ta njegova pitanja, makneš odgovor i koncentriraš se samo na pitanje. Onda vidiš da se to pitanje može vezati uz bilo koju osobu, bilo koju svakodnevnu situaciju. A odgovori, odgovori su teški i ne sviđaju se svima…

Dramaturgiju za predstavu Čuj Hamlete, čuj također Argentinka J. Sequira. Premijera ove slobodne verzije Shakespearovog Hamleta, na rasporedu je 10. listopada u &TD-u, s početkom u 20 sati. Izvedbe su zakazane za 11. i 12. listopada. Dean Krivačić, Maja Katić, Zrinka Kušević, Zrinka Antičević, Ivana Pavlović i Sven Jakir glumci su koji će vas uvesti u novog Hamleta.

Posjeti Miss7.24sata.hr