Recept za uskršnji stol: kolač od mrkve baš će prijati nakon šunkice, luka i jaja
- Tražiš savršeni kolač za uskršnji stol?
- Imamo spreman pravi recept za pravi kolač
- Riječ je o najboljem od najboljih uskršnjih kolača: kolaču od mrkve!
ije možda naša tradicija, ali postoji li prikladniji kolač za Uskrs od kolača od mrkve? Naime, Uskrs je prepun simbola zečeva i mrkve. Dakle, logično, zar ne? I zato bi ovaj ukusan kolač trebao završiti na stoliću za kavu (poslije obilnod doručka ili ručka) i kod tebe. Ne samo da je super sočan, nego ga možeš pojesti umjesto večere. Ali, to nas sada zapravo ne muči – slobodno si priuštimo mali noćni obrok - uostalom, nije Uskrs svaki dan…
Sastojci za tijesto:
• 225 g brašna
• pola pakiranja praška za pecivo od vinskog kamena
• 300 g smeđeg šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1/2 žličice soli
• 3 žličice cimeta
• 250 ml suncokretovog ulja
• 4 jaja
• 375 g mrkve
• 100 g nasjeckanih badema
• 50 g zrna oraha, usitnjenih
Za glazuru
• 150 g šećera u prahu
• 100 g rastopljenog maslaca
• 200 g punomasnog krem sira
• pola žličice ekstrakta vanilije ili nekoliko kapi okusa maslaca i vanilije
Brzi pahuljasti kolač od badema, mlaćenice i s preljevom od slatkog vrhnja
Priprema:
1. Zagrij pećnicu (gore/dolje) na 175 stupnjeva.
2. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, ekstrakt vanilije, sol i cimet. Umiješaj ulje. Dodaj jedno po jedno jaje te umiješaj.
3. Oguli, operi pa naribaj mrkvu. Dodaj je tijestu zajedno s bademima.
4. Namasti kalup (promjera 24 cm) te dno obloži papirom za pečenje. Stavi tijesto u kalup i peci sat vremena, pokrij eventualno pred kraj pečenja te ostavi u kalupu da se ohladi.
5. Za glazuru najprije rastopi maslac, ostavi da se ohladi pa kremasto pomiješaj sa šećerom u prahu, kremastim sirom i ekstraktom vanilije.
6. Pažljivo prereži kolač poprečno na pola te zagladi oko 1/3 glazure po donjem dijelu, a zatim ravnomjerno rasporedi preostalu kremu po i oko torte.
7. Ako želiš, tortu možeš ukrasiti nasjeckanim orasima, bademima, obojenim mrvicama ili mrkvom od marcipana.
Panna cotta tart: nova varijanta talijanskog klasika - bez pečenja
U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.