Prvi smo probali preukusne bagele na dvije hot lokacije!

miss7
Bagels ili bageli, svjetski poznata peciva nova su zvijezda pristigla na zagrebački gastro. Naša novinarka Kristina jednostavno nije mogla propustiti ovu priliku te je požurila u Rougemarin i Torte i To kako bi probala ovo novo prefino pecivo
Vidi originalni članak

Bageli su novi gastro trend u gradu i naravno da smo morali provjeriti o čemu se radi. Da vlasnici i chefovi naših restorana i slastičarnica razmišljaju korak unaprijed dokazali su Marin Medak iz Rougemarina te Martina Bračić iz Torte i to. Što je zapravo bagel objasnila mi je Martina, koja je bagele u svoje Torte i to željela uvesti još 2010. godine. Riječ je o ukusnom kosher pecivu nastalom u poljskoj židovskoj zajednici, čija bi korica morala biti tanka i hrskava, a tijesto mekano i sočno.

Tradicionalno se posipaju makovim zrnom, sezamovim ili bučinim sjemenkama, a ponekad se i u samo tijesto dodaje češnjak, luk ili neki drugi začin. U New Yorku je trenutačno velika potražnja za bagelima, kako su nam otkrili u Rougemarinu.

Dok je vlasnica Torte i to morala prijeći pola Europe da bi došla do savršenih bagela koje danas uvozi pa finišira u svojoj proizvodnji, Rougemarinov tim radi bagele po svojoj recepturi: ručno ih motaju pa zatim kuhaju u vodi prije pečenja. U slastičarnici Torte i to bageli su službeno u prodaji tjedan dana, dok će Rougemarin od utorka svoje bagele ponuditi u specijaliziranom prostoru - Bagel i Lobster Baru u Jurišićevoj 2A (na mjestu bivšeg Tacos i Burger Barra). Doduše, nestrpljivci se već danas mogu zaletjeti do poznatih Rougemarinovih lokacija kušati bagele.

A sada se bacimo na testiranje fine hrane, jer sam dosta pričala prazne priče: probala sam bagel s lososom na obje lokacije i evo suda:

Bagel:

Rougemarinovi bageli su sve što osoba od jednog snacka može poželjeti. Istina, u ovom slučaju se ne radi o mini obroku, nego o konkretnoj gastro poslastici koja će zadovoljiti i vrlo zahtjevne nepce. Korica je tvrđa i deblja, a unutrašnjost je upravo onakva kako su istaknuli - mekana i sočna, možemo reći #foodgasm. Slani su baš onoliko koliko trebaju biti, kako ne bi okusom dominirali nad ostalim sastojcima. Dodatak mješavine sjemenki i maka je dodatan plus finom pecivu.

Probati bagel u slastičarnici Torte i to je gastro imperativ ovog proljeća. Neobični u svojoj jednostavnosti. Korica ovih bagela je tanja i hrskavija, a unutrašnjost mala sreća za okusne pupoljke - ovdje nema muljanja, radi se o visokoglutenskom pšeničnom brašnu. Slanost pogođena, sezamove sjemenke daju dodatnu aromu, a veselim se isprobati i verziju s bučinim sjemenkama jer sam načula da je ludo dobra. 

Punjenje: 

Stavljati dimljeni losos u okršaj s dimljenim lososom bi bilo doista nepravedno. Slažeš se? U Rougemarin bagelu osnova je kremasti sir, vlasac, red lososa, ružmarin, losos i neizostavne kapare. Torte i to imaju bagel sa sličnim sastojcima: kremasti sir, losos i kapare. Jako fine i svježe namirnice u oba bagel slučaja. Što nije ni čudo, jer ne možeš muljati s namirnicom poput lososa...

Cijene: 

Cijene Rougemarinovih bagela će se kretati od 20-ak do 50-ak kuna, no sve detalje prati na Facebook stranici Bagel & Lobster Barra. Za sam bagel u Torte i to bi se trebalo izdvojiti 15 kuna, varijanta s kremastim sirom je 22 kune, dok bagel s lososom košta 40 kuna. I neka te potencijalno više cijene ne zavaraju - bagel je hranjiv raskošni obrok koji će te držati sitom satima... Vjeruj mi!

Posjeti Miss7.24sata.hr