Prvi smo probali preukusne bagele na dvije hot lokacije!
Bageli su novi gastro trend u gradu i naravno da smo morali provjeriti o čemu se radi. Da vlasnici i chefovi naših restorana i slastičarnica razmišljaju korak unaprijed dokazali su Marin Medak iz Rougemarina te Martina Bračić iz Torte i to. Što je zapravo bagel objasnila mi je Martina, koja je bagele u svoje Torte i to željela uvesti još 2010. godine. Riječ je o ukusnom kosher pecivu nastalom u poljskoj židovskoj zajednici, čija bi korica morala biti tanka i hrskava, a tijesto mekano i sočno.
Tradicionalno se posipaju makovim zrnom, sezamovim ili bučinim sjemenkama, a ponekad se i u samo tijesto dodaje češnjak, luk ili neki drugi začin. U New Yorku je trenutačno velika potražnja za bagelima, kako su nam otkrili u Rougemarinu.
Dok je vlasnica Torte i to morala prijeći pola Europe da bi došla do savršenih bagela koje danas uvozi pa finišira u svojoj proizvodnji, Rougemarinov tim radi bagele po svojoj recepturi: ručno ih motaju pa zatim kuhaju u vodi prije pečenja. U slastičarnici Torte i to bageli su službeno u prodaji tjedan dana, dok će Rougemarin od utorka svoje bagele ponuditi u specijaliziranom prostoru - Bagel i Lobster Baru u Jurišićevoj 2A (na mjestu bivšeg Tacos i Burger Barra). Doduše, nestrpljivci se već danas mogu zaletjeti do poznatih Rougemarinovih lokacija kušati bagele.
A sada se bacimo na testiranje fine hrane, jer sam dosta pričala prazne priče: probala sam bagel s lososom na obje lokacije i evo suda:
Bagel:
Rougemarinovi bageli su sve što osoba od jednog snacka može poželjeti. Istina, u ovom slučaju se ne radi o mini obroku, nego o konkretnoj gastro poslastici koja će zadovoljiti i vrlo zahtjevne nepce. Korica je tvrđa i deblja, a unutrašnjost je upravo onakva kako su istaknuli - mekana i sočna, možemo reći #foodgasm. Slani su baš onoliko koliko trebaju biti, kako ne bi okusom dominirali nad ostalim sastojcima. Dodatak mješavine sjemenki i maka je dodatan plus finom pecivu.
Probati bagel u slastičarnici Torte i to je gastro imperativ ovog proljeća. Neobični u svojoj jednostavnosti. Korica ovih bagela je tanja i hrskavija, a unutrašnjost mala sreća za okusne pupoljke - ovdje nema muljanja, radi se o visokoglutenskom pšeničnom brašnu. Slanost pogođena, sezamove sjemenke daju dodatnu aromu, a veselim se isprobati i verziju s bučinim sjemenkama jer sam načula da je ludo dobra.
Punjenje:
Stavljati dimljeni losos u okršaj s dimljenim lososom bi bilo doista nepravedno. Slažeš se? U Rougemarin bagelu osnova je kremasti sir, vlasac, red lososa, ružmarin, losos i neizostavne kapare. Torte i to imaju bagel sa sličnim sastojcima: kremasti sir, losos i kapare. Jako fine i svježe namirnice u oba bagel slučaja. Što nije ni čudo, jer ne možeš muljati s namirnicom poput lososa...
Cijene:
Cijene Rougemarinovih bagela će se kretati od 20-ak do 50-ak kuna, no sve detalje prati na Facebook stranici Bagel & Lobster Barra. Za sam bagel u Torte i to bi se trebalo izdvojiti 15 kuna, varijanta s kremastim sirom je 22 kune, dok bagel s lososom košta 40 kuna. I neka te potencijalno više cijene ne zavaraju - bagel je hranjiv raskošni obrok koji će te držati sitom satima... Vjeruj mi!