Pronađi razliku na ovim muffinima (i više ih nećeš jesti)

Getty Images
Voliš muffine? Onda budi oprezna – žao nam je, ali ovo bi ti ih moglo zgaditi zauvijek… No iza svega stoji dobro opravdanje
Vidi originalni članak

Ovaj tweet je uznemirio mnoge, ali tako je i trebalo biti - postigao je svoju ne odvratnu nego vrlo edukativnu svrhu. Želiš li saznati o čemu je riječ? Pa, pogledaj ovaj muffin (prvo pogledaj sliku lijevo!) posipan makom. Isti muffin, samo zumiran je i na slici desno - možeš li pronaći pet sitnih razlika između dviju istih slika.

Jesi li uspjela? Ako nisi, otkrivamo tajnu: krpelji mogu biti veličine zrna maka, i na drugoj fotki umjesto pet zrnaca maka, na muffinu su krpelji. Ovo je bila akcija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) - kako bi ovo ljeto spriječili ubode neugodnih krpelja, ljudima su željeli pomoći da prepoznaju male krvopije. Gotovo ih je nemoguće primijetiti na lijevoj fotografiji, ali kad se zumira, onda je malo lakše vidjeti opasne napasnike – pogledaj sada desnu fotografiju. 


Korisnici Tweetera razljutili su se kad su vidjeli tu fotografiju – jer im je ogadila omiljenu slasticu. „Uh, nikad više neću jesti muffin s makom“ – često se moglo pročitati u komentarima. Nedavno je CDC napisao „ispriku – neispriku“: „Oprostite što smo neke od vas uznemirili. Čak i ako vam se sada gadi muffin, postoji jako dobar razlog da znate kako postoji opasnost od krpelja. Prenose razne opasne bolesti.“ 

Stoga i mi koristimo priliku da te upozorimo na krpelje – sićušne rastom, ali opasne životinjice - čak i po život čovjeka!

Kako u ovo toplo vrijeme sve više vremena provodimo na otvorenom, veća je opasnost od uboda krpelja. Nemoj misliti kako su krpelji prijetnja samo u šumama i na brdima – itekako ih ima i u gradskim parkovima, ali i na livadama tik ispred naših domova. A upravo su najaktivniji za vrijeme proljeća i početkom ljeta! 

Krpelji su člankonošci koje karakteriziraju mala i kratka kliješta sa štipaljkama s pomoću kojih mogu probušiti kožu životinje, kao i čovjeka te tako doći do krvi koju nemilice sišu. Riječ je o sporim parazitima koji ne skaču s drveća niti ne lete. Obično se skrivaju ispod listova trave ili u grmlju gdje čekaju domaćina. Jednostavno se prime za odjeću ili kožu prolaznika, a može ih prenijeti i vjetar. Na domaćinu neko vrijeme traže najbolje mjesto za hranjenje – obično tamo gdje je koža tanja (najčešće područje pazuha ili prepona); potom se pričvrste na kožu, utaknu rilce te se hrane krvlju. Rilce krpelja je vrlo oštro i uključuje unazad okrenute izrasline s kojima se čvrsto prihvati u kožu i vrlo ga se teško može ukloniti. 

Koje bolesti prenose krpelji?

Krpelji prenose nekoliko bolesti od kojih su u našim krajevima najčešće meningoencefalitis, borelioze, babezioze i erlihioze. Sve te bolesti su vrlo opasne za čovjeka te zahtijevaju momentalno liječenje, a za uspješan oporavak ključno je reagirati na vrijeme.
Simptomi ugriza krpelja različiti su, ovisno o bolesti, a najčešće uključuju visoku temperaturu, groznicu, crvenilo na i oko područja ugriza, opću slabost sličnu gripi, povraćanje, bol u mišićima i glavobolju. Reakcija kože može se pojaviti odmah nakon ugriza (crveni prstenasti oblik oko mjesta ugriza), ali ostali simptomi ne moraju nužno biti prisutni istog trenutka, nego se mogu javiti čak i nakon više dana. Sve simptome koji se mogu povezati s bolestima koje prenose krpelji treba smjesta prijaviti liječniku! 

ZANIMLJIVO „Najiritantniji video na svijetu“ – samo za one s jakim živcima

Kako ukloniti krpelja?

Krpelja se ne preporučuje ukloniti običnom pincetom - javlja se mogućnost ostavljanja rilca u koži domaćina. Umjesto toga najbolje je nabaviti prikladne posebne alate - pincetu sa štipaljkom koja će stisnuti krpelja koju zatim okrećeš dok se krpelj ne pusti – ili otići do liječnika. 

Kako sigurno boraviti na otvorenom

Nositi prikladnu odjeću i obuću: duge rukave i nogavice te cipele, a ne sandale.  Ako nosiš svjetliju odjeću – lakše ćeš primijetiti krpelja. Naravno, postoje razni repelenti koji također pomažu. Kad dođeš kući nakon boravka u prirodi, detaljno se pregledaj. Obrati pozornost na kosu te područje iza koljena i leđa. Pregled svakako ponovi sljedećeg dana jer krpelj je sitan i teško uočljiv. Kada se najede, višestruko poveća svoj volumen, čak do dvjesto puta. Naravno, svakako se odmah dobro istuširaj, a odjeću dobro protresi (vani) te je odmah operi ili ostavi dan ili dva da se dobro provjetri. 

Posjeti Miss7.24sata.hr