Proljetni prilog s kojim nećeš pogriješiti za ručak – krumpir s mladim lukom

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ovih dana razveseli svoje ukućane nešto drukčijim prilogom za ručak i pripremi im pire krumpir u novom ruhu
  • Iskoristi sezonu mladog luka i uvrsti ovu iznimno hranjivu namirnicu u ovotjedni jelovnik
  • Čak i ako nisi ljubiteljica ovog popularnog proljetnog povrća, ovaj bi ti recept mogao promijeniti mišljenje

Pire od krumpira je klasik čijoj kremastoj i podatnoj strukturi malo tko može odoljeti. Ipak, moramo priznati da ponekad zna biti bezličan i pomalo dosadnjikav. Kako ne bi uvijek bio isti, predlažemo ti da ga ovih dana pripremiš na novi i zanimljivi način. Riječ je o pireu od krumpira oplemenjenim mladim lukom i češnjakom koji će ga u potpunosti transformirati.

Jednostavnost pripreme glavna je karakteristika ovog tradicionalnog irskog jela, originalnog naziva "Irish champ". Osim što je ukusan i sočan, ovaj ti gurmanski prilog stoga neće oduzeti previše vremena u kuhinji. Trebaš još koji razlog da ga isprobaš već danas? Recept ti donosimo u nastavku: 

Sastojci:

  • 700 g krumpira
  • vezica mladog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 ml K plus punomasnog mlijeka
  • 3 žlice K plus maslaca
  • sol
  • papar

Želiš li podići pripremu pirea na višu razinu, skuhaj ga na način na koji to radi priznati kuhar Heston Blumenthal. Poznati vlasnik jednog od najboljih svjetskih restorana predlaže da krumpir oguliš i narežeš na kriške debljine 2,5 cm, a potom ga kuhaš na laganoj vatri otprilike 30 minuta. Nakon toga krumpir ocijedi i stavi ponovno kuhati u hladnu vodu dok sasvim ne omekša. 

Priprema:

  1. Prema gore navedenim uputama skuhaj krumpir i češnjak. 
  2. Nakon kuhanja ih dobro ocijedi, a potom zgnječi u pire.
  3. U međuvremenu zagrij mlijeko i mladi luk izrezan na kolutiće, kratko prokuhaj, posoli i popapri.
  4. Izlij mlijeko s lukom na krumpir, dodaj maslac i sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. 
  5. Posluži toplo kao ukusan prilog za ručak. Prije serviranja po želji pospi svježe narezanim mladim lukom.

5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk

  1. Mladi luk sadrži vitamine A i C koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet i učinkoviti su borci protiv infekcija u tijelu. Osim toga, sadrži i vitamin K te vitamine B-skupine.
  2. Zeleni dijelovi ovog ukusnog povrća dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.
  3. Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže u snižavanju razina šećera u krvi. 
  4. Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida.
  5. Mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se koža obnovila prirodnim putem i ostala lijepa i mladolika.

Sastojke za ukusno jelo od krumpira i mladog luka potraži u Konzumu koji je, kako bi podržao hrvatsku proizvodnju i osigurao dostupnost svježih namirnica, sklopio dugoročnu suradnju s domaćim OPG-ovima.

Dobar tek!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr