"Prodajom svojih rabljenih stvari lijepo zaradim. A možeš i ti"

miss7
Ako su ti ormari pretrpani i ne znaš što učiniti po tom pitanju, priča ove 22-godišnje Brođanke Ivane Andrić sigurno će te zanimati
Vidi originalni članak

Dok je odlazak u second hand dućan ili na buvljak nekima još uvijek: “Ne daj Bože da me netko poznat vidi”, kupovina rabljene odjeće na internetu sve je popularnija. Privatna online prodaja polako je tražila svoje mjesto pod suncem na našem tržištu, a čini se da svakim danom postaje sve unosnija. Barem ako je suditi prema riječima naše sugovornice.

Ivana Andrić, 22-godišnja Brođanka sa zagrebačkom adresom, već nekoliko godina prodaje rabljenu odjeću i, kako kaže, napravila je od toga pravi mali business. “Oduvijek kupujem jako puno odjeće i jednostavno ne stignem sve iznositi. Primijetila sam da većina stvari koju više ne nosim bude kao nova, ali je meni jednostavno dosadna jer sam si već kupila nešto novo. Zato sam došla na ideju da bih mogla prodavati staru i zaraditi za novu odjeću. I tako je sve počelo. 

U početku sam stvari prodavala preko Njuškala, a kasnije sam objavljivala oglase i na stranici Moje krpice. Nakon toga sam se učlanila u nekoliko grupa za prodaju na Facebooku, putem kojih sam zapravo i prodala najviše odjeće. Također su popularne i Facebook grupe za aukcije, gdje početna cijena bude 5 kn, a svaki bid diže cijenu za još 5 kn. Nevjerojatno je što se sve tamo može prodati. Od hrane (kulen, ajvar, zimnica) do odjeće, obuće i igračaka.

Video Inventura ormara: stari komadi u novom ruhu

Kada sam shvatila da stvarno mogu prodati bilo što i pritom si od te zarade financirati kupnju novih stvari, nema toga što nisam prodala kada mi više nije trebalo - od kuglica za bor, koje mi više nisu odgovarale uz novi namještaj, do aparata za kavu kojeg nisam koristila , nego mi je “skupljao prašinu”. 

Uglavnom oko četiri do pet puta godišnje imam veliko čišćenje ormara i tada zaradim najviše novca, čak i po nekoliko tisuća kuna. Jednom sam željela ići u Toskanu na putovanje i odlučila sam rasprodati sve ono što nisam nosila unazad godinu dana. Od zarade sam platila cijelo putovanje u Toskanu i još mi je ostalo za nešto nove odjeće. 

Ono što me kod prodaje rabljene odjeće najviše iznenađuje su kupci, koji kupuju napamet, bez probavanja i informacija o stvarima. Neki traže mjere, fotografije kako odjeća stoji, sastav i slično, a s druge strane ima i kupaca koji ne pitaju ni za veličinu. Često se zna dogoditi i da prilikom preuzimanja uopće ne pogledaju stvar koju kupuju, što mi je, moram priznati, stvarno čudno. Budući da živim u Zagrebu, a inače sam iz Slavonskog Broda, kupci su mi uglavnom iz tih gradova i mogu sve stvari pregledati, probati i nakon toga odlučiti žele li što kupiti. Samo što rijetko tko to doista tako radi. 

Nerijetko i šaljem pakete poštom ili tiskom. Cijena poštarine je oko 15 do 20 kuna, a troškove slanja uvijek snosi kupac. Kako sam u tome već nekoliko godina, stekla sam i stalne “mušterije”. Nekoliko djevojaka redovito kupuju moju odjeću. Jedna je čak iz Trsta pa joj šaljem busom, a druge djevojke uvijek dođu kod mene kući, probaju sve što prodajem i kupe što im odgovara. 

Nedavno sam imala situaciju da me jedna djevojka tražila da joj donesem kući sve što prodajem kako bi mogla isprobati. Bila sam jako sumnjičava oko toga, ali ipak sam otišla s punim kuferom odjeće. Na kraju je kupila baš sve što sam donijela. Taj sam novac potrošila, naravno, na novu odjeću. Upravo to i jest smisao ovoga što radim - novu i drugačiju odjeću financirati starom odjećom. I prije sam trošila puno novca na garderobu, ali sada barem trošim ono što sam zaradila od te iste odjeće koju više ne nosim. Zapravo sam si napravila začarani krug. U svakom slučaju, bolje je prodati nego bacati! Potrebno je uložiti samo malo truda u prodaju polovne odjeće i iznenadile biste se što se sve može prodati”, ispričala je Ivana.

Kod kupnje polovnih stvari ipak trebaš biti oprezna jer neke stvari s razlogom trebaš kupiti potpuno nove. U nastavku donosimo o kojim stvarima je riječ!

SAVJETI 7 stvari koje bi trebala izbaciti iz svog ormara - odmah!

3 stvari koje nikako ne trebaš kupovati rabljene

1. Kozmetika

Koža je naš najosjetljiviji organ i tako se trebamo odnositi prema njoj. Korištena kozmetika=leglo bakterija! Jeftinija cijena kozmetike sada znači skuplja cijena sutra za tvoju kožu!

2. Donje rublje 

Unatoč pranju na visokim temperaturama, na donjem se rublju zadržavaju bakterije i tjelesne tekućine. Prema tome nošenje rabljenog donjeg rublja nikako nije higijenski prihvatljivo. Isto vrijedi i za kupaće kostime!

3. Obuća

Dva su glavna razloga zašto ne trebaš kupovati rabljenu obuću. Prvo, svatko ima različita stopala bez obzira na to što možda nosi isti broj. Nošene cipele neće se moći prilagoditi tvojoj nozi jer su već prilagođene prema svojoj prvoj vlasnici. Drugo, cipele su puno bakterija, a nerijetko i plijesni. 

Sretno s prodajom!

Posjeti Miss7.24sata.hr