Prema istraživanju, većina djece nasljeđuje visinu od oca, a težinu od majke

Instagram@lejla.fili Većina djece nasljeđuje visinu od oca, a težinu od majke
Vidi originalni članak
  • Znanstvenici tvrde da prehrana koja se temelji na cjelovitoj, nutritivno bogatoj hrani, pomaže bebi da maksimalno iskoristi svoje gene i postane viša
  • Suprotno tome, loša prehrana može dovesti do nižeg rasta djeteta u odnosu na roditelje
  • Istraživanje sugerira da je visina „nasljedstvo“ preuzeto od oca

Saznali smo zapanjujuću činjenicu o našoj nasljednosti zbog koje smo fotografije s obiteljskih albuma gledali s još živahnijim zanimanjem. Predlažemo da zajedno s nama podigneš veo s genetske tajne.

Viši tate rade dulje bebe

Naša visina je oko 70% genetski uvjetovana, a tu je onda i 30% utjecaja koje dobivamo iz našeg životnog okruženja, tvrde znanstvenici. Ali, postoji mnogo različitih gena koji sudjeluju u tome kolika će biti konačna djetetova visina.

Žene općenito prestaju rasti otprilike s 15 godina, dok muškarci rastu još tri godine. Iz tog su razloga muškarci obično viši od žena. A često se žene udaju za nekoga malo višeg, što će i njezine sinove učiniti višima. Znanstvenici iz bolnice Royal Devon i Exeter tvrde da će, što je tata viši, beba će biti duža i teža. Uda li se za nekog nižeg od sebe, žena može očekivati da će i dijete biti niže. 

Težina oca može imati manji utjecaj na težinu djeteta

Istraživanja sugeriraju da teži otac izgleda nije razlog zašto bi i dijete bilo teško. Međutim, drugo istraživanje sugerira da bi muškarci s viškom kilograma mogli utjecati na razvoj mozga svog djeteta i usporiti njegove fine motoričke vještine.

Life&style Ovo je jedna od prvih osobina koje ljudi zamijete na tebi, zato je njeguj

Mamin višak kilograma može imati utjecaja na njezinu djecu

Tim iz kraljevske bolnice Devon i Exeter otkrio je da, suprotno očevima, mame utječu na svoju djecu ako imaju makar i malo viška kilograma. To se vjerojatno temelji na okolišu u maternici, jer će majke s prekomjernom tjelesnom težinom vjerojatno imati višu razinu šećera u krvi. Proučavali su oko 1000 obitelji, istražujući težinu i visinu žena i muškaraca i njihove zajedničke bebe u prve dvije godine života. Dr. Knight zaključuje da je težina majke jedan od ključnih čimbenika koji ima golem utjecaj na težinu buduće bebe.

Većinu gena ne naslijedimo od mame ili tate: a jedna od baka je posebno bitna

Ovo je prvi put da su znanstvenici doista uspjeli otkriti i objasniti učinke roditeljskih gena na djetetovu težinu i visinu, a to je važan pokazatelj ukupnog zdravlja. Ova spoznaja može značiti da znanstvenici i liječnici mogu pomoći u osiguravanju rođenja djece sa zdravom težinom u budućnosti.

Posjeti Miss7.24sata.hr