Prelijeni ste za tjelovježbu? 5 načina za pronalazak motivacije

Getty Images
Ponekad je tako teško natjerati se na pokret, no uz naše savjete motivacije vam više neće nedostajati
Vidi originalni članak

Održavanje zdravlja, te lijep izgled, trebali bi biti najjača motivacija da se bavimo fizičkim aktivnostima. Međutim, iskustvo onih koji vježbanje doživljavaju kao nužno zlo pokazuje da su ponekad sitnice mnogo veći poticaj da se pokrenemo, nego samo razmišljanje o koristi koju imamo od trčanja, plivanja ili vježbanja u teretani.

1. GLAZBA
Naravno, ona koju volite i inače slušati, a ne ona koju netko drugi preporučuje za ovu ili onu aktivnost. Slušanje omiljene glazbe dok vježbate stvara osjećaj da je i vježbanje dio nečeg što vam odgovara i, vremenom, postat će i dio vaše svakodnevice - zajedno s omiljenom play listom.


2. DRUŠTVO
Osoba s kojom inače rado provodite vrijeme - brat, sestra, prijatelji, partner - itekako može vježbanje učini ugodnijim. Ukoliko mrzite trčati sami ili vam se ne ide na bazen u solo varijanti, pozovite nekoga da ide sa vama. Na taj način tjelovježbu ćete pretvoriti u druženje, ali sa efektima mnogo boljim od onih koje imaju višesatno ispijanje kave i sjedenje u kafiću.

3. AMBIJENT
Naravno da je dosadno trčati na hipodromu ili šetati uvijek istom dopuštanja, ako ste "šetač". Promijenite trasu kojom trčite ili šetate, idite tamo gdje vam je zanimljivo, gdje ima ljudi, neka vaša šetnja ili jogging budu prilika za susrete s drugim ljudima ili za obilazak nekih lijepih, a vama manje poznatih, dijelova grada u kojem živite. Također, lijepe dane možete iskoristiti za vježbanje u parku ili u prirodi. Toliko je vježbi koje mogu da se rade na travi.

4. VAŠA SOBA
Ukoliko ne volite da vas drugi gledaju kako vjebate ili niste u mogućnosti uložiti u dobru sportsku opremu, a ne biste da vas u teretani uvijek viđaju u istom, vježbajte kod kuće. U tom slučaju uopće nije bitno što ćete obući, Pustit ćete baš onu glazbu koja vama prija i držat ćete svoj ritam. Osim toga, ako vam nekako uvijek nedostaje vremena, vježbanjem u vlastitom aranžmanu uštedjet ćete vrijeme koje biste inače izgubili na spremanje, odlazak i dolazak. Ako sami niste sigurni što sve treba raditi, nabavite DVD s vježbama. I ne brinite što vas ne nadgleda trener. Možda bi vježbanje uz stručnu pomoć brže dalo efekte, ali i samostalno vježbanje bolje je od toga da ne radite ništa.

5. PROMJENA
Vrlo je bitno da ne radite stalno jedno te isto, jer osim toga što se mišić, vremenom, navikava na određenu vježbu, pa više ne reagira na nju, prirodno je da će vam dosaditi. Zato isprobajte razne varijante rekreacije, ali nemojte se ni na što forsirati. Recimo, vikendom idite na bazen, jer tada imate najviše vremena. U teretanu idite onoliko puta tjedno koliko možete postići. Onih dana kada ne stignete otići ni u teretanu ni u šetnju, niti bilo gdje drugdje gdje inače nešto vježbate, "prošećite se" po stepenicama u vašoj zgradi - to je odlično za kondiciju, kao i za mišiće nogu i stražnjice. Bitno je da se ne tjerate na nešto što vam je već postalo mrsko i dosadno, jer će vam se u protivnom smučiti ne samo ta, nego i sve druge fizičke aktivnosti.

I NARAVNO - REZULTATI
Istraživanja pokazuju da nema jače motivacije od vidljivih rezultata. Dakle, izdržite! Budite ustrajni onoliko koliko je potrebno da se pojave prvi rezultati. Ne očekujte čuda, ali pratite kako se vaše tijelo mijenja i razvija. 

Posjeti Miss7.24sata.hr