Potrebne osobine i vještine: Odgovori na ova pitanja i doznaj jesi li zaista spremna biti šefica?

Vidi originalni članak
  • Imaš vlastiti biznis, ali on ne napreduje onako kako si zamislila? Želiš bolje rezultate i mnogo više od onoga što sada ostvaruješ? missSMART powered by Vichy kampanja je tu da ti pomogne!

  • Ako si i ti jedna od onih koje sanjaju o poziciji šefice ili je već obavljaš, na pravom si mjestu jer za missSMART stručnjaci otkrivaju koje su osobine i vještine potrebne dobroj šefici

  • U našem istraživanju svojim su nam savjetima i iskustvom spremno pomogle poslovna savjetnica Inga Lalić, psihologinja Ana Čerenšek i poduzetnica (šefica) Violeta Blatančić

Da je šefica biti lako, šefica bi bio svatko! Parafrazom ove poznate doskočice započet ćemo naše istraživanje na temu koje su to karakteristike koje krase dobru šeficu. Također, analiziramo i vještine koje treba imati osoba koja vodi biznis, a dotaknut ćemo se i izazova koji na njihovom poslovnom putu čekaju žene na rukovodećim pozicijama.

Svoje savjete rado su s nama podijelile poslovna savjetnica Inga Lalić, psihologinja Ana Čerenšek i poduzetnica Violeta Blatančić. A evo na koja je pitanja nužno odgovoriti ako se pripremaš postati šeficom.

Težiš li tome da postaneš idealna šefica?

Tehnološki div Google je čak deset godina provodio istraživanje nazvano 'Projekt Oxygen' kojem je cilj bilo detektirati osobine koje odlikuju dobru šeficu/šefa. Dobiveni rezultati pokazali su kako je dobar šef svjestan svih svojih vrlina i mana, kako ima jasnu viziju i strategiju za svoj tim, upućen je u njihov rad u svakom trenutku te im može ponuditi konkretne informacije koje im mogu pomoći u rješenju njihovih zadataka.

S rezultatom ovog istraživanja slaže se i poslovna savjetnica Inga Lalić koja ističe kako "ono čemu šefice trebaju težiti jest raditi na izgradnji odnosa sa svojim timom, jer samo tako će ih njihov tim slijediti zato što to žele, zato što su motivirani i zato što postoji povjerenje i poštovanje. Čim postoji odnos, postoji i komunikacija koja je uvijek dvosmjerna".

To ćeš postići ako u svakom trenutku budeš spremna svojim djelatnicima dati odgovor na tri pitanja, a to su ŠTO trebaju raditi, KAKO trebaju raditi i ZAŠTO to trebaju raditi.

Jesi li spremna biti timski igrač?

Psihološka istraživanja su pokazala kako su znatno uspješnije šefice koje su usmjerene na trud i isticanje njegove važnosti, a ne samo na dobivene rezultate. "Takve se šefice doživljavaju kao one kojima je stalo do cjelokupnog procesa u poslu - ne hvale samo one koji postižu rezultate nego i one koji nailaze na prepreke, hrabre ih da nađu rješenje i od njih u konačnici stvaraju sposobne radnike. Šefice orijentirane na trud povoljno utječu na motivaciju zaposlenika jer je trud dio naše unutarnje motivacije koja je stabilna kroz vrijeme i dugotrajna", ističe psihologinja Ana Čerenšek.

Također, psihologinja ističe kako su dobre šefice spremne prihvatiti ranjivost kao opciju te ne bježe od odgovornosti za loše rezultate "Neuspjeh se u poslovnom okruženju često izbjegava do te mjere da ga se bojimo samo zbog činjenice da sa sobom nosi i osjećaj ranjivosti. Uvjerenje da nam se neuspjeh ne smije dogoditi blokira našu kreativnost, ali i hrabrost da napravimo iskorak. Šefica koja je prigrlila svoju ranjivost razvila je i hrabrost te vodi druge svojim primjerom jer nema hrabrosti bez straha", otkriva Čerenšek.

Smatraš li li da dobra šefica mora biti i stroga šefica?

Nekoć je vladalo vjerovanje kako dobra šefica ujedno treba biti i stroga šefica. Ipak, novija istraživanja pokazuju kako zaposlenici znatno više cijene nadređene koji na radnom mjestu pružaju podršku i stvaraju pozitivnu radnu atmosferu lišenu straha od autoritativnih figura. Naravno, dobra šefica nije ni popustljiva šefica!  Inga Lalić ističe kako šefica prvenstveno treba biti UZOR svom timu jer će je oni samo tako cijeniti i biti joj podrška.

Šefovi nisu roditelji koji nas trebaju odgajati, već treneri koji uspješno mogu prepoznati potencijal članova svojeg tima."Inspirirajte svoj tim. Pokažite im kako se nešto radi, budite im mentor, primjerom pokažite da i oni mogu naučiti, da mogu nešto postići, da i oni mogu biti uzor novim djelatnicima koji dođu u vaš tim, da i oni budu poštovani. Izvucite iz svog tima najpozitivnije kvalitete i osobine za koje i oni možda nisu svjesni da ih posjeduju", ističe Lalić.

Jesi li spremna vlastite interese staviti u drugi plan?

U spomenutom  istraživačkom projektu, Google je otkrio da je najveći ključ dobrog rada tima stvaranje "psihološki sigurnog" okruženja. Prema dobivenim rezultatima, u timu visoke psihološke sigurnosti zaposlenici se osjećaju sigurnima te su spremni na određene poslovne rizike, ne srame se priznati svoje pogreške, postaviti pitanja ili predstaviti nove ideje.

Za razvoj pozitivne radne klime itekako je važno isticanje doprinosa svih članova tima u ukupnom uspjehu. Naime, istraživanje agencije Robert Half iz 2019. godine je pokazalo kako je čak 49 posto ispitanika otkaz dalo zbog ponašanja svoga šefa. O tome nam kazuje i psihologinja Čerenšek koja smatra kako radna atmosfera u kojoj se cijeni osobni doprinos direktno povećava zadovoljstvo poslom, ali i radnu učinkovitost.

"Šefica koja će istaknuti doprinos svakog u timu za zajednički uspjeh, umjesto da ga svojata i prezentira kao samo svoj, ima pravo poštovanje od strane svojih zaposlenika", dodaje.

Možeš li biti mentorica?

Spomenuto istraživanje pokazalo je i kako ispitanici preferiraju šefove koji nisu 'zapovjednici', već 'mentori'. Ipak, pravi je izazov održavanje balansa između autoritarnog nastupa prema zaposlenicima i želje da s njima bude u prijateljskim odnosima.

"Ako biramo rigidni autoritarni stil vođenja, zapeli smo u vremenu", upozorava psihologinja Ana Čerenšek dodajući kako "šefica koja drži do sebe neće posegnuti za tako zastarjelim modelom vođenja. Također, graditi prijateljske odnose na poslu velika je greška, bolje je usmjeriti se na balans i kreirati ga na drugačiji način." Psihologinja napominje kako je autoritativni stil koji je demokratski i dosljedan definiran kao najbolji jer kombinira čvrsto vođenje s emotivnom toplinom.

"Vodeći se tim stilom vođenja jasno ćemo definirati zahtjeve i očekivanja, odredit ćemo zdrave granice. Posebno je važno znati da se s ovim stilom vođenja lakše rješavaju sukobi do kojih generalno i rjeđe dolazi. Autoritativne šefice svom timu uz jasno vodstvo pružaju i velike količine prihvaćanja i empatije, potiču znatiželju, kreativnost, samouvjerenost i nezavisnost emocija", napominje Čerenšek dodajući kako ovakav stil vođenja "proizvodi" samopouzdane suradnike visokog stupnja samokontrole i odgovornosti.

Vjeruješ li da je snaga u zajedništvu?

Poslovna savjetnica Inga Lalić na ovu temu pridodaje kako je za postizanje balansa iznimno važno pronaći i zajedničke vrijednosti unutar tima. "Kad nastupe teška vremena ili neka krizna situacija vrijednosti su te koje drže tim na okupu. Zajedničke vrijednosti pomažu timu da postane povezaniji i djelotvorniji. Svi članovi tima moraju moći računati jedni na druge. To je sposobnost i želja članova tima da zajedno rade na ostvarenju zajedničkog cilja", kazala je.

A o tome kao je biti šefica u praksi upitali smo Violetu Blatančić, voditeljicu projekta Tech Gardena koji je usmjeren kreiranju inovativnih zelenih zidova. Ona je u startu odbacila konstataciju kako dobra šefica treba biti i stroga šefica. Za nju ona prvenstveno treba biti lider koji je sposoban "smiriti situaciju".

Postizanje balansa nije nužno lak zadatak te vjeruje kako ono uvelike ovisi o karakteru osobe. "Ako se na rukovoditeljskoj funkciji nalazi osoba koja je iz bilo kojih razloga iskompleksirana ili osjeća da ima moć nad drugim ljudima, ona će teško uspjeti ostvari prijateljske odnose s djelatnicima, a da pritom zadrži autoritet kao poslodavac“, priznaje Blatančić.

Jesi li spremna na izazove?

U našem razgovoru Violeta nam je otkrila kako je najveći izazov s kojim se susrela bio vezan uz podatak da se bavi zanimanjem koje se mahom percipira prigodnijim za muškarce.

"Radimo u muškoj branši pa je samim time izazov bio dolazak na teren pa vide četiri pet cura koje istovaruju materijale. Pa sama ta komunikacija prilikom izrade nacrta i izvedbe tehničkih stvari učestala su pitanja "Tko je kompetentna osoba?", "S kime možemo razgovarati?" pa se uvijek očekuje da je to neki muškarac koji to sve vodi i onda na kraju shvate da imaju posla 100% sa ženskom ekipom", kaže sa smiješkom Violeta koja se može pohvaliti kako je voditeljica pravog malog ženskog tima.

Prema Ingi Lalić, izazov koji je navela naša sugovornica uvrštava se u takozvane vanjske izazove. Šefice također nisu lišene ni unutarnjih izazova u kojima se propituju kako će privatni život i majčinstvo uskladiti s karijerom.

"Puno je tu izazova s kojima se žene na vodećim pozicijama nose. Zbog toga bi trebala raditi na sebi, osvijestiti svoje snage i vrijednosti, jačati samopouzdanje i samopoštovanje kako bi se uspješno nosila sa svim izazovima. Treba stvoriti snažnu granicu između onoga što joj je važno i onoga što nije. I naučiti reći ne. Ne ludim rokovima, ne lošim projektima, ne upitnim prioritetima i ne tuđim ograničavajućim zahtjevima", zaključuje Lalić.
 

Pogledaj lekciju iz online edukacije Inge Lalić koju možeš osvojiti u natječaju missSMART powered by Vichy:
 

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr