Postoji idealna boja za svaku prostoriju u tvom domu

Thinkstock / Spencer Davies
Boje djeluju na naše raspoloženje – o tome bismo trebale razmišljati kad sređujemo stan
Vidi originalni članak

Većina (misli) da zna što označava koja boja – crvena za ljubav, plava za vjernost, a zelena za nadu. Međutim, svaka boja budi u nama određene osjećaje, a to utječe i na našu psihu. Zato bismo definitivno trebali proučiti koje boje bismo trebale u naša četiri zida. 

U ovim bojama se najbolje živi 

Dnevna soba 

U dnevnoj sobi se okuplja cijela obitelj kako bi se odmorila i zabavila nakon napornog dana na poslu ili školi. Ugodnost je na prvom mjestu – svi se trebaju osjećati dobro. Zbog toga su za dnevnu sobu poželjne tople i prigušene boje – poput bež, smeđe ili narančaste. Umiruju i potiču pozitivnu atmosferu. 

Kuhinja/blagovaonica 

I kuhinja je omiljeno mjesto okupljanja ukućana. Ovdje vlada opušteno raspoloženje, smije se, puno priča i dobro jede. Zbog toga su dobrodošle svijetle boje koje će nas držati budnima, ali i potaknuti apetit. Stručnjaci za interijere preporučit će ti i crvenu boju, ali i žuta te narančasta savršeno će pristajati u kuhinji ili blagovaonici. 

Spavaća soba 

Naravno, u spavaćoj sobi se moramo maksimalno opustiti. Tamo se moramo smiriti i zaspati. Tko misli da su tople boje dobre za spavaću sobu, taj se vara. Svijetloplava ili čak zelena djeluju smirujuće na psihu. 

SAVJETI 12 sitnica koje će tvoju spavaću sobu učiniti ljepšom

Radna soba 

U radnoj sobi moraš biti učinkovita i koncentrirana. Kreativnost i radni učinak u prvom su planu. Idealno okruženje za to su svijetli tonovi. Pastelne boje potiču misaone procese i ne odvraćaju nas od bitnih stvari. 

Dječja soba 

Djeca rade više različitih stvari u svojoj sobi. Tamo se igraju, pišu zadaće i spavaju. Zbog toga je nemoguće odlučiti se za jednu dominantnu boju. Idealno bi bilo podijeliti sobu na dva područja – jedno za kreativnost, a drugo za mir – i odgovarajuće tome je obojiti. Crvenu i sjajne boje treba svakako izbjegavati – one potiču agresiju. 

Posjeti Miss7.24sata.hr