Testirali smo Toyotu Aygo X: gradski mini SUV koji se pokazao odličan i na autocesti

Matija Habljak/PIXSELL
Vidi originalni članak
  • Jedva smo dočekale otvorenje adventskih kućica, dobru atmosferu i još bolji street food!
  • Dok se većina ljubitelja adventa slila u centar Zagreba, mi smo odlučile sjesti u auto i posjetiti Samobor
  • Donosimo detaljan vodič kroz Advent u Samoboru, kao i savjete što posjetiti, gdje fino jesti, a gdje se zabaviti

Konačno je stiglo omiljeno nam doba godine! Gradske ulice su oživjele zahvaljujući tisućama lampica i blagdanskih ukrasa, a božićna čarolija pojačana je mirisima kuhanog vina, kestena i kobasa. Kao veliki ljubitelji svega što donosi prosinac, naravno da nismo mogli odoljeti otvaranju ovogodišnjeg Adventa, a za svoju prvu destinaciju odabrali smo Samobor

Na samo 25 minuta vožnje od Zagreba, Samobor je idealno mjesto za bijeg od užurbane gradske gužve pa ako nemaš živaca probijati se kroz more ljudi koji svakog vikenda u ovo vrijeme posjete Zagreb, predlažemo ti da učiniš što i mi - uskočiš u auto i posjetiš Advent u Samoboru.

Na putu do Samobora s Toyotom Aygom X

Kolegica i ja imale smo privilegiju do Samobora stići novom Toyotom Aygo X LIMITED, najpoželjnijim crossoverom u gradu, koji smo za ovu priliku i testirale. Već pri samom susretu s ovim limenim ljubimcem bilo nam je jasno da imamo posla s velikim šarmerom. Aygov X upadljivi dizajn nas je oborio s nogu, do te mjere da sam prije puta brzinski proguglala cijenu i dodala ga na svoju listu novogodišnjih želja. Dvobojna karoserija dodatno naglašava jedinstvenost dizajna, posebno ističući originalnost i razigranost modela. Upečatljiva LED svjetla jasno osvjetljavaju put, a stražnja svjetla oblikom ostaju vjerna ikonskom i karakterističnom izgledu za Aygo. Upečatljivi kotači od lake legure dimenzija 18” i s „oversize” branicima, Aygo X izgleda šire i zrači kul energijom te izgleda samopouzdano na cesti.

Ono što nas je također oduševilo jest to da je novi Aygo Xcrossover. I ovo je prvi takve vrste među gradskim automobilima, odnosno najmanji crossover na tržištu. Predstavljen je kao nešto jedinstveno i svježe kada je u pitanju urbana mobilnost, a ako pitaš nas, idealan je za potrebe gradske i prigradske vožnje, što su dokazale njegove performanse na otvorenoj cesti, kao i po uskim gradskim uličicama.

Aygo X nije tipičan gradski mališan. Nije samo viši od svog prethodnika Ayga, već je i značajno veći, što znači da se također nalazi i u preglednijoj poziciji. Ima petero vrata, što je odlično, a prtljažnik zapremnine 231 litru je sasvim solidan i dovoljan za shopping i veću putnu torbu. Ergonomija je dobra za tako mali automobil. Sjedalo je podesivo po visini, volan je na pravom mjestu i dobro leži u ruci pa brzo pronalazimo zadovoljavajući položaj za sjedenje. Sve u automobilu je jednostavno za korištenje, uključujući infotainment sučelje od 9 inča s bežičnom CarPlay vezom

Put s ovim jednolitarskim benzinskim trocilindrašem snage 54 kilovata je zaista bio ugodan. Većinu vremena smo vozile oko 100 km/h. Pri brzini od 130 kilometara na sat Aygo X je stabilan i dobro drži kurs. Karoserija se ne naginje pretjerano u zavojima, a kretanje automobila zapravo je cijelo vrijeme pod kontrolom. Posebno korisno je to što će te Aygo X, ukoliko pređeš u drugu traku bez žmigavca, upozoriti zvučnim signalom i blagim centriranjem volana, što je vrlo korisno u slučaju da zaspeš u vožnji. I uz najnižu opremu Aygo X ima paket aktivne sigurnosti s automatskim kočenjem u nuždi koji prepoznaje pješake i bicikliste, aktivnim tempomatom, prepoznavanjem prometnih znakova i još mnogo toga. 

Toyota Aygo X ima općenito dobrodošle karakteristike za manevriranje po gradu, što nam je itekako bilo od koristi tijekom vožnje Samoborom. No, nismo dugo kružile, brzo smo pronašle parking. Odlična stvar kod parkiranja je ta da se na ekranu automatski pali kamera koja je posebno korisna prilikom bočnog parkiranja. Paket opreme X-Clusive uključuje i parkirne senzore – sprijeda i straga, pa tko voli, nek' izvoli.

Ukoliko ti se dopao Aygo X, odlična vijest je da Toyota nudi i mogućnost desetogodišnjeg jamstva, a više detalja saznaj ovdje.

Pitoreskni Samobor sada je još čarobniji

Nakon što smo parkirale svog limenog ljubimca, 2 minute hoda od glavnog gradskog trga, uputile smo se u razgledavanje. Pitoreskni Samobor ove godine je nadmašio sam sebe, priredivši Advent za pamćenje. Vidi se da je puno truda utrošeno u samu organizaciju, a rezultat je odlična zabava za cijelu obitelj. Osim velikog bora, tisuća lampica koje krase centar grada i saonica Djeda Božićnjaka na glavnom trgu, najviše pažnje privuklo nam je čarobno ukrašeno klizalište, smješteno odmah iza samoborskog kazališta, koje će mnogima poslužiti i kao fotkaona. Klizalište je svakodnevno otvoreno od 10 do 22 sata, a cijena ulaznica je 15 kuna, dok je najam klizaljki 10 kuna. 

Najbolje od svega je to što se odmah u blizini nalazi pozornica pa paralelno s klizanjem uživati možeš i u dobroj glazbi. Advent je u subotu otvorio Matija Cvek, a u narednim danima uživati možeš u nastupima grupe Pavel, The Sway Banda, Vesne Pisarović, Mirka Švende Žige, Jacquesa Houdeka, Barbare Munjas, Roka Vuškovića, Domenice, Night Expressa i grupe Koala. Raspored koncerata pogledaj ovdje.

Najmlađe posjetitelje sigurno će razveseliti i činjenica da mogu napisati pismo Djedu Božićnjaku, i to ni manje ni više nego u njegovoj drvenoj kućici gdje te očekuju papir i olovka za pisanje najljepših božićnih želja.

Gastro ponuda na Adventu u Samoboru

A kakav bi to advent bio da nismo degustirali delicije na adventskim kućicama. Većina kućica smještena je taman između gradskog trga i klizališta (bez brige, vrlo brzo ćeš ih pronaći), a gastro ponuda na njima je u najmanju ruku solidna. Iako se prvu večer Adventa još uvijek nisu otvorile sve kućice, ono što smo zatekli zadovoljilo je naša 'istančana' nepca. Na kućicama ćeš pronaći vrhunska buteljirana vina, kao i neizostavno kuhano vino kojem je teško odoljeti. Ljubiteljima gina preporučujemo da se na jednoj od kućica ugriju kuhanim ginom, jer temperature će narednih dana biti opasno blizu nule.

Što se tiče hrane, ponuda nije ni blizu onoj na Adventu u Zagrebu, no nismo ostali razočarani. Možda nećeš uživati u pork bao bansima ili burgerima za paprenih 70 kuna, no svakako nećeš otići gladna. Osim mirisnih fritula koje ovog puta nismo probali, na kućicama u Samoboru možeš pojesti klasične kobase u pecivu. Nema tu puno 'mudrijanja'. Odabrati možeš između tri vrste kobasica, a potom te ljubazna teta pita hoćeš li senf, majonezu ili kečap. Mi smo probale pikantnu kobasu za koju smo platile 30 kuna, i mogu ti reći da smo bile sasvim zadovoljne. 

Ako kojim slučajem nisi gladna, obavezno svrati na kućicu s tradicionalnim samoborskim i blagdanskim ukrasima i s ovogodišnjeg Adventa ponesi unikatan suvenir koji može poslužiti kao božićni ukras ili poklon ispod bora.

Mi smo se za kraj ove slatke samoborske avanture s Toyotom počastile, logično, slatkim! Najbolje kremšnite u slastičarnici 'U prolazu' smo nažalost propustile zbog manjka mjesta, no jedan stol ipak smo ulovile u obližnjoj, prekrasno ukrašenoj slastičarnici 'Sweet Family Samobor', gdje smo po vrlo povoljnim cijenama degustirale nekoliko vrsta kolača i kesten pire. I bilo je - mljac!

Posjeti Miss7.24sata.hr