Pogledali smo Oscarom nagrađeni film o menstruaciji - nevjerojatno, ali neki ljudi i danas misle da je to bolest i razlog za sram

imbd
Vidi originalni članak
  • Film ''Period. End of Sentence.'' govori o tabuu menstruacije u Indiji
  • Dečki u Indiji misle kako je menstruacija bolest od koje se i oni mogu zaraziti
  • Jedna djevojka napravila je revoluciju brendom uložaka FLY

''Znaš li što je uložak?'' - pita osoba iza kamere, a gospođa pred kamerama kaže da nikada prije nije čula za to. Starija gospođa pored odgovara kako 'samo Bog zna zašto dolazi do menstruacije'. Bilo kakvo objašnjenje medicinske naravi nije joj poznato. Dečki, pak, misle da menstruacija ima veze sa satovima u školi, a u najboljem slučaju misle da je to ženska bolest od koje ponekad mogu oboljeti i muškarci. I, ne, ovo nisu scene iz izmišljenog paralelnog svijeta. One su događaju u našem vremenu i našoj stvarnosti. O svemu tome progovara Oscarom nagrađen film ''Period. End of Sentence'', indijsko- američke redateljice Rayke Zehtabchi, koji je cijelom svijetu prikazao postojanje tabua menstruacije u Indiji. 

Veo srama 

Nizom pomno odrađenih intervjua ovaj film vodi nas diljem Indije i prikazuje žene i muškarce kako se crvene i srame pred samim spomenom menstruacije. Mnogi od nas imali su sreću da odrastaju na mjestima i u vremenima kada menstruacija odavno nije tabu i teško nam je pojmiti da je u Indiji mjesečnica, posve prirodna pojava ženskog tijela, zapravo obavijena velom srama i tajne. A ulošci su mnogima nedosanjani san! Mjesto radnje ovog filma zapravo je Haipur, mjesto koje je od New Delhija udaljeno svega 60 kilometara. 

'Nečista krv'

Starješine mjesta još uvijek misle kako je menstrualna krv zapravo ''nečista krv'' i djevojkama za vrijeme menstruacije ne daju niti da se mole jer ih Bog tada ne čuje. A žene? Žene koje imaju menstruaciju moraju se povlačiti u kuće i skrivati se dok bacaju odjeću i krpe umrljanu krvlju. Ponekad te krpe selom raznose psi, a one trpe beskrajni sram. S obzirom da nemaju pristup ulošcima, za vrijeme menstruacije često ne mogu ići u školu. U ekstremnim slučajevima, neke žene moraju izostajati toliko često da u konačnici odustanu. Sve to pred kamerama je podijelila djevojka koja prikazala točne lokacije na kojima žene odlažu svoje okrvavljene komade tkanine skrivajući svoju menstruaciju. Sve to - i mnogo više!

NE menstrualnom stidu!

Ipak, očajavanje i plakanje nad sudbinom nije konačna pouka ovog Oscarom nagrađenog dokumentarca. Dapače, u filmu upoznajemo Snehu, Rekhu i brojne druge bezimene junakinje koje su poduzetne, samodostatne, pametne i empatične. I spremne nadići tabue koji ih okružuju! Pred kamerama, progovorile su o ženskom zdravlju, higijeni i svom intimnom životu. Sneha je bila dovoljno hrabra da izađe pred kamere i ispriča sve o tome  kako želi postati policajka da bi izbjegla brak. Osim toga, nikako se nije slagala s ''menstrualnim stidom'' pod kojim je odrasla pa je, iako su svi mislili da je potpuno luda, odlučila je pokrenuti proizvodnju uložaka u svom selu. U konačnici, nakon prvotnog stida, i druge žene odlučile su joj pomoći. Ime brenda? FLY! Jer ove žene žele poletjeti! 

Ženska solidarnost

Njeni starješine, koji su život proživjeli uvjereni da je menstrualna krv zapravo ''nečista krv'', pridružili su se proizvodnji, a njihov let podržale su žene s druge strane svijeta, u Kaliforniji. Upravo su Amerikanke skupile novac za prvi stroj za proizvodnju uložaka i proizvodnja se pokreće.  Na koncu, film završava tako da djevojka sanja o tome da svoj brend premjesti u Delhi, jednom kada postane policijaka. A žene će moći doći u Delhi i samo u trgovini, tako jednostavno, kupiti uložak! 

Život bez straha i srama

Tko bi rekao - samo ulošci, kojima su tako sramežljivo pristupale, mogu promijeniti živote ovih Indijki koje bi mogle biti slobodne tabua i živjeti u harmoniji sa svojim tijelom bez da strahuju, skrivaju se ili osjećaju stid i prijezir okoline. Od danas, zbog ovog filma, možda krenemo malo više cijeniti komfor koji imamo. I boriti se zajedno sa ženama koje ga nemaju. I da, Rayka Zehbatchi, film o menstruaciji dobio je Oscara i mi smo stvarno presretni! 

Posjeti Miss7.24sata.hr