Pogledali smo film 'Cyrano', dirljivu ljubavnu priču s jako, jako važnom porukom

Vidi originalni članak
  • Pogledali smo mjuzikl 'Cyrano', priču o ljubavi, prevari i svoj složenosti ljudskih odnosa
  • Naslovnu ulogu maestralno je odigrao Peter Dinklage
  • Film je adaptacija mjuzikla iz 2018, a film je režirao nagrađivani Joe Wright


On je mudar, hrabar, vješt je s riječima koliko i s mačem, on je dobrog srca punog ljubavi, pravedan, osjećajan i duhovit...samo, prema mišljenju svijeta, on ne izgleda lijepo. Drugačiji je - i zbog toga misli da nije zaslužio biti voljen. Međutim, on žarko voli - svoje veliko srce davno je poklonio blistavoj, lijepoj Roxanne (Hailey Bennett), za koju će učiniti sve, čak će radi nje održavati njezinu iluziju ljubavi s naočitim stražarom Christianom kojeg je, barem je tako mislila, zavoljela na prvi pogled. 
Christian je prelijep, dobar i voli Roxanne, ali jednostavno ne zna s riječima s kojima se Roxannina ljubav hrani pa tu nesebično uskače Cyrano, umatajući svoju ljubav u nježna i gorljiva pisma koja potpisuje u Christianovo ime...      
Cyrano je mjuzikl Joea Wrighta, nagrađivanog redatalja (Ponos i predrasude, 2005.), o ljubavnom trokutu uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću. Orginalnu predstavu je kreirao francuski pisac Edmond Rostand, a film Joea Wrighta je adaptacija mjuzikla iz 2018. 

Redatelj Wright je svojevremeno izjavio kako se od malih nogu poistovjećivao s likom u originalnoj francuskoj inačici kazališne predstave na kojoj je film baziran.

"Bio sam jedno od one djece koja su se osjećala čudnom i nedostojnom ljubavi, što me povezalo s pričom" svojevremeno je izjavio za BBC News."Radi se o ljudskoj potrebi za povezivanjem i o tome kako u tome često ne uspijevamo.". Redatelj koji nam je donio filmske klasike poput Ponos i predrasude (2005.) i Okajanje (2007.) nastavlja; "Možda ovaj film ispriča nešto u što vjerujem da predstavlja istinu, a to je da smo više slični no što smo različiti, unatoč vanjskom izgledu.”

Tko je Cyrano de Bergerac?

Kazališna dramu je 1897. godine napisao Edmond Rostand, i govori o Cyranu de Bergeracu, čovjeku rođenom s vrlo velikim i ružnim nosom, zbog čega se osjećao neprihvaćenim.
U orginalnoj kazališnoj drami, Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxanne, koja je i sama ljubiteljica poezije. Cyrano, svjestan svog izgleda i u strahu od odbijanja, traži način kako Roxani otkriti svoje prave osjećaje. Roxane se inicijalno počinje zaljubljivati u zgodnog vojnog kadeta po imenu Christian, no budući kako Christian nije vičan pisanju, Cyrano se uključuje u igru te umjesto Christiana počinje pisati pjesme i ljubavna pisma.  

Film ilustrira nekoliko tema – moć jezika, prevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost.  Po riječima redatelja Wrighta, film govori o tome “koliko često ne uspijevamo povezati se s drugim ljudima iz straha o tome kako će nas percipirati”.
Tema o kojoj treba promisliti, zar ne?! Zato brzo po kino kartu, film dolazi u kina 3. ožujka, pogledaj ljubavnu priču koja dira ravno u srce i pripremi se da ćeš možda pustiti pokoju suzu - mi jesmo.  

 

Posjeti Miss7.24sata.hr