Počni na vrijeme! 6 jednostavnih anti-age recepata protiv gubitka kose, koštane mase, memorije...

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Svi starimo i svi to trebamo prihvatiti kao nešto prirodno i neizbježno
  • No ne stare svi ljudi isto - neki kao da sporije stare od drugih
  • Ovdje je šest recepata uz koje ćeš odgoditi znakove starenja

 

Starenje je prirodno i neizbježno i donosi na neželjene promjene u organizmu. Neke je od njih moguće spriječiti zato pogledaj što moraš činiti da ne ostariš prije vremena i da se još dugo osjećaš izvrsno:

Provedi svakodnevno 20 minuta na suncu

Žene iznad 40 godina u velikoj su opasnosti da će svakih 10 godina izgubiti 10 posto svoje mišićne mase. Srećom, 20 minuta dnevno na suncu (bez zaštitnog faktora) taj rizik smanjuje napola. Koža izložena suncu odnosno UV zrakama stvara vitamin D3 koji potiče stvaranje zdravog mišićnog tkiva.

Čaša vina dnevno za čvrste kosti

Jedan do dva decilitra vina dnevno, bijelog ili crnog, može zaustaviti gubitak koštane mase na 24 sata i smanjiti rizik od osteoartritisa za 45 posto. To možemo zahvaliti fenolima u vinu - moćnim antioksidansima koji se u tijelu ponašaju kao 'imitacija estrogena' zaduženog za jačanje kostiju i hrskavice.

Spavanje na boku čuva memoriju

Osam sati svake noći - idealno bi bilo na boku - pojačava koncentraciju kroz 72 sata i blokira nakupljanje moždanog plaka koji je povezan s Alzheimerovom bolešću. Spavanje na pravi način, dovoljno sati, smanjuje gubitak kognitivnih sposobnosti za 44 posto, tvrdi članak u znanstvenom časopisu Journal of Neuroscience. Za vrijeme spavanja glimfatički sustav u mozgu (sustav koji ga dreniranjem 'čisti') postaje aktivan, a za vrijeme spavanja na boku žilice koje ga provode su najotvorenije. Savjet: stavi jastuk iza leđa ili si ušij tenisku lopticu u spavaćicu koja će te podsjetiti da se ne prevališ na leđa i spavanje na boku uskoro će ti preći u naviku.

Disanje smanjuje salo na trbuhu

Nakupljanje sala upravo na trbuhu zaprepasti većinu žena nakon 50. godine, kad mitohondriji - stanični 'grijači' koji pretvaraju hranu u energiju - postaju umorni, nedjelotvorni. Da bi ih nadmudrila, prije svakog obroka posveti se dubokom i sporom disanju od dvije minute, i to kroz trbuh: neka se napuše s udisajem i ispuše s izdisajem. Znanstvenici s Harvarda tvrde da disanje usredotočeno na trbuh smanjuje hormone povezane sa stresom čak 33 posto i tako omogućuje mitohondrijima da pretvore 18 posto više hrane u čistu energiju.

Prehrana bogata luteinom čuva oči

Prehrana bogata luteinom važna je u prevenciji mrene, glaukoma i makularne degeneracije (najčešćih uzroka gubljenja vida nakon 50. godine) - i to čak 43 posto. Kako? Žuti pigment iz luteina čuva kapilare u očima od plaka i tako ih održava zdravima. Potrebno je da dnevno jedeš jedno do dva jajeta ili čašu povrća bogatog luteinom, što znači zelene salate, brokule ili kukuruza. Ako ne jedeš dovoljno luteina, pokušaj sa suplementom koji sadrži 6 miligrama luteina.

Gubitak kose spriječit ćeš s kofeinom

DHT, jedna vrsta testosterona, nakuplja se na tjemenu nakon menopauze i oštećuje folikule. Pomaže dnevno energično češljanje, a možeš isprobati i kraći put - šampon s kofeinom i nijacinom. Talijanski istraživači otkrili su da ova kombinacija smanjuje nakupine DHT-a, ubrzava rast kose čak do 10 posto, a na uzorku žena u istraživanju, kosa je postala gušća kod čak 57 posto žena.

Posjeti Miss7.24sata.hr