Malo novca, puno zabave: kestenijade diljem Hrvatske

Thinkstock / Spencer Davies
Od lovranske Marunade do Kestenijade u Kostajnici i između niču izleti na kojima se beru (ali i jedu!) kesteni i jela od kestena. Ove godine možeš usput završiti i na milenijskoj fotografiji, tulumariti uz logorsku vatru i gledati smotru oldtimera
Vidi originalni članak

Jesi li raspoložena za malo gastro putovanje po Hrvatskoj? Bez kestena ne možemo zamisliti ovo doba godine! Ova visokovrijedna namirnica bogata bjelančevinama, ugljikohidratima i škrobom prava je jesenska poslastica. Jesi li više fan pečenih ili kuhanih kestena ili to je najdraži ipak kesten pire s puno šlaga? Vjeruj, nema slađeg nego kad ih sama nabereš. Zaputiš li se na jednu od ovih destinacija, vidjet ćeš jesmo li govorili istinu...

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici (6.10.-8.10.2017.)

Vrlo poznata Kestenijada počela je upravo danas. Uostalom pravo je iskustvo otići na vikend izlet u mjesto koje je dobilo ime upravo po kestenima. Svečano otvorenje kestenijade je večeras u 19 sati. Putnici će sutra moći do Kostajnice otputovati specijalnim Kesten cugom koji kreće sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Prvi u 8:05, a povratak iz Kostajnice je u 9:41. Cijena karte je 45 kuna za odrasle, 25 kuna za djecu od 4 do 12 godina, a za najmanje je besplatno. Ovdje su detaljnije informacije vezane za prijevoz. Subotnji program će obilježiti "Legenda o picoku", snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana, potraga za kestenjem na biciklima te neizostavni koncerti - "Bohemi" i Lidija Bačić. U nedjelju će biti ribarsko natjecanje, i navečer  proglašenje najboljih - povodom 20 godina održavanja Kestenijade.

Oprtaljska kestenijada 15.10.2017.

Odlazimo malo dalje, točnije u Istru. Kestenijada u Oprtlju se ove godine održava po 9. put. Inače, uz Oprtalj i njegovu okolicu prostiru se kestenove šume, uz Pazin i Motovun najveće u cijeloj Istri, zato nije ni čudo da se u ovim mjestima mogu ubrati i stotine kilograma kestena. Detaljnije informacije još nisu objavljene, pa ćemo morati pričekati. No, ono što se sigurno zna da će biti pečenih kestena, mladog vina, kotlića od gljiva i divljači. Također, uz jelo će biti popratni glazbeni program i sajam antikviteta.

Sveti Ivan Zelina, 15.10.2017.

Zelinska kestenijada ove će se godine održati u mjestu Kladešćice. Kesteni će se kuhati, peći, prodavati...Također, posjetitelji će moći uživati i u sportskom programu, kao i planinarenju i vožnji bicikla. Bit će i dodatne kreativne radionice koje će razveseliti najmlađe. Ne moramo niti govoriti koliko je prekrasno okruženje okolnih brežuljaka koje će dati posebnu čar.

Marunada u Lovranu (14.10. - 2910.2017.)

I stanovnici Lovrana se vole hvaliti količinom kestena koji rodi u njegovoj okolici, a sorta maruni nadaleko je poznata. Marunima su posvećena čak tri vikenda u mjesecu. Prvi je u selu Lignju (14. i 15.10.), zatim u Dobreću (21. i 22.10.), i na kraju u Lovranu (27. do 29.10). Ovo je čak 44. put da se kestenijada održava u Lovranu. Slavlje je na glavnom trgu, a nastupaju i folklorne skupine i puhački orkestar. I tu će posjetitelji uživati u slasticama od kestena, medu, i pečenim kestenima, dok je program uvijek vrlo živ. Bit će susret oldtimera, natjecanje u ribolovu, ali i biciklistička brdska utrka.

Planinarska kestenijada u Petrinji (18. i 19.10.2017.)

Petrinja ili kako joj tepaju mali grad velikog srca smjestio se u srcu najljepše prirode – uz obale rijeke Petrinjčice, blizu Zrinske i Hrastovačke gore, u srcu Pokuplja. U organizaciji grada i planinarskih društva “Zrin” i “Sv. Duh” ova manifestacija će osigurati zabavan vikend: subota 18.10. je rezervirana za planinare koji će pješačiti do vrha planine iznad sela Hrastovice. Tamo ih čeka cjelodnevno druženje uz kestene, naravno. Drugi dan, nedjelja 19.10. je rezervirana za mountain bike vožnju do Planinarskog doma, i nakon toga druženje na Hrastovačkoj gori. I jedna posebna zanimljivost za posjetitelje – čeka ih druženje oko logorske vatre!

Posjeti Miss7.24sata.hr