Pinsa je nova, dostojna zamjena pizzi: Pan-pek ju već ima u ponudi, a ovo su naši dojmovi

Pan Pek
Vidi originalni članak
  • Iako je pizza jedno od najomiljenijih jela na svijetu i čak ni mi sami ne možemo zamisliti život bez nje, moramo priznati da nam je njena prethodnica pinsa zaintrigirala maštu
  • Za pinsu smo prvi put čuli nedavno kada smo, svojim budnim okom, snimili da je dio nove ponude u Pan-Pek pekari
  • Moramo priznati da nas je to prilično zaintrigiralo pa smo odlučili navratiti u Pan-pek i vidjeti o čemu se tu radi

Svakodnevni posjet raznim pekarnicama već je postao dio naše kulture pa i same pekarnice moraju voditi računa o tome da njihov asortiman bude inovativan i zanimljiv. Pan-pek se toga, čini se, itekako drži pa smo uočili da su u svoju ponudu uvrstili - pinse. S obzirom da nikada nismo čuli za to, zanimalo nas je o čemu se tu radi pa smo odlučili posjetiti Pan-pek i istražiti. 

Za početak, pinsa je nešto drugačija prethodnica pizze koja se pripremala u starom Rimu, a od pizze se razlikuje po ovalnom obliku koji podsjeća na focacciu te po tijestu koje se ne razvlači već potiskuje rukama i nekoliko sati fermentira u hladnjaku što ga čini puno mekšim i prozračnijim od tijesta za pizzu. 

Pan-pek u svojoj ponudi ima tri vrste pinse - mozzarella, mortadella i prosciutto koje smo kušali i pažljivo zabilježili svoje dojmove. 

Pinsa Mortadella

Glavni nadjev pinse Mortadella, kao što joj i samo ime govori, jest talijanska salama mortadela koju s prozračnim tijestom povezuje pesto od pistacije. Pistacije se, uz kremastu burratu nalaze i na samoj mortadeli i to u sjeckanom obliku, a još malo zelenila daju listići svježeg bosiljka. 

Iako se na pistacijama zaista nije štedjelo, njihova aroma uopće ne prevladava već savršeno nadopunjuje okuse nešto slanije mortadele i kremaste, neutralne burrate. Upravo zbog toga ova je pinsa blagog okusa i idealna je za one koji ne preferiraju teške i jake arome što nam se zaista dopalo.

Također, ova je pinsa bila pozitivno iznenađenje kada smo ju ugledali u ponudi jer, moramo priznati, pinsu pa čak i pizzu s ovako zanimljivim sastojcima, a koje se uglavnom nude samo u malo boljim restoranima i pizzerijama, još nismo vidjeli niti u jednoj pekarnici. Svake pohvale za Pan-pek! 

Pinsa Prosciutto

Za razliku od pinse Mortadella, pinsa Prosciutto nešto je naglašenijeg, intenzivnijeg okusa prvenstveno zbog pršuta kojeg ima u izobilju, ali i listića Grana Padano sira koji su posipani po vrhu. Ispod obilja pršuta, nazire se umak od rajčice kojim je tijesto premazano, ali i mozzarella koja sve povezuje. 

S obzirom na to da su pršut i Grana Padano intenzivnijeg okusa, bilo je potrebno napraviti balans i malo ih ublažiti pa su za to zaslužne svježe cherry rajčice i svježa rukola koje su pun pogodak i zbog kojih je itekako moguće pojesti više od jednog komada ove pinse što smo i učinili jer ovoj pinsi nismo mogli pronaći niti jednu zamjerku. 

Pinsa Mozzarella

Za one koji preferiraju nešto jednostavnije okuse ili možda nisu ljubitelji mesa, idealan odabir je pinsa Mozzarella čiji jednostavni nadjev čine umak od rajčice, listići mozzarelle i pesto Genovese, a svježinu i okusom i izgledom joj daju cherry rajčice i listići svježeg bosiljka. 

Jednostavnost ove pinse nam je baš prijala jer na njoj, zapravo, ne prevladava niti jedan okus već svaki sastojak izvlači ono najbolje iz ostalih sastojaka i tako čini odličan spoj raznih aroma. Također, zbog nježnijeg nadjeva, na ovoj se pinsi najviše može osjetiti mekoća i podatnost samog tijesta.

Moramo priznati da nam je drago što smo ovu pinsu zapravo kušali prvu u cijelom nizu jer je zaista lagana i prozračna pa nam je poslužila kao predjelo za ostale pinse i njihove, nešto kompliciranije sastojke. Lajkamo!

Posjeti Miss7.24sata.hr