Pečena purica prema receptu chefa Gordona Ramsaya
Slavni engleski poznat je po tome da nema dlake na jeziku, a kad se radi o kuhinji i hrani, definitivno je jedan od javećih autoriteta. Mi vam donosimo njegov recept za supersočnu puricu.
Priprema: 30 min
Pečenje: 2 sata i 30 minuta (30 minuta po kilogramu)
Sastojci: 1 purica iz slobodnog uzgoja (idealno Norfolk Black ili Bronze), oko 5–5,5 kg morska sol i svježe mljeveni crni papar 2 oguljena i prepolovljena luka 1 prepolovljen limun 1 uzdužno prepolovljena glavica češnjaka 6 lovorovih listova maslinovo ulje za polijevanje 8 ploški dimljene prošarane slanine Maslac od limuna, peršina i češnjaka: 375 g maslaca sobne temperature 1 žlica maslinova ulja sitno naribana korica i sok 2 mala limuna 3 oguljena i zgnječena češnja češnjaka mali stručak peršina (samo lišće, narezano)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C/plinsku na 7. U međuvremenu pripremite začinski maslac. Stavite maslac u veliku zdjelu, posolite ga i popaprite. Ulijte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Dodajte koricu i sok limuna, zgnječeni češnjak te nasjeckani peršin. Dobro promiješajte. Uklonite iznutrice iz purice. Začinite unutrašnjost šupljine solju i paprom, zatim napunite lukom, limunom, polovicama češnjaka i s dva lovorova lista. Rukama raširite kožu na prsima s obiju strana da možete ispod ugurati začinjeni maslac, pazeći da je ne oštetite. Učinite isto s kožom zabataka i bataka - od donjeg dijela prsa prolazite prstima ispod kože prema nozi, šireći prostor između. Napunite prostor ispod kože polovicom maslaca. S vanjske strane kože nježno utrljajte maslac oko prsa da jednoliko prekrije meso. Na kraju umetnite ostatak lovorovih listova ispod kože prsa. Položite puricu u lim za pečenje, prsima prema gore. Namažite ostatak maslaca po koži. Dobro posolite i popaprite, zatim prelijte s malo maslinova ulja. (Ako je pripremate dan unaprijed, prekrijte puricu folijom i stavite u hladnjak.) Pecite puricu u vrućoj pećnici 10-15 minuta. Izvadite lim iz pećnice, podlijte puricu sokom od pečenja i stavite kriške slanine preko prsa kako bi ostala sočna. Ponovno podlijte. Smanjite temperaturu na 180°C/plin 4 i pecite oko dva i pol sata (računajući 30 minuta po kilogramu), povremeno podlijevajući. Da biste provjerili je li purica pečena, zabodite ražnjić u najdeblji dio noge i provjerite je li sok koji izlazi proziran, a ne ružičast. Kako temperatura pećnice i veličina purice mogu varirati, ključno je provjeriti pečenje oko 30 minuta prije predviđenoga kraja pečenja. Ako je sok ružičast, pecite još 15 minuta i ponovno provjerite. Prema potrebi ponovite dok purica ne bude pečena. Premjestite puricu na zagrijan pladanj i uklonite rep, vrhove krila i bataka te ih sačuvajte za umak. Ostavite puricu da odleži na toplom barem 45 minuta; u međuvremenu pripremite umak. Uklonite lovorove listove ispod kože prsa prije rezanja. Poslužite je s kipućim umakom i prilozima.