Party zalogajčići koje još uvijek stignete pripremiti
Mala jela koja se pripreme na brzinu gotovo su uvijek draža gostima nego ona za čiju pripremu trebaju sati i sati pred štednjakom. Sve je u spajanju zanimljivih sastojaka, a mi vam donosimo tri odlična recepta novogodišnji stol.
Pileći bataci s teriyakijem
Sastojci: 8 pilećih bataka, 1 i 1/2 žličice soli, 1/2 žličice crnog papra; teriyaki premaz: 3 žlice smeđeg šećera, 3/4 šalice rižina octa, 1/3 šalice umaka tamarija, 1 žlica češnjaka u prahu, 1 žlica naribana đumbira, 4 žlice poprženih sjemenki sezama
Priprema: Osušite meso kuhinjskim papirom. Pospite sa svih strana solju i svježe mljevenim crnim paprom. Odložite ga u hladnjak i pustite da odstoji tako barem tri sata. Za teriyaki premaz pomiješajte u posudi sve sastojke i stavite na laganu vatru. Neka krčka na laganoj vatri 15-20 minuta, dok se umak ne zgusne. Odložite na stranu. Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite meso na rešetku i neka se peče oko 30 minuta. Povisite potom temperaturu na 200°C pa nastavite peći još 15-20 minuta, dok nakon uboda u batak iz njega ne izlazi bistra tekućina. Potom ih izvadite iz pećnice i pustite neka odstoje pet minuta. Svaki batak obilno premažite teriyaki umakom i pospite poprženim sezamom. Poslužite uz rižu ili samostalno uz neku salatu.
Bruschette s pinjolima i mini rajčicama
Sastojci: 1 francuski kruh, 400 g mini rajčica, 300 g svježega kremastoga kozjeg sira, 2 češnja češnjaka, 3 grančice majčine dušice, 1/2 žličice origana, 2 žlice balzamična octa, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3 žlice pinjola, 2 žlice parmezana, 2 grančice svježeg bosiljka
Priprema: Mini rajčice operite i prerežite na pola. Pospite ih sušenim origanom, natrganim listićima bosiljka i listićima majčine dušice koje ste otkinuli s grančica. Dodajte balzamični ocat i ekstra djevičansko maslinovo ulje te malo soli i svježe mljevenog papra. Dobro promiješajte rajčice i pustite neka malo odstoje. Svježi kozji sir protisnite kroz sito i primiješajte mu zgnječeni češnjak. Dvije žlice naribana parmezana i malo soli. Dobro promiješajte i odložite na stranu. Narežite tanko francuz i prepecite ga u tosteru. Svaku plošku kruha natrljajte češnjakom i premažite namazom od kozjeg sira. Na namaz stavite žlicu rajčice sa začinima. Nakapajte maslinovim uljem, pospite lagano poprženim pinjolima te poslužite.
Pureći hamburgeri
Sastojci: 5 punozrnatih peciva, 350 g mljevene puretine, 1 jaje, 2 ljutike, češanj češnjaka, 2 kriške staroga kruha, žlica pinjola ili badema, vezica peršina, sol, papar, 2 veće rajčice, 1/2 glavice salate, 1 ljubičasti luk, 3 žlice kečapa
Priprema: Salatu operite i osušite. Rajčicu i luk narežite na okrugle ploške. Mljevenu puretinu izmiješajte sa sitno nasjeckanom ljutikom i češnjakom. Stari kruh usitnite u mrvice i popržite pinjole te ih primiješajte mesu. Umjesto pinjola možete koristiti i popržene bademe, ali ih prethodno nasjeckajte nožem. Sitno nasjeckajte peršin te i njega dodajte mesnoj smjesi. Posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte jaje i dobro sve izmiješajte. Oblikujte pljeskavice te ih ispecite na roštilj-tavi. Polovice peciva lagano popecite i slažite hamburgere: na donji dio peciva stavite žličicu kečapa, a preko njega list salate. Na salatu stavite hamburger, pa plošku rajčice i luka te poklopite.