Party zalogajčići koje još uvijek stignete pripremiti

Stock Food
Ukusne bruschette, hamburgeri i pileća krilca uvijek su rado viđeni na svakom stolu...
Vidi originalni članak

Mala jela koja se pripreme na brzinu gotovo su uvijek draža gostima nego ona za čiju pripremu trebaju sati i sati pred štednjakom. Sve je u spajanju zanimljivih sastojaka, a mi vam donosimo tri odlična recepta novogodišnji stol.

Pileći bataci s teriyakijem 

Sastojci: 8 pilećih bataka, 1 i 1/2 žličice soli, 1/2 žličice crnog papra; teriyaki premaz: 3 žlice smeđeg šećera, 3/4 šalice rižina octa, 1/3 šalice umaka tamarija, 1 žlica češnjaka u prahu, 1 žlica naribana đumbira, 4 žlice poprženih sjemenki sezama
Priprema: Osušite meso kuhinjskim papirom. Pospite sa svih strana solju i svježe mljevenim crnim paprom. Odložite ga u hladnjak i pustite da odstoji tako barem tri sata. Za teriyaki premaz pomiješajte u posudi sve sastojke i stavite na laganu vatru. Neka krčka na laganoj vatri 15-20 minuta, dok se umak ne zgusne. Odložite na stranu. Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite meso na rešetku i neka se peče oko 30 minuta. Povisite potom temperaturu na 200°C pa nastavite peći još 15-20 minuta, dok nakon uboda u batak iz njega ne izlazi bistra tekućina. Potom ih izvadite iz pećnice i pustite neka odstoje pet minuta. Svaki batak obilno premažite teriyaki umakom i pospite poprženim sezamom. Poslužite uz rižu ili samostalno uz neku salatu.

Bruschette s pinjolima i mini rajčicama 

Sastojci: 1 francuski kruh, 400 g mini rajčica, 300 g svježega kremastoga kozjeg sira, 2 češnja češnjaka, 3 grančice majčine dušice, 1/2 žličice origana, 2 žlice balzamična octa, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3 žlice pinjola, 2 žlice parmezana, 2 grančice svježeg bosiljka
Priprema: Mini rajčice operite i prerežite na pola. Pospite ih sušenim origanom, natrganim listićima bosiljka i listićima majčine dušice koje ste otkinuli s grančica. Dodajte balzamični ocat i ekstra djevičansko maslinovo ulje te malo soli i svježe mljevenog papra. Dobro promiješajte rajčice i pustite neka malo odstoje. Svježi kozji sir protisnite kroz sito i primiješajte mu zgnječeni češnjak. Dvije žlice naribana parmezana i malo soli. Dobro promiješajte i odložite na stranu. Narežite tanko francuz i prepecite ga u tosteru. Svaku plošku kruha natrljajte češnjakom i premažite namazom od kozjeg sira. Na namaz stavite žlicu rajčice sa začinima. Nakapajte maslinovim uljem, pospite lagano poprženim pinjolima te poslužite.

Pureći hamburgeri

Sastojci: 5 punozrnatih peciva, 350 g mljevene puretine, 1 jaje, 2 ljutike, češanj češnjaka, 2 kriške staroga kruha, žlica pinjola ili badema, vezica peršina, sol, papar, 2 veće rajčice, 1/2 glavice salate, 1 ljubičasti luk, 3 žlice kečapa
Priprema: Salatu operite i osušite. Rajčicu i luk narežite na okrugle ploške. Mljevenu puretinu izmiješajte sa sitno nasjeckanom ljutikom i češnjakom. Stari kruh usitnite u mrvice i popržite pinjole te ih primiješajte mesu. Umjesto pinjola možete koristiti i popržene bademe, ali ih prethodno nasjeckajte nožem. Sitno nasjeckajte peršin te i njega dodajte mesnoj smjesi. Posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte jaje i dobro sve izmiješajte. Oblikujte pljeskavice te ih ispecite na roštilj-tavi. Polovice peciva lagano popecite i slažite hamburgere: na donji dio peciva stavite žličicu kečapa, a preko njega list salate. Na salatu stavite hamburger, pa plošku rajčice i luka te poklopite.

Posjeti Miss7.24sata.hr