Ovo je najveća pogreška koju ljudi rade kod vježbanja - pogledaj kako ćeš popraviti štetu

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Istina, vrata tvoje teretane su se nedavno zatvorila, ali to ne znači da trebaš odustati od vježbanja
  • Ipak, pri povratku treniranju trebaš slijediti neka pravila kako se tvoje vježbanje ne bi pretvorilo u agoniju
  • Zato ih donosimo ovdje kako bi tvoj trening bio što uspješniji - i što bezbolniji!

Ove godine je baš sve čudno, uključujući i treninge. Baš kad smo se nakon ljetne pauze ponovno ubacili u film vježbanja i krenuli u teretanu, puf! - one su zatvorene. Ok, ovih dana smo prilagodljiviji nego inače pa smo nakon tjedan, dva izgubljenosti opet hrabro odlučile da se nećemo dati skrenuti s puta i da ćemo trenirati - bilo gdje.

Na podu uz YouTube filmiće, u parku gdje nam drvena klupica služi kao višefunkcionalna sprava, trčati manje prometnim dijelovima grada... tko što voli, samo je bitno da je tijelo u pokretu. Ipak, ono što se većini dogodi je da, u želji da se što više krećemo i što žešće odalamimo šamarčinu koroni, naglo krenemo u novi režim vježbanja, bacimo se na trening bez nekih značajnijih priprema i naš plan se sruši u trenu - jer se ne možemo pomaknuti zbog boli u mišićima.  


Mnogi stručnjaci se love za glavu kad čuju da se ljudi, kao da pauze nikad nije bilo, žustro i svom snagom bace u trening, nastave ondje gdje su stali i tako naprave veliku štetu svom tijelu, ali i planu da nastave trenirati jer, tko može trenirati s bolnim mišićima?!

Kako je uvijek, a pogotovo sada, iznimno važno da brineš o svom tijelu (i ne samo tijelu već i duhu jer  znaš kako je tjelovježba dobra i za raspoloženje), pronašli smo super načine pomoću kojih ćeš izbjeći sve zamke povratka režimu vježbanja. Oni će ti pomoći ne samo da izbjegneš bol, već i da tvoja tjelovježba ima što bolji rezultat. Zvuči super, zar ne?! Krenimo onda:  

Kreni polako

Potpuna neaktivnost brzo ostavlja posljedice na tvom tijelu - prema istraživanju iz 2015. godine koje je objavljeno u publikaciji Journal of Rehabilitation Medicine, čak i dvotjedna pauza od treninga može rezultirati smanjenom mišićnom snagom i masom - i trebat će dulje od toga da se povrati. Zato to prilikom svog velikog povratka trebaš uzeti u obzir pa kreni polako. Možda je najbolje da svom probuđenom fitness duhu udovoljiš s polusatnim hodanjem nekoliko prvih dana. Počni s laganim tempom, a onda, kako dani odmiču, hodaj sve žustrije. To će pripremiti tvoje tijelo za trening koji, znamo, jedva čekaš započeti.

Isteži se

Iako se oko vježbi istezanja prije ili poslije treninga u posljednje vrijeme lome koplja jer neki stručnjaci smatraju da umanjuju izvedbu, vjerujemo da ti ne ideš za obaranjem sportskog rekorda (barem zasad) već se želiš vratiti u formu pa ih svakako uključi u svoj trening. Naime, stručnjaci klinike Mayo, a nemamo razloga njima ne vjerovati, tvrde da vježbe istezanja prije tjelovježbe mogu pomoći u povećanju fleksibilnosti i veće pokretljivosti zglobova, smanjiti rizik od ozljeda i pomoći da tvoji mišići bolje rade jer ove vježbe povećavaju dotok krvi u muskulaturu. Zato, odvoji desetak minuta za ovu fazu vježbe, a ako ti fali inspiracije, samo u YouTube tražilicu ukucaj 'stretching exercises' i naći ćeš more korisnih filmića.

Ne forsiraj

Ako si slobodno vrijeme posljednjih tjedana uglavnom provodila na kauču uz serije i čips (ne krivimo te, već sasvim razumijemo, i mi smo), možda ne bi bila najbolja ideja da se odmah po povratku u fitnes režim preforsiraš. Napravi plan koji ti odgovara i ne moraš krenuti vježbati šest dana u tjednu. Vježbaj u početku tri dana tjedno pa kad ti se tijelo ponovno privikne na aktivniji mod, ako želiš, pojačaj raspored.

Pomozi si!

Nećemo se lagati, čak i ako sve ovo gore navedeno napraviš kako treba, postoji mogućnost da ćeš po povratku vježbanju početi osjećati bolove u mišićima i zglobovima. Ali, posljednje što želiš je odustati i vrtjeti se u začaranom krugu! Tvoje tijelo će se brzo naviknuti na tvoje nove-stare aktivnosti, a dok se to ne dogodi, bolove možeš odagnati lijekom protiv bolova. Otkrili smo da ti ovdje može pomoći Rapidol®S koji, među ostalim, otklanja bolove u zglobovima i one uslijed istegnuća mišićaRapidol®S je proizveden modernom tehnologijom u obliku mekih gel kapsula i postiže maksimalnu koncentraciju već za 30 minuta. 
Ovaj lijek je općenito dobro imati, posebno u ovo vrijeme, jer uz navedeno, snižava povišenu tjelesnu temperaturu, smanjuje bol i ublažava simptome prehlade i gripe, a prije korištenja se konzultiraj sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. 

Možeš ga koristiti i za otklanjanje bolova blagog do umjerenog intenziteta, pa tako i za glavobolju, migrenu, zubobolju, bolove u leđima, neuralgije i reumatske bolove. Također, njegova inovativna gel kapsula i brzo djelovanje pomaže i kod bolova koji nas tako često sprječavaju da vježbamo - dakako, riječ je o menstrualnim bolovima.

Dakle, sad kad ovo sve znaš, ništa ne stoji između tebe i tvog povratka u formu, sretno! 

Plaćeni oglas o lijeku 

Posjeti Miss7.24sata.hr