Ovo je 7 restoranskih navika koje imaš, a zapravo su jako nepristojne!

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Iako misliš da si usavršila pristojne navike kad je riječ o odlasku u restoran, možda si potpuno u krivu 
  • Neke od njih koje vrijede kod kuće, u restoranu zapravo mogu biti - nepristojne
  • Ovih sedam navika pokušaj izbjeći kad budeš u restoranu. Konobari će ti zapravo biti zahvalni...

Svi mi volimo biti pristojni, osobito kad je riječ o odlasku u restoranu i ponašanju za večerom. Ali, ponekad ono što mi mislimo da je pristojno, zapravo uopće nije.

Neke pristojne navike na koje smo navikli kod kuće, u restoranu zapravo ne vrijede. Upravo bi one mogle biti okidač za potpuno suprotno ponašanje koje će pokazati da si - nepristojna. Iako imaš dobre namjere. Ali znamo do čega je njima popločen put...

Ovih sedam navika bi trebala što prije promijeniti.

1. Sama pronalaziš mjesto gdje ćeš sjesti 

Vidjela si prazno mjesto, a nemaš rezervaciju? I umjesto da pričekaš konobara, poželiš mu olakšati i sjedneš sama. Ali, zapravo, nikad ne znaš kakav je raspored u restoranu kad je riječ o mjestima i za koji je stol zadužen koji konobar. Zato, ako ti nije izričito rečeno da možeš sjesti kamo god želiš, radije pričekaj konobara da te uputi.

Life&style Savjeti profesionalnih kuhara koji će ti pomoći da prepoznaš loš restoran na kilometar

2. "Zapričavaš" konobara

Uvijek je pozitivno kad je osoba dobre volje i želi razgovarati, odnosno razmijeniti nekoliko sitnih rečenica. Ali čak i ako restoran nije prepun, tvoj konobar ima i drugih ( a vjerojatno i pametnijih) stvari za raditi nego pričati s tobom o sitnicama ili pak čekati dok ti odlučiš koje piće želiš ili dok ga ispitaš za porijeklo baš svih sastojaka jela koje namjeravaš naručiti. I onog drugog između kojeg se dvoumiš. I zato skrati što je više moguće.

3. Ignoriraš specijalnu ponudu

Kuhinja taj dan nudi posebne ( i nerijetko jedinstvene) specijalitete koje je konobar zapamtio sa svim detaljima. A kad ti ponudu želi izložiti, odlučno ga prekidaš ( da se čovjek ne muči uzalud). Ali to je pogrešno. Pusti ga da obavi svoj zadatak, a osim toga možda shvatiš da te je neko jelo doista i privuklo.

4. Naručuješ od nekoga drugoga

Spremna si naručiti, ali konobara koji te poslužuje nema na vidiku. A ako mahneš drugome i poželiš naručiti od njega samo ćeš zakomplicirati situaciju. Ako ne vidiš svoga konobara, reci njegovom kolegi ili kolegici da ga pozove budući da ti je potreban. I to je to. Skratit ćeš si vrijeme čekanja i izbjeći zbunjujuću situaciju.

5. Pomažeš pri pražnjenju poslužavnika

Ne, ne i ne. Nikada. Bez obzira je li konobaru u rukama ili na stolu, NIKADA ne diraš ono što je na poslužavniku. Konobar najbolje zna kako što složiti i kako će time balansirati. To što misliš da će mu pomoći dodatni par ruku - neće. Budi strpljiva i pusti ga da sam rasporedi što je potrebno.

6. Sama pospremaš iza sebe

Prolila si piće, razbila tanjur ili pak srušila zdjelu s hranom i instinktivno odlučuješ sama počistiti nered ubrusima ili skupljanjem ostataka? E. pa, to je još jedno veliko "ne". Naravno, čašu možeš podići ako je pala na stol, ali kad je riječ o neredu ili razbijenom staklu, pusti konobara da to uredi. Dovoljno si već napravila. On ima sve što je potrebno da to počisti, a sve što ti možeš napraviti je pomaknuti se po potrebi i naručiti novo piće. 

Life&style Žena je izgrdila dijete koje je divljalo po restoranu. Dobila je podršku - osim od djetetove mame

7. Sama pospremaš tanjure sa stola

Ne. Nemoj. Nakon što završiš s jelom, kao i ostatak društva za stolom, pozovi(te) konobara koji će sam pokupiti tanjure redoslijedom koji njemu odgovara. To što ćeš ih sve skupiti na hrpu neće mu pomoći pri balansiranju i nošenju svega odjednom u kuhinju. Ako može, učinit će to sam ili će doći u više navrata. Tako će mu biti puno lakše nego da mu ti određuješ što i kako teba nositi.

Posjeti Miss7.24sata.hr