Ovih 26 nezaboravnih filmova iz 90-ih savršeni su za vikend maraton, a neki čak i za modnu inspiraciju

Instagram @lela.design Nezaboravni filmovi iz devedesetih
Vidi originalni članak
  • Trenutačno je u trendu moda iz devedesetih godina pa mnogi danas guštaju noseći torbice ili odjeću inspiriranu zadnjim desetljećem 20. stoljeća
  • Međutim, u to vrijeme snimali su se i fenomenalni filmovi, a mnogi su (p)ostali svevremenski klasici 
  • Donosimo popis od 26 filmova iz 90-ih koje uvijek možemo gledati, ali i inspirarati se prije sljedeće kupovine odjeće  

Svejedno je li netko obožavatelj 90-ih godina ili ne, u dobrom filmu sigurno svatko voli uživati. A bilo ih je doista mnogo, stoga nam nije bilo nimalo lako napraviti listu najboljih. Dakle, bez daljnjeg odlaganja, bez obzira jesmo li možda preskočili nečiji omiljeni film iz 90-ih, ovih 26 filmova možemo gledati uvijek iznova i nikada nam neće dosaditi.

Life&style Za 10 dana počinje Venecijanski filmski festival, na ovih 11 filmova treba obratiti pozornost

Beskrajni dan, 1993

'Beskrajni dan' ('Groundhog Day') je slatka komedija sa fantastičnom premisom. Bill Murray glumi meteorologa koji stalno iznova proživljava isti dan svog života, dok Andie MacDowell glumi njegovu dugogodišnju producenticu…

Odbjegla nevjesta, 1999

Iskreno govoreći, kada je trebalo sastaviti ovaj popis, nekoliko filmova Julije Roberts odmah su nam pali na pamet. Evo jednog briljantnog, gdje glumi Maggie Carpenter, nevjestu koja ima fobiju od obveza i ima naviku napustiti svog potencijalnog zaručnika ispred oltara.

Dok si spavao, 1995

Lik Sandre Bullock, radnice u podzemnoj željeznici Lucy, spašava svoju simpatiju (tajnu) od smrti kada ga skloni s puta nadolazećeg vlaka, a zatim je u bolnici zamijene za njegovu zaručnicu (pao je u komu). Ali, onda se pojavi njegov zgodni brat i svidi joj se... Dakle, premisa je malo šašava, ali rado ćemo se s njom baviti za ovaj predivno ugodan romantični film.

Bolje ne može, 1998

Ovaj film nikada ne stari. Fokusiran je na prijateljstvo koje je pretvoreno u romansu između svadljivog, mizantropskog pisca Melvina (Jack Nicholson), koji pati od OKP-a, i konobarice Carol Connelly (koju glumi Helen Hunt).

Jerry Maguire, 1996

Nema puno „sportskih romantičnih komedija“, ali ovaj film je prikladno opisan kao takav. Tom Cruise glumi istoimeni lik, sportskog agenta koji daje otkaz u agenciji kako bi pokrenuo vlastitu tvrtku, uz pomoć Renee Zellweger koja pristaje poći s njim. Manje poznata činjenica: film je inspiriran istinitom životnom pričom.

Muriel se udaje, 1995

Junakinja ovog filma je ABBA-om opsjednuta, društveno neugodna žena koja krade novac od svojih roditelja kako bi otišla na odmor u Sydney - u nadi da će joj to pomoći da osigura svoj san o glamuroznom vjenčanju.

Talentirani gospodin Ripley, 1999

Volimo ovaj film iz dva glavna razloga: stimulira naše umove (sa svojom linijom radnje psihološkog trilera) i naše oči, kadrovima u suncem prošaranoj Veneciji. Zapravo, neka su tri razloga - jer kombinacija Matta Damona, Gwyneth Paltrow, Judea Lawa i Cate Blanchett je dinamit.

Trumanov show, 1998

Što ako se cijeli naš svakodnevni život prikazuje milijunima kao globalni reality show - a nemamo pojma? To je premisa ovog znanstveno-fantastičnog/dramskog filma Jima Carreyja, koji je pomalo nevjerojatno prethodio Big Brotheru tek dvije godine.

Crkni ljepotice, 1999

Što se događa kada natjecanje ljepote krene po zlu? 'Crkni ljepotice',  lažni dokumentarni film crne komedije i satire, ima odgovor – s Kirsten Dunst i Denise Richards kao zaraćenim kraljicama ljepote iz malog grada.

Smrt joj dobro pristaje, 1992

Meryl Streep i Goldie Hawn su na čelu ove crne komedije, a iza epskih haljina stoji engleska kostimografkinja Joanna Johnston. Haljina Goldie Hawn od crvenog šifona s gornjim grudnjakom, srce dekolteom i prorezom do bedra ušla je u povijest, kao i crni bodi u kombinaciji.

Tatica u suknji, 1993

Vjerojatno najdirljiviji film iz 90-ih svih vremena prati Daniela Hillarda, oca koji se silno trudi ostati blizak sa svojom djecom nakon razvoda, prije nego što Robin Williams (koji glumi gospođu Doubtfire, dadilju) dolazi spasiti djeci dan.

Djevojke s Beverly Hillsa, 1995

Bogata djevojka Cher Horowitz, koju glumi Alicia Silverstone, ima ludilo garderobu. Doista. To je savršena mješavina kiča i šika, od kariranih kombinacija s Mary Janes preko majica kratkih rukava i one crvene Alaia haljine. To je klasičan film koji prati Cher i njezinu žensku ekipu…

Tjelohranitelj, 1992

Romantični triler 'Tjelohranitelj' nema samo jednu, jedinu, Whitney Houston kao glavni lik, nego je i način na koji je bila odjevena bio veličanstven. Bila je tu ona crna haljina do poda i njezine naušnice od umjetnog bisera, a oboje bismo dobro platili.

Klub prvih žena, 1996

Diane Keaton, Goldie Hawn i Bette Midler u ulozi su triju životnih prijateljica koje se odluče osvetiti svojim bivšim muževima. Njihovi ormari su bolno cool - jednobojna kombinacija odijela sa suknjama, odijela s hlačama i košulja na pruge.

Četiri vjenčanja i sprovod, 1994

Britanske romantične komedije su ništa bez Hugha Granta, zbog čega ovu toliko volimo. Glumi mladića koji se zaljubi u Amerikanku (Andie MacDowell) na vjenčanju i, upozorenje za spojler, konačno se zaljubljuju.

Njihova liga, 1992

Ovo je izmišljena priča o isključivo ženskoj profesionalnoj bejzbol ligi koja je osnovana tijekom Drugog svjetskog rata, a njihov je bejzbolski komplet mrak! Voli li netko vintage baseball jakne?

Thelma i Louise, 1991

Thelma i Louise dva su najopasnija filmska lika svih vremena, a ono što su nosile jednako je cool sada kao i tada. Levi's 501 s visokim strukom, kaubojske čizme, marame za glavu i vintage cool majice, dakle sve što nosimo svakodnevno. Što se tiče priče, prati dvije prijateljice koje zajedno bježe. Tu je također uključen 26-godišnji Brad Pitt bez majice…

Titanik, 1997

Bez sumnje najpoznatija ljubavna priča svih vremena, a Jack i Rose (Leonardo DiCaprio i Kate Winslet) par iz snova… Važno je pripremiti maramice prije gledanja! 

Pakleni šund, 1994

Mia Wallace (glumi ju Uma Thurman) učinila je košulje na kopčanje onim što su danas. Dokazala je da ih žene mogu fino nositi, čak i bolje od muškaraca. Radnja je, ukratko, o životu gangstera u LA-u.

Redovnice nastupaju, 1992

Zaplet ovog filma je na prvi pogled djetinjast, ali zapravo je genijalan. Bivša salonska pjevačica (Whoopi Goldberg) odlazi u program zaštite svjedoka nakon što je vidjela svog dečka kako je počinio zločin, a tamo preuzima novi identitet časne sestre...

Okrutne namjere, 1999

Film prati Reese Witherspoon, Ryana Philippea i Sarah Michelle Gellar koji čine ljubavni trokut. I Witherspoon i Gellar odjevene su fenomenalno u svakoj sceni – Gellar je nosila Dolce & Gabbana odijela i korzete, dok je Witherspoon voljela pastelnu odjeću Blair Waldorf.

Romansa u Seattleu, 1993

U režiji i scenariju Nore Ephron, 'Romansa u Seattleu' je pravo rom-com zlato. Meg Ryan glumi Annie, novinarku koja se zaljubljuje u udovca kojeg glumi Tom Hanks… 

Duh, 1990

To je paranormalna ljubavna priča u kojoj se Patrick Swayze vraća iz mrtvih zbog svoje velike ljubavi, a glumi je Demi Moore. Modno gledano, to je označilo veliki odmak od ekscentričnog stila 80-ih, s Demi koja je nosila muške kratke frizure i muške košulje na pruge. 

Moj dečko se ženi, 1997

Cameron Diaz i Julia Roberts su prijateljice Kimmy i Julianne u ovom filmu, prije nego što Julianne (Julia) shvati da je zaljubljena u Kimmyjna (Cameroninog) budućeg muža. Julianne pokušava sabotirati zaruke...

Zgodna žena, 1990

Prvo su bile lakirane čizme preko koljena, zatim haljine s izrezima i ona kratka plava perika... Julia Roberts, koja glumi Vivian, ima dizajnersku garderobu iz snova jer igra ulogu prostitutke iz LA-a koju je angažirao bogati biznismen Edward (Richard Gere). Do kraja se transformira od drske osobe u sofisticiranu ženu, ali veliki smo obožavatelji obje.

Imaš poruku, 1998

Ako ljubavna priča između Meg Ryan i Toma Hanksa nije dovoljna, Megina garderoba jest. To je ono što gledamo svake zime: nosila je dolčevite, slojevita pletiva i komplete džempera, a za sve je zaslužan kostimograf Albert Wolsky. Kapa dolje, gospodine.

Life&style 'Poslije svega: Zauvijek sretni': Film snimljen prema književnoj globalnoj senzaciji stiže u kina

Posjeti Miss7.24sata.hr