Ovako ćeš najtemeljitije očistiti unutrašnjost svog automobila, a da ga pritom ne oštetiš

Mihai Stefan/ Unsplash
Vidi originalni članak
  • Čišćenju auta pristupi ozbiljno i odgovorno, dobro se pripremi jer možeš oštetiti svog limenog ljubimca
  • U procesu čišćenja možeš uštedjeti jer možeš koristiti mnoge proizvode koje već imaš u domaćinstvu
  • U čišćenju prozora nikada nemoj koristiti krpe od mikrofibre, a sa sjedalima postupaj kao s najdražom odjećom

Čišćenje automobila ovih dana nije više jednostavno kao nekad kad si se samo odvezla do autopraonice i prepustila nekom drugom da to obavi. Ako ovih dana odlučiš sama oprati svoj automobil, tom se procesu, logično, ne smije pristupiti barem bez osnovnih znanja jer je neznanje, u ovom slučaju, realna opasnost prilikom koje bi unutrašnjost tvog limenog ljubimca mogla ozbiljno nastraditi.  Zato smo priredili nekoliko uputa koje će tvoje čišćenje učiniti efikasnim i sigurnim:

 

1. Odabir pravih (ne najskupljih!) sredstava

Misliš da će samo najskuplji proizvodi očuvati ljepotu i dug život tvog auta? Da, to je logička pogreška u koju upadaju mnogi početnici. Istini na volju, specijalizirana sredstva za čišćenje  automobila u pravilu su definitivno najsigurnija i šanse da će čišćenje s njima biti uspješno su doista velike. Međutim, njihove cijene i nisu baš male pa je potrebno napraviti selekciju pravih proizvoda u koje treba uložiti, ali i onih koje možeš jako uspješno supstituirati. Dio sredstava za čišćenje automobila već imaš u kući.

Primjerice, obično sredstvo za čišćenje stakala sjajno će poslužiti za čišćenje auto stakla, a vlažne maramice bez alkohola koje koristiš u domaćinstvu bit će odlične za čišćenje površina u automobilu. Ako baš želiš uložiti u specijalizirana sredstva, raspitaj se za neke povoljne brendove. Pitaj prijatelje ili otiđi na forum i sigurno ćeš saznati što je najbolja varijanta. S druge strane, ne preporučamo ti da se igraš s pripremanjem kućnih pripravaka koji uključuju ocat, alkohol i sodu bikarbonu. Osim što i nisu jeftini koliko se na prvu čine, nikad ne znaš što može poći po zlu. 

 

2. Prije usisavanja pronađi sva skrivena blaga

Usisavanje je jedan od najvažnijih koraka svakog dobrog čišćenja automobila i, suprotno zabludama, treba ga raditi odmah na početku. Ne, ne trebaš baš nikakav poseban usisavač. Onaj koji koristiš u kući je sigurno dovoljno dobar. Prvo, naravno, ukloni sve boce, papiriće i ostali otpad koji si nagomilala. U ovom procesu mogla bi pronaći pregršt bombona, žvakaćih guma i cijeli arsenal ruževa za usne pa definitivno provjeri svaki kutak. 

3. Oprezno s četkicom

Da, u ponudama trgovina sigurno ćeš naći stotine vrsta preparata i maramica idealnih za čišćenje armatura, ali najbolje rezultate dobit ćeš kada ih očistiš običnom krpom, baby maramica bez alkohola ili papirnatim ručnicima. Ukoliko prljavština nije tvrdokorna, krpu navlaži vodom i pobriši sve armature. U slučaju da imaš nešto goru prljavštinu, vodu razmuti s nekim blagim proizvodom za čišćenje površina u kuhinji koje neće nagristi gumu ili plastiku. U sve uvučene ili zaobljene dijelove možeš doprijeti nekom starom četkicom za zube, ali tijekom tog procesa nemoj biti agresivna jer možeš izgrebati određene osjetljive dijelove. 
 

4. Najlakše pranje prozora...

Pranje prozora definitivno je posao kojeg nitko ne voli, ali bez čistih prozora nikad nećeš imati dojam čistog auta. Najbrže i najlakše češ očistiti ako koristiš klasično sredstvo za čišćenje prozora i papirnate ručnike na kojima nećeš štedjeti. Ako uzmeš premalu količinu papira, brzo će se smočiti i raspadati te tako napraviti popriličan nered. Ako si mislila posegnuti za krpom od mikrovlakana, zaboravi na to. Ona će baš uvijek ostaviti neželjene tragove po staklima. Što se samog sredstva tiče, pripazi da u njemu nema amonijaka koji može nauditi plastičnim dijelovima koji okružuju prozore.
 

5. Mrlje na sjedalima tretiraj kao mrlje na omiljenoj odjeći - oprezno

Čišćenje sjedala prava je pokora, a posebno je zahtjevno svima onima koji imaju djecu ili kućne ljubimce. Čokolada, dlaka, različiti napici - sve to završi na sjedalima koja su presvučena tkaninom. Dobra vijest je da ima nade! Ako su mrlje manje, možeš ih pokušati ukloniti deterdženom i toplom vodom ili specijalnim pjenastim preparatima za čišćenje. U slučaju tvrdokornijih mrlja, iskoristi sredstvo koje koristiš za uklanjanje mrlja na odjeći. Ali važno je s njim postupiti odgovorno kao s najdražim komadom odjeće! Dobro pročitaj upute i obavezno testiraj na nekoj manjoj površini. 

6. Ne zaboravi na čist zrak

U procesu čišćenja automobila sigurno ćeš sve ispuniti brojnim kemikalijama koje nipošto nisu zdrave za tebe i tvoje suvozače. Prije nego što zatvoriš auto, otvori sva vrata i pusti da se sve pošteno provjetri te da ispare sve štetne kemikalije. Za to vrijeme slobodno odmori. Ako si došla do ovog koraka, zaslužila si kvalitetan odmor! 

Posjeti Miss7.24sata.hr