Ovaj zimski recept raznježit će ti sva osjetila: Špekulas tiramisu je baš sjajan!
- Spadaš među one koji se vesele ako mogu grickati božićne špekulas kekse već u jesen?
- Onda imamo savršen recept za tebe!
- Sočni tiramisu uz dodatak špekulasa – neodoljivo!
Standardni tiramisu jest ćemo ove jeseni i zime malo drugačije spravljen. Odgovarajuće godišnjem dobu zamijenit ćemo poznate piškote aromatičnim špekulas keksima. Rezultat se može vidjeti i okusiti. Tiramisu je zbog tankih keksa još kremastiji nego inače. Nisi ljubiteljica crne kave? Onda uroni kekse u kakao umjesto u espresso. Bit će jednako ukusni…
Sastojci
• 200 g špekulas keksa
• 1 žličica cimeta
• 100 ml espressa
• 1 žumance
• 50 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 200 g malomasnog svježeg sira
• 250 g mascarpone sira
• 3 žlice amaretta
• kakao u prahu za posipavanje
Priprema
1. U posudi pomiješaj mascarpone, vanilin šećer, žumance, malomasni sir, cimet, amaretto i šećer te zamiješaj fino glatko tijesto.
2. Skuhaj espresso. Potom u to uroni kekse te raspodijeli po dnu kalupa za složenac (oko 36 x 26 cm) tako da je cijelo dno prekriveno.
3. Stavi na kekse sloj kreme te zagladi. Potom slijedi još jedan sloj špekulas keksa uronjenih u espresso. Potom opet sloj kreme. Tako nastavi sve dok ne potrošiš sve sastojke. Zadnji sloj neka bude od kreme.
4. Preostali espresso možeš preliti po kolaču. Potom pospi kakaom u prahu te stavi na najmanje dva sata u hladnjak.