Ovaj grad u Sloveniji nije nam bio pri vrhu bucket liste, a zapravo je baš cool destinacija

Instagram @visit.celje Foto: Instagram @visit.celje
Vidi originalni članak
  • Kada je riječ o kratkim putovanjima izvan Hrvatske, gradovi u susjednim državama su nam posebno dragi
  • Jedan od gradova koji se tu sve više počinje isticati je Celje u Sloveniji koje od Zagreba dijeli manje od dva sata vožnje
  • Celje je savršen grad za neopterećeni izlet pun doživljaja u raznim aspektima - od umjetnosti preko odlične hrane pa sve do zanimljive povijesti

Susjedna Slovenija savršena je zemlja za kratka, city break putovanja i u njoj najčešće posjećujemo Ljubljanu, Bled, Maribor... No, rijetkima će na pamet pasti i Celje koje bi nam, zapravo, trebalo biti pri vrhu popisa. Naime, ovaj je gradić toliko bogat sadržajima koji ga čine cool destinacijom u kojoj će uživati baš svi. 

Naime, u Celju će za sebe ponešto pronaći ljubitelji znanosti koji će uživati u Tehno Parku Celje, najvećem znanstvenom parku u regiji, zatim ljubitelji umjetnosti, povijesti, dobre hrane... I sve to na nešto manje od dva sata vožnje od Zagreba. 

Svoj dan u Celju najbolje bi bilo započeti obilaskom gradske jezgre odnosno Krekovog trga, Trga Celjskih knezova, Glavnog trga i Muzejskog trga, a negdje po putu srest ćemo i kip neustrašive Celjanke Alme Karlin kojoj se mnogi dive i gotovo 80 godina nakon njene smrti. Naime, Alma je bila spisateljica, pjesnikinja, poliglotkinja, ali prije svega svjetska putnica te jedna od prvih Europljanki koja je sama proputovala cijeli svijet. Za 20.-e godine prošlog stoljeća, to je bila zaista velika stvar!

Sve o Alminom životu i avanturama možemo saznati u njezinoj kući u Pečovniku te u Regionalnom muzeju Celje. 

Brunch s Michelinovom zvjezdicom

Nakon obilaska središta grada, najbolje bi bilo predahnuti uz brunch. Bistro Lalu jednog od najpoznatijih slovenskih chefova Marka Pavčnika, oduševit će goste autentičnom pričom. Naime, Pavčnik je šef kuhinje restorana Pavus u Laškom s Michelinovom zvjezdicom. I dok je u Pavusu naglasak na fine diningu, Lalu će oduševljava pravim fusionom azijske i mediteranske kuhinje s lokalnim slovenskim namirnicama.

Hrskave okruglice sa sirom, štrukli za sirom i umakom od hrena, bukovača i peršina, terina od dimljenog jezika i mariniranih tikvica, steakovi... Sve je ovo samo dio ponude kojom chef Pavčnik već više od dvije godine oduševljava goste ovog bistroa u Celju. Čak su i stolovi u bistro Lalu lokalna priča – izrađeni su od drva celjskih šuma, a oblikovali su ih celjski stolari.  

Foto kuća Pelikan

Jedan od najpoznatijih stanovnika Celja bio je i fotograf Josip Pelikan čiji su dom i atelje u potpunosti očuvani i pretvoreni u pravi muzej u kojemu u potpunosti možemo doživjeti njegov život, ali i život slovenske buržoazije kroz nekoliko desetljeća, a koja je zabilježena kroz tisuće i tisuće fotografija koje se u muzeju nalaze. 

Osim zanimljivih fotografija, doživljaj pojačavaju i svi originalni alati i aparati kojima se Pelikan koristio te mogućnost odijevanja u odjeću iz raznih razdoblja prošlog stoljeća i profesionalno fotografiranje u studiju u kojemu je fotografirao i sam Josip Pelikan. 

Uvid u puno dalju povijest i život čuvenih grofova Celjskih dat će nam Stari grad Celje u čijemu će nas dvorcu dočekati Barbara Celjska poznata još i kao Crna kraljica koja će svim posjetiteljima ispričati sve mistične priče i legende koje se vežu uz obitelji koje su u njemu živjele. 

Ovdje se u ljetnim mjesecima odvija program Živa povijest koji posjetiteljima nudi mogućnost da postanu dio žive povijesti i u autentičnom se okruženju mačuju s vitezovima, gađaju lukom, koketiraju s dvorskim princezama ili sudjeluju u srednjovjekovnim radionicama.

Nakon uzbudljivog razgledavanja i brojnih zanimljivih priča, predah je obavezan, a savršeno će ga upotpuniti pokoja čaša vina iz boutique vinarije Glavač koja se nalazi u Prožinskoj vasi na samo sedam kilometara od Celja. U podrumima ove vinarije nezaobilazno je kušati njihove pjenušce te svježa, ali i zrela vina te vinjak koji je prilično razlikuje od bilo kojeg komercijalnog vinjaka. 

A kad smo kod hedonizma, ne treba zaboraviti ni kušati celjske rolice, koje se rade od orašastog biskvita s preljevom od čokolade i orasima. Celjska rolica je pravi endem u slastičarskom pogledu, jer ju možemo pronaći samo u Celju i nigdje drugdje. Obožavao ih je čak i slavni Alfred Nobel koji je u Celju često posjećivao svoju ljubavnicu Sofiju Hess. 

Posjeti Miss7.24sata.hr