Ova knjiga o nemogućoj ljubavi već godinu i pol ne silazi s liste najčitanijih. Sad je prevedena i kod nas

Instagram @lela.design Nova knjiga
Vidi originalni članak
  • Dobra knjiga uvijek je izvrstan poklon. A i dobar prijatelj u zimskim večerima. U ovoj ćemo stvarno uživati
  • 'Greta – godine ljubavi, godine sjećanja' je dirljiva priča o čijoj popularnosti u Njemačkoj svjedoči činjenica da već godinu i pol suvereno vlada Spiegelovom top listom
  • Otkrit ćemo ti ukratko neke detalje o ovoj izvanrednoj knjizi 

„Ovo je podsjetnik na to koliko je bilo dugo putovanje iz poslijeratne Njemačke obilježene rasizmom i netrpeljivostima i koliki još put moramo prevaliti do pravednijeg društva“ - ovim riječima Denis Scheck s njemačkog ARD-a opisuje roman 'Greta: Godine ljubavi, godine sjećanja autorice Susanne Abel, objavljen kod nas u nakladničkoj kući Sonatina. 

Life&style 'Orašar, Klarina priča' divna je knjiga bez koje, kao ni bez slavnog baleta, ne treba proći Božić

U središtu priče poznati je kelnski televizijski voditelj Tom Monderath koji se brine za svoju 84-godišnju majku Gretu koja u posljednje vrijeme sve više zaboravlja. Međutim, Greta će se ipak prvi put otvoriti i ispričati mu djeliće svoje prošlosti o kojima nikada prije nije čuo. Greta će pripovijedati o djetinjstvu u Istočnoj Pruskoj u vrijeme nacizma, o bijegu pred Crvenom armijom i životu u Heidelbergu gdje je napokon pronašla novi dom, o siromaštvu u poslijeratnoj Njemačkoj.

 Kada Tom u majčinu domu slučajno naiđe na fotografiju afro-američkog vojnika te sliku tamnopute djevojčice, Greta zanijemi. U tom trenutku Tom odluči pomnije istražiti majčinu prošlost, a pred čitateljem se polako otvara prozor u djelić poslijeratne njemačke povijesti malo poznat široj publici. 

Priča o Tomu i Greti fiktivna je, ali Susanne Abel vješto je isprepleće s detaljno istraženim povijesnim činjenicama te se roman na trenutke doima kao dokumentarna pripovijest. „Greta“ je prvi veliki njemački roman koji se uhvatio u koštac s mračnim dijelom njemačke povijesti, tzv. „Brown babies planom“, možda i najgorim rasističkim poslijeratnim političkim programom diskriminacije nevinih ljudi i djece mješanaca.

„Greta“ je dirljiva priča o čijoj popularnosti u Njemačkoj svjedoči činjenica da već godinu i pol suvereno vlada Spiegelovom top listom, a hrvatski čitatelji sada je imaju priliku pročitati u izvrsnom prijevodu Sanje Gjenero.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje za cijenu od 146,90 kn te na webshopu www.sonatina.hr.

Life&style Knjiga 'O, Williame!' Elizabeth Strout, remek djelo Pulitzerom nagrađene književnice, dobila je i hrvatski prijevod!

Posjeti Miss7.24sata.hr