Otmjeni kralj u srcu Europe: Morate posjetiti Beč

Thinkstock / Spencer Davies
Avonova voditeljica odnosa s javnošć Lucija Josipovi otkrila nam je gdje pojesti najbolju Sachericu i štrudle te što ne smijete propustiti
Vidi originalni članak

Već dugo smo željeli posjetiti Beč, ali svaki put kad bi se približio advent - što je nekako bio taj željeni tajming - u trenu bismo se dogovorili da je prehladno ići igdje. Onda je došlo proljeće, planovi za obiteljsko putovanje, dvojbe nije bilo, svi smo se složli da je sad savršeno vrijeme za nekadašnju carsku prijestolnicu. I nismo pogriješili, smijući se počinje Lucija Josipović, voditeljica Odnosa s javnošću u Avonu. Booking.com besprijekorno je odradio svoje, dodaje, izbor je pao na mali hotel usred Mariahilferstrasse, najpoznatije šoping ulice prepune malih restorana i kafića. Beč ih je toliko oduševljavao da im nije bilo teško hodati i istraživati.

- Već prvi susret s velebnom habsburškom arhitekturom ostavio nas je bez daha jer u šetnji prema centru prošli smo kroz predivno uređen park u kojem su nam se osmjehivali okruglasti grmovi i predivna fontana, s obje strane okružene impresivnim zgradama Prirodoslovnog muzeja i Muzeja povijesti umjetnosti. Besplatan ulaz za djecu u Prirodoslovnome muzeju ugodno nas je iznenadio i tamo smo proveli čarobnih pet sati, cijelo se vrijeme osjećajući kao da smo nestali u prostoru i vremenu. Predivni izlošci, od dragoga kamenja do bubamara, od kostiju dinosaura i animacije koja se kreće i reži (a koja oduševi, naravno, djecu) do svemira i nevjerojatnih ljudskih postignuća. Slatki kraj omogućila nam je Mozart kava u kafiću muzeja, najbolja kava koju smo popili u Beču - priča Lucija. Palača Hofburg, velike prometne aleje i ulaz u pješački dio centra dodatno su ih uvjerili da je raskoš ovoga grada itekako i dalje u svom punom sjaju.

- Jedno poslijepodne svakako posvetite Kući glazbe (Haus der Muzik), koja se nalazi u strogom centru i na zanimljiv način dočarava postignuća poznatih austrijskijih skladatelja Mozarta, Mahlera, Haydna... Uživali smo u duhu grada i nakon dugih šetnji počastili se pravim domaćim specijalitetima: kupus na razne načine bio nam je vjerna pratilja tih dana (smijeh) - govori Lucija.

Osim arhitektonske ljepote, koja će vas pratiti u koji god kutak grada otišli, Beč je pravi mali gastroraj.

- U samom centru, uz katedralu sv. Stjepana i stare fijakere koji oko nje kruže, smjestila se i Aida, poznata slastičarnica. Preporučam sladoled i kolače, i to opet inspirirane Mozartom. Tu je i Hotel Sacher, mjesto na kojem ćete pojesti sigurno onu pravu, originalnu sachericu koju nema šanse da baš takvu napravite kod kuće. I čekat ćete na red jer znaju turisti što je Sacher. Moderan mali restoran Strudl’s u blizini MUMOK-a bio je najbolja kulinarska destinacija: nudi zanimljiv izbor vrućih štrudli serviranh na poseban način. Uz savršen cheesecake za desert, često ga se i danas sjetimo - otkriva najfinije gastroadrese Lucija. - I dok smo umorni hodali prema hotelu, čuli smo zvuke opere. Znali smo da je Opera House upravo ispred nas, ali nismo očekivali veliki ekran s njezine desne strane i poredane stolice i klupe, sve kako bi ljubitelji opere mogli besplatno poslušati što je na repertoaru. Prijenos uživo iz kazališta, uživanje na otvorenom, što više poželjeti - priča i smijući se dodaje kako su u šetnji prema Bahnhofu naletjeli i na kafić Lepe Brene. A za sve oni koji putuju s djecom, Lucija otkriva i jedan savjet - školska djeca nedjeljom ne plaćaju gradski prijevoz. Obilazak Schönbrunna i njegova ZOO-a nešto je što se ne propušta, samo morate imati minimalno cijeli dan na raspolaganju.

- I dalje ne mogu zamisliti za što im je služilo tih 1441 soba, ali mi je jasno zašto im je bio potreban taj veliki vrt iza dvorca (smijeh). U vrt se ulazi kroz predivan perivoj prepun crvenih ruža i niste svjesni što vas čeka dok ne ugledate veličinu i ljepotu vrta u cijelosti. S desne strane nalazi se zanimljiv zeleni labirint, a uz njega i zoološki vrt. Odmah pri ulazu oduševila nas je panda. Nema je u Zagrebu i zato smo se posebno veselili što je izašla baš pred nas, i to kad smo mi stali uz ogradu, pa smo je gledali kako se hrani. I spora šetnja velikoga nilskoga konja, i ples pingvina, i posebne staklene kupole usred životinjskih staništa gdje bi se djeca uvukla i tako ih promatrala skroz izbliza, sve je to oduševljavalo kako djecu tako i nas odrasle - ispričala nam je Lucija. A zatekne li vas koji kišni dan u Beču, rješenje je Haus des Meeres (Kuća mora): najveći austrijski akvarij u zgradi na 11 katova koja je nekad bila protuavionski toranj, a u kojoj ćete otkriti morski svijet i odmoriti se na prekrasnom vidikovcu na vrhu, dodaje. Kako su i bili smješteni u Mariahilferstrasse, nisu mogli zaobići Muzej za djecu, ali i Muzej suvremene umjetnosti.

- Ovdje uvijek ima nekih aktivnosti poput Festivala hrane, dječjih igrališta ili golema vodenoga kreveta gdje smo jedva čekali zaleći i odmoriti. A kad smo već kod odmaranja, najljepše smo se odmorili na klupama gradskog parka nakon što smo pojeli sladoled slušajući zvuke orkestra. Pozaspali na klupici, primali smo samo osmijehe s lica drugih turista jer, nekako smo imali osjećaj, rado bi nam se i oni pridružili - govori Lucija. Kratka ali slatka bečka pustolovina bila je pun pogodak za cijelu obitelj, a iduće godine planiraju se vratiti, odlučila je Lucijina kći Klara, na deset dana minimalno.

Posjeti Miss7.24sata.hr