Otkrivamo najveće zablude o hormonima

Možda ti je mama, kad ti se tijelo počelo mijenjati, objašnjavala što su hormoni i koju ulogu imaju u tvome životu, a od tada si vjerojatno i sama puno o njima naučila (i osjetila na svojoj koži). No, neke stvari koje si čula i nisu istinite - poput ovih
Vidi originalni članak

U današnje vrijeme svi pričaju o hormonima: trebalo bi ih koristiti za kontracepciju pa onda ipak bolje ne, ponekad su dobri, ponekad loši i nekada su odgovorni za naše loše raspoloženje te onda opet postanu nebitni... Zbunjujuće, zar ne?! Otkrili smo najčešće zablude o hormonima!

Zabluda #1: Testosteron je isključivo samo muški hormon

Ovaj mit nije posve istinit. Činjenica je da je testosteron pretežno muški hormon, ali i žene ga imaju – no, u mnogo manjim količinama. Kod muškaraca se testosteron proizvodi u testisima, a kod žena u jajnicima. Osim toga, kod oba spola proizvodi se u kori nadbubrežne žlijezde.

Zabluda #2: Hormonska kontracepcija i spirala su samo za žene koje ne žele imati ( više ) djece

U ovaj mit još i danas mnogi vjeruju. Ove metode kontracepcije su za dugoročnu prevenciju. To znači da djeluju kontinuirano tijekom duljeg vremenskog razdoblja i ne moraju se primjenjivati dnevno, tjedno ili mjesečno. Stoga su ove metode učinkovitije i korisnije za žene koje ne žele imati više djece, ali i za mlađe žene koje ne žele imati djecu u sljedećih nekoliko godina. Postoje mnoge metode kontracepcije; sve su različite i one sve imaju prednosti i nedostatke. Nije svaka metoda kontracepcije jednako prikladna za sve žene. Informiraj se o njima kod svojega ginekologa.

Zabluda #3: Hormoni djeluju kao anti-aging proizvodi

Postoje različiti hormoni koji imaju različita djelovanja. U SAD-u se navode hormoni DHEA (steroidni hormon) i melatonin (hormon formiran od serotonina, koji regulira dnevni i noćni ritam) kao oni koji imaju efekt pomlađivanja. Međutim, do danas nema relevantnih istraživanja koja bi to pouzdano mogla dokazati.

Zabluda #4: Hormonske metode kontracepcije te čine debljom

To je djelomično istina. Prebacivanjem na hormonsku metodu kontracepcije – poput pilule – može uzrokovati zadržavanje vode u tkivu, ali ta nuspojava ubrzo nestaje kada se tijelo navikne. Dobiješ li par kila koje ti se vide na trbuhu ili stražnjici, nije kriva hormonska kontracepcija nego nezdrava prehrana i nedostatak tjelovježbe. Ali, ako nisi sigurna, razgovaraj sa svojim ginekologom o tome!

Zabluda #5: Ako predugo koristim hormonsku kontracepciju, neću moći zatrudnjeti

I da i ne. Istraživanje u Danskoj, pri kojem je ispitano 800 žena u dobi od 19 do 46 godina koje su koristile pilulu kao sredstvo kontracepcije, je pokazalo da je broj jajašca znatno reduciran kod tih žena, nego kod drugih koje su se odlučile na drugu metodu. Međutim, šansa za trudnoću će ti opet porasti 6 mjeseci nakon zadnjeg korištenja pilule. Ovisno o tvojoj hormonskoj metodi kontracepcije, može potrajati neko vrijeme da zatrudniš ili ćeš pri sljedećem ciklusu već biti plodna.

Posjeti Miss7.24sata.hr