Ostat će ti uskrsnih čokoladnih zečeva? Evo kako ćeš pripremiti nešto novo od čokoladnih ostataka
- Za Uskrs ima puno čokolade! A često i previše
- Što radiš s ostacima?
- Čokoladni sommelier otkriva nam kako najbolje čuvati i koristiti čokoladne uskrsne zečiće
Zašto je baš Uskrs najomiljeniji blagdan za mnogu djecu? Zato jer ima čokolade na pretek! I nisu samo mališani zauzeti traženjem uskršnjih jaja na uskrsnu nedjelju - uskrsni zeko od čokolade također je popularan suvenir za obiteljske proslave odraslih.
Naravno, postoje ljudi koji bi rekli da nikada ne možeš imati dovoljno čokolade. Ali, čak i tada je potrebno pravilno je „skladištiti“ kako se slatkiši ne bi prebrzo pokvarili. A ako ti se više ne jede „obična“ čokolada, možeš napraviti nešto novo! Kako? To otkriva Stefanie Bengelmann, majstorica pekarica i slastičarka, ali i jedan od prvih čokoladnih sommeliera na svijetu!
Važan te nadasve podcijenjen uvjet za pravilnu upotrebu čokolade je pravilno skladištenje!
„Glavni razlog lošeg okusa čokolade je nepravilno skladištenje“, kaže Stefanie Bengelmann. Ako čokoladu staviš u hladnjak, nemoj se iznenaditi ako čokolada odjednom ima okus po siru (koji stoji pored nje). „Zbog većeg sadržaja masti, čokolada brzo poprima okus.“
Čokolada za detoks: Vruća čokolada od koje ćeš smršavjeti? Da, doista postoji!
Ispravno skladištenje: zašto čokolada dobije bijelu boju?
Općenito, čokoladu ne treba čuvati u hladnjaku. Vlažna klima osigurava da se čokolada znoji, a šećer slegne. Ali, ne bi trebalo biti ni previše toplo. „Treba izbjegavati temperaturne fluktuacije. Zato čokolada tada potamni ili dobije ovu neuglednu bijelu površinu“, objašnjava Stefanie Bengelmann i istodobno razbija mit: „To čokoladu ne čini lošom. Ali masti (kakao maslac, koncentrirani maslac) postanu mekani, dignu se na površinu i ponovno se stvrdnu.“
Dakle, čokolada više voli stalnu temperaturu. Tvoja omiljena temperatura? 18 stupnjeva Celzijusa. Ako se čuvaju na suhom i tamnom mjestu, praline i punjena čokolada mogu trajati i do devet mjeseci. Inače, tamna čokolada ima gotovo neograničen rok trajanja - sve dok ne sadrži mlijeko.
Kako mogu rastopiti čokoladu?
Ako imaš puno jednostavnih čokoladnih uskrsnih zečića, jednostavno ih rastopi. Čokolada se može otopiti na dva načina. Stefanie Bengelmann zna kako: „Bilo u mikrovalnoj pećnici (tako radije radim, ali zahtijeva malo prakse u korištenju vlastite mikrovalne pećnice) ili u vodenoj kupki. Kada koristite vodenu kupku, pripazi da voda ili para ne uđu u čokoladu. Kad se to dogodi, čokolada se stvrdne i više nije tekuća. Tada je, nažalost, možeš koristiti samo za nadjev pralina ili jesti.“
Što mogu spraviti od ostataka čokolade?
Čokolada nije tek delikatesa sama po sebi, nego i vrijedan sastojak za razne slastice! Tko bi to mogao znati bolje od same slastičarke? Stefanie Bengelmann ima mnogo ideja o tome kako koristiti čokoladu, na primjer:
• čokoladni fondue sa svježim voćem
• čokoladni mousse
• torte ili kolači s nasjeckanim komadićima čokolade
• čokoladna torta
• praline
• umak za pečenje ili od rajčice - dodaj samo malo nasjeckane čokolade. Tamna čokolada daje posebnu aromu! I svi će te pitati koji je to tvoj tajni sastojak.