Ogledalce, ogledalce, tko ima najljepši dom?

arhiva
Nekada su ogledala predstavljala pravo malo bogatstvo i svaka kuća imala je eventualno jedno, a danas su sveprisutni i kao detalj
Vidi originalni članak

Tko je izumio prvo ogledalo? Što je bilo prvo ogledalo? Danas bismo teško zamislili svakodnevicu bez tog predmeta. Možemo samo pretpostaviti da su naši daleki predci pokušavali uhvatiti svoj odraz na površini vode.

A onda je netko primijetio da u poliranoj površini metala i u vrsti vulkanskog stakla - opsidijanu, može puno bolje vidjeti svoj odraz. Tko je i kada to bio, zaista ne znamo, no znamo da je najstarije staklo od opsidijana pronađeno u drevnom gradu Çatal Höyüku, u današnjoj Turskoj, i potječe iz vremena oko 6200. g. prije Krista.

U starom Iranu ogledala su se izrađivala od poliranog bakra već oko 4000. godine prije Krista. Ogledala od mjedi spominju se u Bibliji, a ona od zlata u današnjem Iranu. U Kini se za izradu najstarijih ogledala upotrebljavao polirani žad, a poslije željezo i mjed.

Koliko je poznato, prve radionice ogledala koje su koristile kombinaciju staklene površine i metala nastale su prije oko 2400 godina na području današnjeg Libanona, točnije blizu grada Sidona. Libanonci i Feničani su za izradu upotrebljavali olovo, a prva zrcala nisu bila ravne površine te su bila djelomično obojena. U antičko doba nastaju zrcala od poliranih komada metala, najčešće bakra i bronce, ali i srebra te zlata. Nakon otkrića izrade stakla ono postaje osnovni materijal u stvaranju ogledala, a na staklenu bazu nanošen je završni sloj od metala.

S vremenom tehnike obrade stakla i metala postaju sve sofisticiranije - a samim time i odraz u ogledalu postaje sve jasniji.

Tijekom 15. stoljeća majstori staklarstva s otočića Murano u blizini Venecije stvorili su svjetski poznatu manufakturu ogledala, koristeći metodu koju su prethodno iskušale dvije tvornice smještene u Njemačkoj i Belgiji. Njihova tehnika izrade temeljila se na postavljanju tankog sloja metala na stražnju stranu glatkoga komada stakla.

Nekad su ogledala predstavljala pravo malo bogatstvo i svaka kuća imala je eventualno jedno ogledalo, a danas se sve promijenilo i ogledala su dostupna, sveprisutna. Ako je vjerovati feng shuiju, tako i treba biti.

Ogledala pozitivno utječu na prostor i treba ih imati mnogo, no postoje dva mjesta na kojima se ono nikako ne preporučuje: ono nasuprot ulaznim vratima i, drugo - nasuprot krevetu.

Kad se radi o ulazu, ogledalo postavljeno nasuprot, prema feng shuiju, odbijalo bi svu pozitivnu energiju koja treba ući kroz vrata. Nema veće razlike u udaljenosti, pa je zrcalnu površinu najbolje ukloniti - bez obzira na to nalazi li se jedan ili pet metara od vrata.
Također, ogledalo nasuprot krevetu, prema feng shuiju, jako nepovoljno djeluje na čovjeka jer noću “otima” vašu energiju tijekom sna, pa ga noću treba okrenuti ili prekriti.

Osim toga, velika se zrcala u spavaćoj sobi ne preporučuju jer unose previše elementa vode, što može stvoriti osjećaj tuge.

Zapravo, zrcala pojačavaju sve utjecaje u prostoru - bili oni pozitivni ili negativni. Zbog toga ne smiju reflektirati vrata WC-a, WC školjku, odvode, neispravne stvari, nered, oštre ili mračne uglove.

Osim spomenutih nepovoljnih lokacija, ogledalo je dobrodošlo u gotovo svakom drugom dijelu doma, a sljedeće se zone vašega životnog prostora smatraju osobito povoljnima za smještaj ogledala: istok (zona zdravlja i obitelji), jugoistok (imetak i obilje) te sjever (karijera i životni put).
Pokušajte postaviti zrcalo tako da reflektira ugodan vanjski pejzaž, prostor koji smatrate iznimno lijepim ili ugodnim i sve ono što u vama budi pozitivne osjećaje. U tamnim prostorijama zrcalo može pojačati osvjetljenje, a u malim prostorima ostvariti dodatnu dubinu i dinamiku.

Posjeti Miss7.24sata.hr