Odjevno- zvučna instalacija u Galeriji Inkubator

Kostimografkinja, stilistica i dizajnerica nakita Alena Orović izložbom Perfection u Galeriji Inkubator, od 29. studenog do 06. prosinca, predstavlja odjevno- zvučnu instalaciju kroz koju se insinuiraju sva pitanja i promišljanja identiteta.
Vidi originalni članak

Na dileme o tome tko smo, što smo, kakvi smo i kakvi bismo trebali biti te koji je smisao svake od naših putanja kretanja odgovor je svojim umjetničkim izričajem nagovijestila Alena Orović. Kostimografkinja, stilistica, dizajnerica nakita i predavačica rođena u Zadru pripremila je pet haljina koje će u sklopu odjevno-zvučne instalacije biti predstavljene na izložbi Perfection u Galeriji Inkubator (Tkalčićeva ulica 30) od 29. studenog do 06. prosinca 2013.

Odjevne instalacije dizajnirane su u New look kroju kojim autorica upućuje na doživljaj žene kao idealne i pomalo glamurozne lutke. Međutim, izborom materijala često upotrebljavanih za radnu odjeću te tekstualnim porukama ovakvo „patrijarhalno nasljeđe“ dovodi u pitanje te progovara o problemima izgradnje, održivosti i svjesnosti identiteta u prostoru koji uvijek od pojedinca nešto traži, primijetila je kustosica Martina Bratić za Galeriju Inkubator. Haljine, na kojima su detalji i tekstovi rađeni rukom, postavljene su bez strogog reda i da, volumenizirane balonima, vise sa stropa na najlonskim nitima. Poruku sadržaja – „savršenstvo bez ideala“ nadopunjuje i zvučna instalacija autora Tomislava Luetića. Autor fotografija je Petar Pavešić, dok se za make-up i frizure pobrinula Mirna Čurak.

Orović koja se bavi istraživanjem glasa i pokreta smatra kako smo savršeni sa svim svojim greškama jer upravo nas one čine savršenima. Smatra kako ideal kao ovozemaljska sfera ne postoji, već da svaki život jedino odražava savršenstvo utjelovljeno u kretanju, promjenama, učenju pa i vlastitim pogreškama.

Alena Orović diplomirala je 2006. godine Dizajn i projektiranje odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na dvije skupne izložbe, te radi kao free-lance kostimografkinja na nizu predstava i kao asistentica kostimografkinjama i garderobijerka na filmovima, serijama, predstavama, reklamama. Uspješna je i kao stilistica, dizajnerica odjeće i nakita te predaje kolegij “Kostimografija” na talijanskoj školi mode i dizajna Callegari. Autorica je naslovnice knjige "Rakam kamika" Atilia Orovića.

Svi oni koji su se ikada zapitali tko su, što su, kakvi su , kakvi bi trebali biti, što očekuju od sebe ili što od njih očekuju drugi, inspiraciju za odgovore mogu potražiti na izložbi Perfection Alene Orović u Galeriji Inkubator, od 29. studenog do 06. prosinca.

Posjeti Miss7.24sata.hr