Od vrućina smo poželjeli pobjeći u kamene rimske kupelji. Hitamo na otok na kojem se kriju

Instagram @julia_kivela Foto: Instagram @julia_kivela
Vidi originalni članak
  • Povoljni letovi, preporuke prijatelja i superinstagramične fotografije sve češće nas intrigiraju, mameći nas da bijeg od nesnosnih vrućima potražimo u istraživanju nekih dalekih nepoznatih nam obala
  • Našu pažnju privukla je Sliema, predivan grad koji je jedna od najprivlačnijih opcija za boravak na Malti 
  • Iako se ne može pohvaliti pješčanim plažama, Sliema nudi jedno potpuno drugačije i neponovljivo iskustvo kupanja - u rimskim kupeljima

Koliko god mi voljeli našu obalu i uživanje u domaćim skrovitim uvalama s tirkizno plavim morem, moramo priznati da nas povoljni letovi do drugih zemalja, preporuke prijatelja i superinstagramične fotografije na koje nalijećemo na društvenim mrežama sve češće intrigiraju, mameći nas da bijeg od nesnosnih vrućima potražimo u istraživanju nekih dalekih nepoznatih nam obala. 

Nasuprot Vallette, s druge strane zaljeva koji grli maleni otok Manoel, smjestila se Sliema, predivan grad koji je jedna od najprivlačnijih opcija za boravak na Malti. Uz svega 12 kilometara udaljenosti od zračne luke, prekrasan pogled s Tigne Pointa i elegantnu arhitekturu od zlatnog kamena, razloga za posjetiti ovo bajkovito mjesto ima i više no dovoljno. 

Life&style Jadran je dobro koji put zamijeniti nečim drugim, a ovaj podcijenjeni španjolski otok odlična je opcija

Ono čime se Sliema definitivno ne može pohvaliti su pješčane plaže, no to nipošto ne znači da ne nudi mogućnosti za kupanje. Štoviše, Sliema nudi jedno potpuno drugačije i neponovljivo iskustvo, budući da se u njoj nalazi niz pravokutnih bazena uklesanih u stijene, zaštićenih od morskih struja i opremljenih ljestvama za ulazak u njih. Iako se ove bazene obično naziva Rimskim kupeljima iliti Fond Ghadir, oni zapravo datiraju iz mnogo novijeg viktorijanskog doba, a priča o njima je poprilično zanimljiva.

Naime, unatoč raširenom imenu, realnost je da su se ovi bazeni na Malti pojavili kada i Englezi, a skupa s njima su na Maltu na kojoj je kupanje u moru bilo tradicija stigla i uvjerenja kako je riječ o nepriličnom ponašanju. Dok su u Engleskoj čak postojale posebne kočije koje su služile kupanju uz izbjegavanje pogleda javnosti, na Malti su problemu nedoličnosti doskočili na nešto drugačiji način - 
izgradnjom kupališta od prirodnog kamenja i s čak nekoliko stepenica kako bi se u njih lakše ulazilo.

Kupanje u njima poseban je užitak, svaki bazen nudi određenu dozu privatnosti, a temperatura mora u ljetnim je mjesecima i više no ugodna pa se u njima doslovno možemo brčkati satima. Klima u Sliemi je tipično sredozemna i slična je onoj na jugu Italije ili u Grčkoj, a između lipnja i kolovoza temperature su koji stupanj niže od 30 iliti drugim riječima savršene, budući da nije prevruće.

Life&style Decathlonovu torbu zovu 'Ryanair torbom': u nju stane hrpa stvari, košta sitnicu i spas je za kraća putovanja

Obala Slieme pogodna je za romantične šetnje obasjane mjesečinom, ali i trčanje s predivnim pogledom, budući da se u neposrednoj blizini nalaze mnoge znamenitosti koje vrijedi istražiti. Crkve Stella Maris, Sacro Cuor, Gesu’ Nazzarenu, San Girgor i Tigne Point prekrasne su svaka na svoj način, a tu je i stoljetno salezijansko kazalište koje je potpuno obnovljeno i ponovno otvoreno s misijom da postane jedna od najvažnijih kulturnih točaka u zemlji. U ovom intimnom okruženju gostuju brojne predstave, koncerti, kao i izložbe suvremene umjetnosti.

Ovdje ne nedostaje ni odličnih restorana, ni opcija za uživanje u čarima noćnog života, a kompletan otok nudi i mnoštvo izbora za sve zaljubljenike u aktivni odmor. Penjanje po stijenama, flyboarding, windsurfing, zip-line i wakeboarding samo su maleni dio bogate ponude, a uz relativno jeftin sustav javnog prijevoza autobusa i taksija te poprilično povoljne letove iz Zagreba, Malta nam zvuči kao destinacija koju bi bila prava grehota ne istražiti. 

Posjeti Miss7.24sata.hr