Od Osijeka do Dubrovnika: 7 predivnih mjesta na putu Hrvatskom na kojima se isplati stati

Unsplash / Jay Wennington
Vidi originalni članak
  • Krećeš na putovanje do mora ili si možda već u povratku? Odlično, onda je pravo vrijeme da otkriješ ova omiljena odmorišta
  • Fini zalogaji, prekrasni pogled, duga tradicija - ne znamo što nas više veseli
  • Otkrivamo i trik kako uvijek znati gdje je iduće najbolje odmorište, gdje god se u Hrvatskoj nalazila 

Odlazak na more ili bilo kakvo putovanje našom lijepom zemljom je samo po sebi uzbudljivo, no postoje ti mali trenuci koje posebno cijenimo i koji su nam urezani u pamćenje za cijeli život. Obilazak znamenitosti koje dolaze putem, nestrpljivo iščekivanje kada ćemo prvi put ugledati more ili promatranje šarolikog životinjskog svijeta na koji nailazimo - obožavali smo ih još kao djeca, a jednako im se veselimo i danas. Moramo se složiti da je jedan od njih i prvo stajalište na kojem jedva čekamo načeti sendviče koje smo pripremili za put. 

Nismo sigurni zašto toliko uživano u zalogajima na putovanju, možda zato što ih jedemo u okruženju najdražih, a možda samo zato što želimo održati ovu dragu tradiciju. Ljepota tradicija je i što uvijek možeš stvarati nove, pa tako već na idućem putovanju odaberi jedno od ovih sedam predivnih stajališta na kojima su nove uspomene garantirane. 

Marsonija

Ako na put krećeš iz Osijeka ili okolice, onda ćeš imati priliku uživati u prekrasnim pogledima na beskrajna slavonska polja. Ljeti su predivna polja zlatne boje, zimi prekrivena snijegom, a u proljeće jarko zelena, tako da ne znamo koji nam je prizor draži. U ovom pogledu uživat ćemo duž Slavonike, a jednom kada se spojimo na autocestu A3, vrijeme je za prvi snack. Odmorište Marsonija savršen je izbor jer te u INA Fresh Corneru čekaju prefini sendviči, hot dogovi i drugi zalogaji za put što znači da ih ne moraš pripremati sama! Osvježi se hladnim napitkom i razbudi kavom jer pred tobom je još dugi put. 

Vukova Gorica

Ne postoji legendarnije mjesto na kojem uvijek moramo stati od odmorišta Vukova Gorica. Jedno od najpoznatijih odmorišta, ne samo zbog lokacije nego i odlične ponude, čak ima svoje fan stranice na društvenim mrežama. Ako umjesto sendviča i hot dogova ipak želiš uživati u pravom restoranskom okruženju, Vukova Gorica je obavezno stajalište gdje možeš pojesti domaće štrukle, punjene paprike, pašticadu s njokima i brojne druge tradicionalne delicije u INA Fresh Corner restoranu. Savršena uvertira za godišnji odmor ili opraštanje od odmora na povratku doma. 

Rastoke

Putovanje na more treba biti jednako zabavno kao i samo ljetovanje, pa je nekada lijepo malo skrenuti s autoputa i voziti se "starom" cestom. Jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj na kojem možeš napraviti pauzu tada su Rastoke gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu. Osim u finoj gastro ponudi, uživat ćeš i u šetnji jarko zelenom prirodom - savršeno za protegnuti noge prije nastavka putovanja. 

Baraćeve špilje

Jedini nedostatak Rastoka je, baš kao i kod Plitvičkih jezera, što ponekad može biti velika gužva. Ako želiš izbjeći gužvu, ali svejedno uživati u ljepoti prirode i još se osvježiti od vrućina, svakako posjeti Baraćeve špilje. Ova postaja na putu do mora manje je poznata od Rastoka, ali vjeruj nam, jednako vrijedna tvog vremena. Temperatura u špiljama u prosvjeku ne prelazi 9 Celzijevih stupnjeva tako da kada kažemo da te čeka osvježenje, to zbilja i mislimo. 

Zir

Nastavljaš li putovanje autocestom do Zadra, Splita ili možda skroz do Dubrovnika, postaja na kojoj ćeš se htjeti okrijepiti je svakako odmorište Zir, poznato pod nazivom Macola. Baš kao i na odmorištu Vukova Gorica, na ovom odmorištu čeka te INA benzinska postaja na kojoj ćeš i sebe i svoj automobil pripremiti za ostatak putovanja, ali i restoran koji će te iznenaditi jedinstvenim interijerom. Sve što ćemo ti reći je da se ne bi trebala iznenaditi ako ugledaš pravog, pravcatog medvjeda. 

Krka

Ako tražiš odmorište na autocesti koje ima najljepši pogled, onda je to sigurno odmorište Krka. Smješteno gotovo na savršenoj polovici puta od sjevera do juga obale, ovo fotogenično odmorište oduševit će te pogledom na Prokljansko jezero i Skradin. Ako sendviči koje napraviš "prežive" putovanje do ove točke, ovo će biti pravi trenutak gdje u njima uživati. 

Oko Dalmacije

Bilo da do krajnjeg juga Hrvatske putuješ autocestom ili "starom" cestom, još jedno skretanje koje ćeš htjeti napraviti je ono do izvora rijeke Cetine usred drniškog krša. Poznato kao oko Dalmacije, ovo čudo prirode jednostavno će okruniti svako putovanje do mora, a kada si već putovanje odlučila upotpuniti ovim nezaboravnim iskustvom, svakako posjeti i obližnje povijesne znamenitosti poput najstarije starohrvatske crkve. 

Odmorišta kojima se uvijek rado vraćamo

Nova vremena donose nove tradicije, a tako danas ne moramo koristiti papirnate karte pa niti posebne GPS uređaje - sve što trebamo je pametni telefon kako bismo pronašli put do mora, ali i savršenog odmorišta. Osim navedenih, imamo i mali trik kako uvijek znati gdje je iduće najbolje odmorište - INA Loyalty aplikacija. Osim što će ti ova aplikacija pokazati gdje je najbliža INA benzinska postaja, osigurat će ti i brojne pogodnosti i popuste, ne samo na gorivo i snackove, nego i ponudu omiljenog INA Fresh Cornera

Možemo slobodno reći kako snackove za put više ne pripremamo sami - za sve potrebne putne zalogaje sada se brine INA Fresh Corner. Osim prefinih sendviča sa svježim sastojcima, u ponudi INA Fresh Cornera možeš pronaći hrskave hot dogove, gurmanske užitke poput ćevapa, burgera ili prženih krumpirića. Kroasani, muffini, sladoled... sve ove slastice čekaju te u INA Fresh Corneru, a ne zaboravi i napuniti baterije za ostatak puta svježe pripremljenom, mirisnom kavom. Ako već nisi, instaliraj INA Loyalty aplikaciju, toči kvalitetna goriva na INA benzinskim postajama i uživaj u popustima na najfinije zalogaje - to mi zovemo dobro razrađen plan za putovanje!

Posjeti Miss7.24sata.hr