Od Galapagosa do Amazone - zašto sam od svih država u Južnoj Americi posjetila baš Ekvador

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Prvi puta sam putovala u Južnu Ameriku i odlučila provesti mjesec dana u jednoj od najmanjih južnoameričkih država, Ekvadoru
  • Zašto sam se, uz brojne mnogo poznatije destinacije poput Brazila, Argentine ili Čilea odlučila za zemljicu između Perua i Kolumbije koja se najčešće zaobilazi na standardnim tursitičkim ponudama agencija?
  • Pa zato što upravo ova mala zemlja nudi sve ono što želiš od Južne Amerike - donosim ti svojih top 5 iskustava iz ove zemlje!

Posljednja dva mjeseca provela sam na putovanju Južnom Amerikom, točnije državama Ekvador i Peru. Put u Južnu Ameriku planirala sam još prije dvije godine, međutim korona nam je svima poremetila planove pa tako i odgodila ovo putovanje. No, početkom godine odlučila sam da više ne treba čekati i napokon kupila avionsku kartu. 

Zašto Ekvador od svih zemalja Južne Amerike?

Iako sam imala na raspolaganju dva mjeseca, tijekom puta morala sam povremeno i raditi pa nisam htjela utrpati previše toga već što bolje upoznati jednu do dvije države. Zašto Ekvador, možda se pitaš, jer ti kao ni većini ova mala država zasigurno nije ni u prvih pet na pameti pri spomenu na Južnu Ameriku. Iako daleko popularniji Peru, Čile, Brazil ili Argentina, moja odluka pala je na Ekvador iz nekoliko razloga. Prvi je bio taj da u ovoj zemlji imam prijateljicu koju dugo nisam vidjela, a na solo putovanjima uvijek preferiram društvo lokalaca. Double win!

Uz to, istražujući o Ekvadoru, otkrila sam da ova južnoamerička država smještena na sjeverozapadnoj obali kontinenta je savršena zemlja zea posjetiti ukoliko želiš doživjeti čari čitavog kontinenta u jednoj državi. Iako jedna od najmanjih zemalja u LatAm, raznolikom Ekvadoru upravo je to i najveća prednost. Naime, od svih prirodnih ljepota koje putnici žele vidjeti u Južnoj Americi, Ekvador ima sve pa još i više. Ova raznolika zemlja može se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, finom hranom, amazonskom džunglom, andskim gorjem, i naravno - jednim od najposebnijih mjesta na svijetu - otočjem Galapagos. 

Life&style Kako putovati jeftino na daleke destinacije - savjeti i iskustva iz prve ruke

Nakon mjesec dana proputovanja od Galapagosa do Amazone, iskustava, krajolika i doživljaja je toliko da bi se dalo napisati i nekoliko putopisnih knjiga. No, odlučila sam za ovaj tekst sažeti 5 najposebnijih iskustava radi kojih definitivno vrijedi posjetiti Ekvador ukoliko razmišljaš o putovanju u Južnu Ameriku. 

Ronjenje s divovskim kornjačama na Galapagosu

Otočje Galapagos jedno je od najposebnijih mjesta na našoj maloj planeti, poznato po endemskim životinjama koje ne postoje nigdje drugdje na svijetu. Ovdje skladno žive oko 200 godina stare kopnene konjače, morske kornjače, različite vrste morskih iguana, morski lavovi, flamingosi, mali pingvini i brojne druge ptice. Iako put na ovo zaštićeno otočje udaljeno 970 km od obale Ekvadora nije jeftin, Galapagos se može samostalno posjetiti i van organizarinih kruzing tura te tako dođe puno jeftinije, a opet imaš priliku upoznati u svom prirodnom okruženju sve ove nevjerojatne životinje.

Jedno od posebnijih i najnevjerojatnijih iskustava u mome životu bilo je roniti zajedno s ogromnim kornjačama, morskim lavovima, pingvinima, a još uvijek ne mogu vjerovati da sam se zavukla i u spilju s morskim psima. Nevjerojatno iskustvo, a Galapagos je sam po sebi dovoljan razlog za posjetu Ekvadoru. 

Planine i nevjerojatni slapovi

Gdje god se u Ekvadoru okreneš oko sebe vidiš barem jednu veličanstvenu planinu. Penjanje po njima nije uvijek lako jer su iznimno visoke, a sam glavni grad Quito je na 2850 m nadmorske visine. Međutim, itekako je vrijedno svake kapljice prolivenog znoja i odsustva daha. Posebno sam uživala u otkrivanju slapova, a jedan od najljepših i najimpresivnijih koje sam ikada vidjela (a vidjela sam i Niagarine slapove) nalazi se kraj gradića Baños. 

Ženska solo putovanja trend su u svijetu već nekoliko godina. Zašto putujemo same?

Slap Paillon del diablo, čije bi ime u prevodu na naš značilo Đavolje stepenice, naziv je dobio po neobičnim stepenicama koje se spuštaju do samog ulaza u vodopad. Teško je riječima opisati ovo čudo prirode, pa ću pokušati slikama. 

Iako je Pailon bio definitivno najimpresivniji slap, ni ostali nisu zaostajali po ljepoti, a u unutrašnjosti Ekvadora lako ih se posvuda nađe.

Upoznavanje amazonskih autohtonih zajednica i plemena

Ekvador ima čak 14 različitih autohtonih zajednica od kojih neki žive više, a neki manje u dodiru s civilizacijom i modernim svijetom. U orijentalnom djelu Ekvadora, to jest na samom ulazu u amazonsku prašumu, imala sam prilike upoznati čak dvije od njih - članove najbrojnijeg Kichwa autohtonog stanovništva i žene iz plemena Waorani - polunomadskog plemana hortikulturista, lovaca i sakupljača. Muškarci i žene iz ovog amazonskog plemena su u suštini jednaki - imaju ejdnaka prava i riječ sviju jednako vrijedi. Ono u čemu se razlikuju pripadnici ovog plemena je u tome u kojoj su mjeri prihvatili povezanost s civilizacijom - dok će jedni vrlo nasilno ragirati na pokušaj uspostavljanja kontakta, drugi donekle prihvaćaju prednosti modernog društva, posebica turizma pa sam tako ipak imala priliku upoznati nekolicinu žena ovog plemena južnoameričkih indijanaca.

Na žalost, komunicirati nismo mogli osim mimikom i gestikulacijama jer ni moj krnji španjolski nije pomogao. Waraoni pričaju svojim posebnim jezikom koji nema veze ni sličnosti ni sa kojim drugim jezikom, pa ni onim susjednih plemena.

Jedna noga na južnoj, druga na sjevernoj polutki

Na 20-ak km od glavnog grada Quita nalazi se gradić Mitad del Mundo, ili u prijevodu - Grad u središtu zemlje. Mjesto je dobilo ime po tome što kroz njega prolazi ekvator - zamišljena linija koja dijeli zemlajsku površinu na sjevernu i južnu polutku. Na ovom mjestu nalazi se spomenik s iscrtanom linijom - međutim, nakon dolaska tamo saznala sam da se radi o lažnom ekvatoru!

Naime, priča kaže da nekoliko godina nakon izgradnje spomenika, uz pomoć naprednije i modernije tehnologije, ustanovilo se da su ipak malo, kako bi mi rekli 'omašili'. Naime, prava linija ekvatora nalazi se nekih 200-njak metara sjevernije. Barem tako sada tvrde.

Kako je bilo preskupo micati ovaj ogromni spomenik, turisti se svejedno danas dolaze ovdje slikati, a oni koji žele (i za to saznaju) odu i do 'pravog', dosta manje imponzantnog ekvatora. Svejedno, isplati se platiti 5 dolara kako bi rekao da si stajao s dvije noge na dvije polutke planeta!

P.S.

Fun fact: Jesi li znala koja je hrvatska riječ za ekvator? Polutnik! Nema na čemu. 

Raj za surfere, jogije i partijanere - Montañita

Na svu sreću, u ovo malo surfersko selo došla sam tek na posljednjoj etapi putovanja, zadnjih 10-ak dana. To jest, ovaj mali gradić na južnoj obali Ekvadora trebao je biti tek stanica za odmor nakon koje bih nastavila s istraživanjem još nekoliko mjesta zadnjih nekoliko dana u ovoj fascinantnoj zemlji, međutim jednom kad sam došla ovdje, dani su samo prolazili, a ja nisam imala ni najmanje volje otići.

Montañita me na prvu osvojila svojom opuštenošću i pozitivnom energijom koju stvaraju kako lokalci tako i stranci - što turisti, što digitalni nomadi. Montanita je zapravo pravi hot spot za digitalne nomade koji rade na laptopima s nogama u pijesku, ispijajući velike, raznobojne voćne sokove. Vrlo brzo sam se osjetila kao doma i jednostavno ostala provodeći dane na plaži, učeći surfati, a popodne se opuštati uz jogu da bi navečer ispijala koktele u jednom od brojnih klubova na plaži. Kome ne bi bilo teško otići?

I tako smo došli do kraja mojih top 5 iskustava iz ove raznolike zemlje, iako bih mogla pisati još satima i o brojnim drugima - hrani, ljudima, običajima i mnogim prirodnim ljepotama. Ipak, nadam se da sam te makar zainteresirala, a ukoliko te put odvede u Južnu Ameriku, definitivno preoručam da posjetiš ovu državu i istražiš sve ovo o čemu sam pisala, kao i ono o čemu nisam stigla.

Posjeti Miss7.24sata.hr