Od darova do blagdanske trpeze: Kako što povoljnije proći za blagdane

Vidi originalni članak
  • Blagdani nam se bliže, a s njima dolazi i puno veselja, druženja, hrane - ali i troškova
  • Zato ti donosimo super plan za blagdansku kupovinu
  • Doznaj kako ćeš upravljati svojim blagdanskim troškovima na najpovoljniji način 

Sigurno se, baš kao i mi, veseliš nadolazećim blagdanima, kuhanom vinu, domu koji miriše po kolačima, smijehu prijatelja, obiteljskim okupljanjima oko stola i darovima pod božićnim drvcem. No, iako je prosinac najljepše razdoblje u godini, ima jednu malu manu - naši troškovi tada vrtoglavo rastu. Iako financijski stručnjaci preporučuju da već s početkom druge polovice godine počneš odvajati novac sa strane i spremati ga u božićni fond, a mi taj savjet zdušno podupiremo, ruku na srce, malo je nas koji su toliko organizirani. Ali bez brige, imamo savjete uz koje ćeš imati najljepše i najraskošnije blagdane, a da ne očajavaš u siječnju i veljači kada se suočiš sa stvarnošću. 

Odredi iznos koji možeš/želiš potrošiti

Većina nas blagdanske šopinge obavlja u potrošačkom zanosu - bez nekog posebnog plana i ideje koliko potrošiti. Zato ovih blagdana promijeni ploču i odredi koliko želiš potrošiti za blagdane. Pazi, blagdani nose i druge troškove osim kupovine darova za svoje najdraže. Tu su i raskošnije trpeze, više izlazaka, dekoracije za stan... sigurno ćeš poželjeti i novu haljinicu, a s njom idu i nove cipele, je li tako? Shvatila si, troškovi će se nagomilati, ali da bi ih držala pod kontolom, ovisno o svojoj financijskoj situaciji trebaš odrediti budžet koji ćeš moći podnijeti i koji neće uzdrmati tvoj život kada se blagdanska groznica utiša - i obećati da ćeš ga se držati, bez iznimke. 

Napravi popis za kupovinu

Ok, imaš budžet i što sad? Najviše novca nam u ovo vrijeme ode na darove i sad je pravi trenutak da te podsjetimo da božićni darovi za ljude koje voliš trebaju značiti da misliš na njih, da ti je stalo, a ne da ih impresioniraš. Tvoji najdraži te dobro poznaju i već te vole jer si tako super, a ne zato što ćeš im kupiti nešto skupo. S tim u mislima, sjedi, skuhaj si kavu i u svom mobitelu ili na papiru napravi popis - prvo dodaj ljude koje želiš razveseliti darom, a zatim uz svako ime navedi nekoliko stvari za koje znaš da će ih razveseliti. Zatim napravi popis drugih troškova koje ćeš trebati za blagdansko razdoblje po raznim kategorijama, primjerice, izlasci, hrana, dekoracije...I, podsjećamo, ne zaboravi se držati svog budžeta. 
 

Provedi istraživanje tržišta

Sjesti u automobil i odvesti se u najbliži šoping centar pa pokupovati sve sa svog popisa možda je vremenski najracionalnije, ali nikako financijski, a baš to mi ovdje želimo, zar ne? Zato prije nego provučeš karticu, provedi istraživanje. U eri Interneta to nije nikakav problem - sve ti je dostupno u trenu. Provjeri koji trgovci imaju akcije na proizvode koje tražiš, gdje su božićni popusti i nemoj zaboraviti na loyalty kartice kojih ti se sigurno nakupilo u novčaniku. Tek kad vidš gdje možeš najpovoljnije proći, kreni u ciljanu kupovinu. Samo mala napomena: ako kupuješ online, nemoj čekati zadnji trenutak - ove godine svijet je zahvatio poremećaj u opskrbi pa se na neke dostave može čekati dulje nego inače. 

Kupuj na rate

Ponovit ćemo - blagdanski šoping je užitak, ali i nagli teret koji će sjesti na tvoj prosinački račun, zato ti preporučujemo obročnu kupovinu kako ne bi siječanj provela u očajavanju. A kako bi ostala u zadanom budžetu, što je, sjećaš se, preduvjet financijski uravnotežene blagdanske kupovine, pomoći će ti debitna kartica s mogućnošću otplate na rate. Ali pazi, nije svaka obročna otplata najpovoljnija - važno je da je tvoje plaćanje na rate bez kamata i naknada, kao što je riječ kod VISA kartice Zagrebačke banke.
Također, ona ti nudi i drugi niz pogodnosti, od plaćanja beskontaktnom opcijom do 250 kuna, sigurnog plaćanja na prodajnim mjestima i kod on-line partnera (po kartici je moguće provesti najviše pet uzastopnih transakcija bez potvrde PIN-om, a za šestu transakciju tražit će se potvrda PIN-om) te je možeš koristiti bez naknade na bankomatima Zagrebačke banke u Hrvatskoj. Također, a što je važno za našu blagdansku priču, imaš mogućnost provjere stanja u on-line bankarstvu putem mobilne aplikacije m-zaba - u svakom trenutku. 
Sada kad to znaš, kreni prema najboljem blagdanskom šopingu ikad, sretno! 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Posjeti Miss7.24sata.hr