Obilježavamo Svjetski dan posvojenja: Adopta je predstavila slikovnicu "Lastin novi dom"

Pixsell/Davorin Višnjić
Vidi originalni članak
  • Danas obilježavamo Svjetski dan posvojenja, a udruga za potporu posvajanju Adopta tom prilikom predstavila je prvu potpuno hrvatsku slikovnicu o posvojenju "Lastin novi dom"
  • Cilj slikovnice je senzibilizirati javnost za obitelji nastale posvojenjem kroz dirljivu priču o lasti Vlasti koja sanja da će imati obitelj
  • Slikovnica je namijenjena roditeljima posvojiteljima, ali i široj publici kako bi poručila da posvojenje nije tabu

Svjetski dan posvojenja obilježava se 9. studenog. Cilj obilježavanja ovog dana je senzibilizacija javnosti i podizanje svijesti o važnosti obiteljskog okruženja za psihosocijalni razvoj djeteta. Dajući djetetu dom, dajemo mu i priliku za bolju i sretniju budućnost i odrastanje u skladu sa vrijednostima obiteljskog života. Ovim povodom udruga za potporu posvajanju Adopta predstavila je slikovnicu  "Lastin novi dom" koja je prva potpuno hrvatska slikovnica o posvojenju. Ovo je četvrta slikovnica koju je Adopta objavila, ali prva koja je u potpuno hrvatskom izdanju u smislu da su i autorica, Marijana Križanović, i ilustratorica Dubravka Kolanović iz Hrvatske.

"Udruga nastoji senzibilizirati javnost za obitelji nastale posvojenjem i stvoriti podržavajuće okruženje za djecu da rastu u sretnijoj i zdravijoj budućnosti, a jedan od načina je i izdavanje slikovnica", rekla je predsjednica Adopte Andreja Turčin na konferenciji za medije u utorak. Autorica slikovnice Marijana Križanović istaknula je kako je bila inspirirana mamama i čitateljicama njenih knjiga koje su je potaknule da napiše slikovnicu o posvojenju. 

Na naslovnici su mama i tata različite ptice, slavuj i mala čigra, a time je suptilno željela prikazati i uvažavanje različitosti i toleranciju. "Ovdje vrijeme sporo curi, a meni se jako žuri. Što prije bih roditelje da ispune moje želje. Da mi gnijezdo svoje nude, poljupcima da me bude. U zagrljaj da im jurim, da me tješe kada kurim. Da me trebaju i žele, ‘zlato drago’ da mi vele. Da me ludo vole, maze, ohrabruju, brižno paze", neki su od stihova slikovnice.

Slikovnica  "Lastin novi dom" namijenjena je prije svega posvojiteljskoj zajednici kako bi olakšali razgovor roditelja i djece o posvojenju, o tome otkud su došli, da pričaju njihovu priču o posvojenju, što je često tabu tema, no važno je otvoreno razgovarati o temi posvojenja, istaknula je Turčin. Slikovnica je namijenjena i široj publici jer je to topla i emotivna priča te je važno da i druge obitelji čitaju slikovnicu jer tako uvažavaju i prihvaćaju i različitosti, obitelji koje su tako nastale te one koji su drugačiji, dodala je.

Ispovijest Sretan epilog! Ovaj tata borio se za kćer koju su bez njegova znanja dali na usvajanje i - pobijedio!

Tijekom današnjeg dana, ali i mjeseca studenog, Adopta nastoji ukazati na probleme s kojima se posvojiteljska zajednica susreće i na probleme koje je potrebno riješiti kako bi se unaprijedio postupak posvojenja u Hrvatskoj. "Često se govori da se posvojitelji teže odlučuju na posvajanje starije djece, a takvih je u sustavu velika većina, što je samo djelomično točno jer statistika ukazuje da je od sve posvojene djece u 2020. čak više od 80 posto djece koja ulaze u kategoriju djece koja teže nalaze obitelj – djeca sa zdravstvenim poteškoćama, druge nacionalnosti, naročito romske, djece starije životne dobi", rekla je Turčin.

Vrlo važno je i osigurati da obitelji nastale posvojenjem budu u potpunosti izjednačene s biološkim obiteljima i po pitanju svojih prava i obveza. Na kraju prošle godine, prema podacima ministarstva, u sustavu je bilo 399 djece s uvjetima za posvojenje, a u registru potencijalnih posvojitelja je 1038 potencijalnih posvojitelja, istaknula je. Zamjenica predsjednice Adopte rekla je kako je jedna od najvažnijih stvari kod obitelji nastalih posvojenjem da se kod djeteta izgradi pozitivan identitet i da ono prihvati da posvojenje nije nikakav problem niti tabu.
 

Posjeti Miss7.24sata.hr