O, ne! Muškarci proizvode sve manje spermija

Instagram
Nalazi li se moderni svijet u „krizi sperme“? Znanstvenici iz godine u godinu broje sve manje spermija kod muškaraca
Vidi originalni članak

Nema još direktnih povratnih informacija o utjecaju na plodnost, ali postoji bojazan da je to možda vrh ledenog brijega zdravstvenih problema. 

Broj spermija opada kod muškaraca u Europi, ali i u drugim regijama. Između 1973. i 2011. godine, broj spermija po mililitru sperme pao je u zapadnim zemljama za 54,2 posto, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu Human Reproduction Update. Kod ukupnog broja spermija po ejakulatu pad je čak 59,3 posto. „Zbog važnosti spermija za plodnost i ljudsko zdravlje ovo je istraživanje alarm i poziv na buđenje za znanstvenike i zdravstvene ustanove cijelog svijeta“, kaže voditelj istraživanja Hagai Levine sa Hebrew Univesity u Jeruzalemu. 

Jesu li zbog toga Europljani istovremeno i manje plodni?

„Funkcionalnost spermija, poput pokretljivosti, kao i morfološke promjene, nisu uzete u obzir u ovom istraživanju“, kaže Artur Mayerhofer iz biomedicinskog centra Ludwig-Maximilian Sveučilišta u Műnchenu. „Ostaje otvoreno pitanje jesu li zbog smanjenog broja spermija muškarci i nepolodniji“, dodaje. 

Nema razloga za brigu? 

Istraživanje je dobra podloga za diskusiju, kaže Stefan Schlatt sa Sveučilišne klinike Műnster, koji nije sudjelovao u istraživanju. Treba se zamisliti zbog otkrivenih podataka: „Kad se pogleda konkretan broj, još je uvijek iznad vrijednosti koju Svjetska zdravstvena organizacija navodi kao donju granicu.“ 

Povećanje broja raka testisa i drugi problemi

Smanjenje broja spermija možda je samo vrh ledenjaka, kaže Mayerhofer, ali treba razmisliti o tome – kao i o povećanju broja tumora testisa, te drugih problema povezanih s općenitim morbiditetom i mortalitetom. 

Zašto pada broj spermija? 

Broj spermija mjeri se kod procjene plodnosti. Osim toga, veliku ulogu igra i pokretljivost spermija i jesu li možda deformirani – sve to nije uzeto u obzir u ovom istraživanju. Sumnja se da pad broja spermija uzrokuje više faktora: od (pre)toplih pelena kod dojenčadi, pa do mobitela u džepu hlača. Medicinska struka vidi jedan od važnih razloga u činjenici da su danas muškarci sve stariji kad zasnivaju obitelj: naime, kvaliteta spermija opada paralelno sa starenjem. Zbog toga danas parovi sve češće odlaze na umjetnu oplodnju.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr