Novo it mjesto u srcu Slavonije: tajanstvena Baranja

Ljupka Tanevska
Zašto bi godišnji odmor morao značiti more, borik i luftić? Pobjeći s prekrcatih kolovoških plaža zvuči tako primamljivo... Ako misliš isto, i Jadran više voliš izvan sezone, za ove ljetne mjesece od srca preporučamo novu hit destinaciju, Baranju
Vidi originalni članak

Koji ti grad prvi padne na pamet kad je u pitanju Slavonija? Nećemo pogađati previše jer znamo da ti je oko na zamišljenoj karti Hrvatske pošlo prema Osijeku. Najveći slavonski grad i kulturno središte ovaj ćemo puta ignorirati. Od najistočnijeg dijela zemlje predlažemo nešto sasvim drukčije: zašto se ne zaletjeti do Baranje? Mirne, tajanstvene i nama iz drugih krajeva Hrvatske potpuno neistražene? Dobro si čula! Netaknuta priroda za zaljubljenike u divljinu, crvena paprika koja draška nepce u ljutom fišu, a mogu i tamburice, ako te baš ponese atmosfera. 

Baranja nije samo mjesto gdje se dobro jede. Ako nisi ravnodušna na dobru kapljicu, svakako kreni vinskim cestama otkrivati vrlo solidne vinarije. Prve vinograde ovog područja uzgojile su rimske legije, prema željama tadašnjih careva, a posjet njima može započeti odlaskom na Banovo brdo gdje je posađeno više od milijun čokota loze. Zanima li te vinska škola (nije nevažno što piješ i kakav je put prošlo do tvoje čaše). Vinarija koju bismo preporučili je Kalazić - eno turisti uživat će u okusima ovog nagrađivanog vina za kojim su poludjeli Belgijanci i Nizozemci.

Tu su još i vinarija Pinkert čiji je zaštitni znak tulipan. Zašto? Jer je jedini cvijet koji dolazi u obliku vinske čaše.Ako ti ni rose nije dovoljno slatkast, možda je pravi odabir neki dobar liker. Likere i prave slavonske rakije mogu se pronaći u Kneževoj kušaonici koja organizira i grupne posjete. Tu ćeš moći degustirati probrane rakije od izvornog slavonskog voća, a ono što ti se svidi i kupiti.

Rakija je između ostalog sjajan aperitiv, a kada je Baranja u pitanju, bit ćeš u dilemi gdje otići na jelo, jer toliko je mjesta... Baranjska kuća Karanac nadaleko je poznato okupljalište ljubitelja dobre ribe. Smještena u pitoresknom baranjskom selu Karanac, restoran je 2015. je proglašen najboljim restoranom tog kraja. Ovdje možeš probati puževe u umaku od kopriva ili grah gulaš u zemljanom loncu. Dobro si pročitala... I Slavonci se ponekad odreknu mesa! Ipak, to nije glavna ponuda restorana, Baranjska kuća nudi i klasične fiš paprikaše, čobance i jelo kojim se Baranja posebno diči – šaran na rašlje.

Još jedan restoran je posebno zanimljiv. Riječ je o Darcozu gdje se posebno diče tradicionalnim perkletom od pijetla, zecom sa slaninom i bijelim lukom, teletinom na mađarski način, žabljim perkletom te punjenom patkom. Na gastro putovanju ne smijemo izostaviti ni Kormoran, smješten u predivnoj prirodi Kopačkog rita. Tamo iz koraka u korak možeš pratiti kako se priprema fiš! 

Putovanje Baranjom smo započeli jelom i pićem, no bilo bi nepravedno ne spomenuti i ostale sadržaje ovog prekrasnog slavonskog kraja. Da ne ispadne da te samo želimo udebljati na godišnjem odmoru... Kako se kalorije najbolje tope nakon obilnog i nimalo ljetnog ručka? Dobrom adrenalinskom zabavnom, ako se nas pita!

Ne možemo zamisliti ništa bolje od terenske vožnje! Možeš birati želiš li sportsko, rekreacijsko ili vrlo ozbiljno natjecanje jer ovi terenci prolaze kroz najsuroviju (i najblatnjaviju!) prirodu, pa ako te smeta blato na bijeloj ljetnoj haljini, zatvori prozore! Američki, japanski i ruski terenci i vozila bez krova osigurat će ludu vožnju u kojoj pobjeđuju najhrabriji. Mi kažemo - usudi se! Paintball nećemo posebno predstavljati, a ako voliš kanue, zašto se ne bi zaputila u istraživanje Baranjskih jezera? Slična te avantura čeka i u Kopačkom ritu.

Za kraj, jedan zanimljiv sport - geocatching? Skupiš ekipu, instalirate si GPS (na mobitel ili neki drugi uređaj) i pospremite tajni predmet u plastičnu kutijicu, jedna osoba taj predmet zakopa, a vi ostali krenete u potragu! Možeš li zamisliti bolji način igre skrivača za odrasle? Nakon toliko razloga zašto posjetiti Baranju, još samo gdje odsjesti. Osim klasičnih hotela i privatnog smještaj, za pravi doživljaj Baranje unajmi - lovačku kuću. Što je autentičnije od boravka u klasično namještenoj slavonskoj kući, baš poput prave lovkinje? 

 

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

Posjeti Miss7.24sata.hr