Nizozemska: Od Amsterdama do Lissea, počinje tulipomanija!

Thinkstock/Guliver
Sve o ovom najdražem cvijetu ispričala nam je Katarina Bakić Vujičić te otkrila gdje se kriju najljepši tulipani
Vidi originalni članak

Tulipanska groznica u Nizozemskoj samo što nije počela. Pjeskovita zemlja u okolici Amsterdama pretvorila se u polja zelenih pupoljaka iz kojih će sredinom travnja proviriti prelijepi tulipani stvarajući beskrajne tepihe raznobojnog cvijeća, počinje Katarina Bakić Vujičić, koja od prošle godine živi u nizozemskoj prijestolnici i jedva čeka rascvjetano proljeće.

- Ta bajkovita slika privlači ljude iz svih krajeva da prošeću kroz polja puteljcima koji kao da su iz ‘Čarobnjaka iz Oza’, zastanu i vesele se proljeću, životu i svim njegovim bojama. Nađete li se u to vrijeme ovdje, svakako ne propustite najpopularnije mjesto za šetnju kroz polja tulipana, park Keukenhof. U prijevodu Kuhinjski vrt, također poznat kao Vrt Europe, bajkoviti je park pokraj Lissea, gradića udaljenog svega 40 km od Amsterdama. To je jedan od najvećih vrtova na svijetu u kojem svakog proljeća iz sedam milijuna lukovica procvjeta 800 različitih sorti tulipana stvarajući jedinstvenu sliku i nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj. Ove godine park je otvoren do 21. svibnja, no želite li vidjeti delikatne tulipane u punom cvatu, dođite krajem travnja ili početkom svibnja - savjetuje vlasnica Tilps komunikacija, s dugogodišnjim iskustvom u modnome marketingu.

No, dodaje Katarina, jeste li znali da ovaj simbol Nizozemske zapravo potječe iz Perzije i da je završio ovdje na ilegalan način. Originalno mu je ime “dyulbash”, što znači turban, a na turskom “tulipant”, po kojem ga svijet danas poznaje. - Iz Perzije tulipan je stigao u Otomansko Carstvo gdje je simbolizirao povlastice i plemenitost, Sulejman I. ga je obožavao. Imao je vrlo važno mjesto u osmanskoj kulturi, pa ga i danas susrećemo u arhitekturi, poeziji i na nošnjama. U Europu je došao zahvaljujući Ogieru Ghiselinu de Busbecqu, veleposlaniku austrijskog cara Ferdinanda u Osmanskom Carstvu u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog.

Kako je Busbecq bio zainteresiran za povijest, putovanja, arheologiju i botaniku, poslao je lukovice prijatelju Carolusu Clusiusu u Beč, koji je uskoro postao profesor botanike na Sveučilištu u Leidenu i donio tulipane u Nizozemsku. Tako su u proljeće 1594. prvi tulipani procvjetali u Nizozemskoj - priča Katarina i dodaje kako su brzo privukli pažnju svih željnih zarade preprodajom cvijeća. No, ističe, Clusius je bio voljan dati svoje primjerke samo u znanstvene svrhe, ne i komercijalne, pa su mu kolekciju malo pokrali. Iako nečastan čin, zahvaljujući tim krađama, tulipani su se proširili diljem Nizozemske.   


 

Daljnjim kultiviranjem novih vrsta do 1634. tulipani su postali dostupni i nisu više bili privilegija samo aristokracije i profesionalnih uzgajivača. Zbog velike potražnje krajem iste godine cijene su drastično porasle te je počeo nerealan i kompliciran sustav prodaje lukovica tulipana. Na vrhuncu tulipomanije, u vrijeme nizozemskoga zlatnog doba, većina transakcija nije ni uključivala razmjenu novca ili dobara, nego je bila čista špekulacija.

U tom trenutku lukovice određenog cvijeta postizale su vrtoglave cijene koje su dosezale iznose 20 puta veće od godišnjeg primanja jednog obrtnika ili, za lakšu usporedbu - cijenu kuće na amsterdamskom kanalu. Tako se, npr., tražena vrsta Viseroij (Viceroy) prodavala za 3000-4200 guldena. Da bi sredinom 1637. lukovice postale gotovo bezvrijedne i tržište je krahiralo. Po nekima ovo je bila prva gospodarska kriza uzrokovana špekulacijskim mjehurićem, ispričala nam je Katarina zanimljiv razvoj ovog cvijeta.


- Osim u ekonomiji tulipan i njegova groznica ostavili su trag i u umjetnosti. Aleksandar Dumas pronašao je inspiraciju za povijesnu romansu iz 1850., ‘Crni tulipan’, u ljudskoj pohlepi i nepromišljenosti s glavnom temom pokušaja uzgoja crnog tulipana. Tu je i ‘Tulip fever’ s Aliciom Vikander i Carom Delevingne u glavnim ulogama, čiju režiju potpisuje Justin Chadwick te uskoro dolazi u kina - govori. Svakog proljeća Nizozemci se prisjete suludog perioda tulipomanije, ali i prolaznosti života koju im ovaj cvijet predstavlja.

Kako najbolje to obilježiti nego cvjetnom paradom koju ove godine, priča Katarina, možete pratiti 22. travnja od 9 sati kada kreće iz Noordwijka do večeri kada stiže u grad Haarlem, u kojem će više od dvadeset vozila i instalacija cijeli sljedeći dan biti izloženo. - No Haarlem, osim zbog cvjetne parade, važan je i zbog bogate kulture. Bonus je i što se nalazi svega 15 minuta vlakom od Amsterdama. Osnovan u 10. st., bio je važno povijesno središte i dao je ime newyorškoj četvrti Harlem tijekom stvaranja Nove Nizozemske u SAD-u. Danas je Haarlem centar trgovine tulipanima i oličenje idiličnog života gdje žive mnogi dobrostojeći Nizozemci zbog dobre povezanosti s ostalim gradovima i blizine prekrasnih pješčanih plaža - iz prve ruke priča Katarina. Ne propustite ni pitoreskna mjesta u okolici Amsterdama.

Ribarski Volendam, slikoviti Zaanse Schans poznat po vjetrenjačama ili Edam kojem je svjetsku slavu donio istoimeni sir koji će biti odličan suvenir s putovanja, savjetuje Katarina, koja posebno preporučuje jedinstveni Giethoorn. S razlogom ga nazivaju Venecijom sjevera, možete ga obići samo pješice, biciklom ili brodićima. - No 27. travnja rezervirajte za glavni grad jer je tad Kraljev dan icijela nacija slavi kraljev rođendan, a Amsterdam se pretvara u veliku narančastu uličnu zabavu - kaže i nastavlja: “Očekujte plesanje na većini od 1281 mosta, vatromet na nekim od 165 kanala, gužve u više od 200 coffee shopova i piknike u 40 gradskih parkova, a najveći i najpopularniji je Vondel koji na godinu posjeti više od 10 milijuna ljudi.

Amsterdam je grad kulture, umjetnosti i arhitekture. Nekoliko najvažnijih od ukupno 50 muzeja nalaze se na jednom trgu, Museumpleinu. Ovo je grad u kojem će svatko pronaći nešto neočekivano i ponijeti sa sobom nezaboravne uspomene, a zašto ne ovog proljeća i 50 tulipana za 5 eura”. 

Posjeti Miss7.24sata.hr