Niksen, novi lifestyle trend koji nam objašnjava zašto je dobro ništa ne raditi

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Što bi sada najviše voljela raditi? Ništa? Apsolutno te razumijemo!
  • U ovakvim vremenima najbolje je samo leći na kauč i gledati u svemir
  • Inače, u Nizozemskoj se to zove „niksen“, a to je sve - samo ne izgubljeno vrijeme!

Zaboravi danski hygge, na scenu je stupio niksen. Kod hygge trenda riječ je bila o udobnosti, nizozemski trend načina života ide korak dalje. Naime, ovdje se radi o „nečinjenju“. Odnosno, tome da ništa ne radimo. To možemo, zar ne? Ali, kada smo zadnji put zapravo ništa ne radili – i to doista baš ništa? Uglavnom nam je ispred lica ekran kad se opuštamo ili ne radimo ništa, a osobito u kućnom uredu riskiramo biti danonoćno produktivni. U našem brzom svijetu doista ništa nije tako jednostavno. Naš mozak jednostavno treba predah kako bismo mogli napuniti zalihe energije te pronaći novu motivaciju i kreativnost.

via GIPHY

Inače, niksen nije toliko strog kad je riječ o nečinjenju. Ne moraš ići u zvučno izoliranu sobu. Puno je važnije opustiti se i možda raditi nešto beskorisno. Jednostavno slušaj glazbu, igraj neku igru ili bulji kroz prozor: to je niksen. „Umjesto da se fokusiramo na nešto, niksen nam dopušta da naše misli odlutaju“, izjavio je u jednom intervjuu za engleske medije Rutt Veenhofen, sociolog i istraživač sreće sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu.

Koncentriranje na svoje misli

Inače, „niksen“ nije nova riječ u nizozemskom jeziku. Međutim, u prošlosti je to bio pojam s negativnim konotacijama koji je opisivao beskorisne ljude i besposličare. Tek je posljednjih nekoliko godina uspio transformirati svoj imidž u lifestyle-insidera. Prvi put je korišten u engleskim lifestyle časopisima 2019. godine. U krajnjoj liniji, u vremenu u kojem smo uvijek dostupni i težimo sve većoj učinkovitosti i produktivnosti, u kojem je polusatna stanka od svakodnevnog života društveno prihvatljiva jedino ako služi našoj samooptimizaciji, izgleda radikalno i novo. Naime, kod „niksena“ ne radi se o meditaciji ili o tome da živimo najbolju sebe. Radi se o koncentraciji na vlastite misli. O tome da si sama sa svojim mislima: nešto što vrlo malo ljudi danas može napraviti.

 

Osobito sada, u korona krizi, u kojoj je sve manje i manje slobodnog vremena, a ured je napokon zauzeo i naša privatna četiri zida, ovaj novi trend načina života zvuči vrlo primamljivo. Umjesto da večeras nagomilaš nekoliko prekovremenih sati ili želiš održavati društvene kontakte, što kažeš na produženi „niksen“? U svakom slučaju, nečinjenje nije gubitak vremena.

Imate 40 godina i žulja vas stolica? Moguće je da ste dobili hygge išijas

Blagodati nečinjenja

U nekoliko znanstvenih istraživanja dokazano je da ljudskom mozgu više puta trebaju stanke za odmor kako bi mogao bolje pohraniti stvari. Uz to, razdoblja odmora pomažu nam da ostanemo motivirani i razvijamo kreativne ideje. Možda je to i razlog zašto najbolje ideje obično dolaze neposredno prije nego što zaspeš. 

Posjeti Miss7.24sata.hr